USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Януковичу і міністрам дозволили не декларувати доходи

25 Березня 2011 12:55
Вперше за останні 15 років чиновники високого рангу отримали можливість безкарно бойкотувати існуючу практику оприлюднення відомостей про своє майно, доходи та фінансові зобов'язання за минулий рік.

Про це інформують ТСН .
З середини 90-х президент, міністри, губернатори, низка інших високопоставлених осіб не лише декларували, але й щорічно публікували дані про свої статки в офіційних ЗМІ, відповідно до вимоги закону про боротьбу з корупцією. Але в 2009 році він був скасований, як і закон про запобігання і протидію корупції, що прийшов йому на заміну (скасований на порозі 2010-2011 років).

Водночас новий закон про основи запобігання і протидії корупції, який також вимагає від вищих посадовців країни публікувати відомості про доходи і майно, досі не прийнятий - у Верховну раду на третє читання він потрапить лише 8 квітня.

Законодавчий вакуум, що утворився, дозволяє представникам вищої влади не розголошувати для широкої громадськості дані про свої фінансові успіхи за минулий рік. Навіть якщо закон буде ухвалений у найкоротші терміни. Багато високопоставлених чиновників, які подали декларації на самому початку року, вже пропустили встановлений новим законом термін для публікації цих відомостей в ЗМІ, пише видання "Дело".

Але закон зворотної сили не має і до відповідальності за неопубліковану інформацію ніхто притягнутий не буде, тобто поспішати нести свою фінансову звітність в ЗМІ держслужбовцям немає сенсу.

У парламентському комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю підтверджують, що у чиновників в 2011 році є можливість не публікувати дані про свої доходи, майно, фінансові зобов'язання за минулий рік.

Представник цього комітету бютівець Юрій Прокопчук упевнений, що ситуація, що склалася, вигідна насамперед нинішній владі, яка прийшла до державних важелів минулого року.

"Можливість не публікувати дані про особисті статки за 2010 рік дозволить їм в майбутньому уникнути питань, звідки взялися такі доходи за рік роботи, і не вигадувати теорію феноменального успіху", - пояснив депутат.

Заради справедливості варто зазначити, що фінансова дисципліна, пов'язана з декларуванням доходів, у чиновників шкутильгала завжди. Приміром, серед 450 народних депутатів, які згідно з антикорупційним законодавством зобов'язані публікувати відомості про свої доходи нарівні з міністрами і президентом, розголошували такі дані лише одиниці. Ніяких санкцій з боку контролюючих органів за цим не слідувало. Хоча закон передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus