USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Європейський суд визнав ув'язнення Тимошенко незаконним

30 Квітня 2013 13:05
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав незаконним рішення про арешт екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Про це йдеться в рішенні суду. ЄСПЛ виніс таке рішення, посилаючись на п'яту статтю Конвенції з прав людини, - інформує РБК-Україна.

Також, посилаючись на статтю 18 Конвенції, суд визнав, що арешт і утримання Тимошенко під вартою є політично мотивованим.

Скаргу до ЄСПЛ Тимошенко подала в липні 2011 року. У заяві містяться скарги про порушення системою українського правосуддя стосовно неї базових статей Європейської конвенції з прав людини. Зокрема статті 2 - щодо ненадання належної медичної допомоги, статті 3 - щодо тортур (неналежні умови утримання під вартою і відсутність адекватного медичного лікування в Київському СІЗО), статті 5 - щодо незаконного арешту, статті 6 - щодо права на справедливий суд, і статті 18 - щодо політичної складової в кримінальній справі. Публічні слухання у справі Тимошенко завершили в серпні 2012 року.

Міністерство юстиції України залучило американську юридичну компанію Skadden до розгляду справи «Тимошенко проти України».

Нагадаємо, деякі висновки з приводу Тимошенко Європейський суд з прав людини вже робив. 31 травня 2012 року повідомлялося, що ЄСПЛ скасовує своє попереднє розпорядження від 15 березня 2012 року, яким постановив, що влада України «повинні забезпечити, щоб колишня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко отримала адекватне лікування в належному закладі». Суд встановив, що влада України це рішення виконала. Також ЄСПЛ зобов'язав Україну терміново реформувати правову систему, щоб забезпечити викорінення практики катувань осіб, які утримуються під вартою.

Згідно з вироком Печерського суду Києва від 11 жовтня 2011 року, Тимошенко відбуває семирічне ув'язнення в Качанівській жіночій виправній колонії в Харківській області у справі про газові контракти. Зараз Тимошенко перебуває в лікарні «Укрзалізниці», де проходить лікування. Проти неї ведуть нову судову справу щодо боргів ЄЕСУ. У ще одній кримінальній справі Тимошенко розглядається як замовник вбивства нардепа Євгена Щербаня в 1996 року.

Слід додати, що в листопаді 2013 року Україна розраховує підписати угоду про асоціацію з ЄС. Для того, щоб Євросоюз пішов на підписання угоди, в Україні не повинно бути політичних в'язнів. Про це Президенту Віктору Януковичу неодноразово нагадували в Брюсселі.

Після звільнення Юрія Луценка Європа і США привітали рішення Януковича, відзначаючи підвищення шансів на підписання угоди про асоціацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
D Показати IP 30 Квітня 2013 13:27
Хто це така?
лучани Показати IP 30 Квітня 2013 13:33
Аферистка повинна сидіти. Нехай "Європєйці" повернуть збитки,які наробила варовка Тимошенко.
читачі до лучани Показати IP 30 Квітня 2013 15:07
100%
СБУ Показати IP 30 Квітня 2013 14:07
Ти за всіх не розписуйся при..рок.
Всезнайко Показати IP 30 Квітня 2013 15:06
І що???
Володимир Показати IP 30 Квітня 2013 17:08
Визнано незаконним лише арешт

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus