USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Коаліційна угода: що пропонує Порошенко Яценюку? Аналітика

29 Жовтня 2014 13:52
Проект коаліційної угоди, запропонований президентською партією, зв’язує майбутній уряд по руках і ногах. Погодитися на нього може лише самогубця.

Сьогодні у ЗМІ з'явився проект коаліційної угоди, запропонований "Блоком Петра Порошенка" партнерам з "Народного Фронту" і "Самопомочі". У цьому документі прописані такі норми, які вочевидь не будуть підтримані ні Арсенієм Яценюком, ні Андрієм Садовим. Тож виникає питання: навіщо "порошенківці" пропонують завідома конфліктні речі, чим лише затягують процес створення коаліції, пише "Ділова столиця".

Пунктом 4 пропонується віддати опозиції низку портфелів у комітетах та посаду заступника голови Верховної Ради. Проте незрозуміло, хто у нас опозиція - чи "Опозиційний блок", чи партії Ляшка й Тимошенко, яких до коаліції не позвали. Виходить, що опозицій три. А ще можуть виникнути фракції з мажоритарників-самовисуванців. Якщо ж мова йде лише про "Опозиційний блок", то чому обабіч політичного процесу залишаються "радикали" і "Батьківщина". І чи не забагато буде посад для партії Льовочкіна - Ахметова?

Кабінет Міністрів має бути сформований відповідно до нової структури Кабінету Міністрів. Затвердження структури Кабміну - це право самого уряду, а не коаліції. Дивним виглядає, що прем'єр Яценюк з питаннями внутрішнього регламенту Кабміну приходитиме до коаліції і питатиме у неї дозволу щодо утворення чи ліквідації структурного елементу. Нонсенс.

У проекті угоди занадто багато варіантів відставки уряду. Наприклад, у випадку, якщо Верховна Рада приймає закон, що збільшує видаткову частину бюджету, всупереч позиції Кабінету Міністрів щодо цього питання, уряд зобов'язаний піти у відставку, а коаліція має сформувати новий Кабмін або ж прийняти рішення про припинення коаліції. Уявимо: Яценюк каже, що видаткова частина бюджету має бути зменшена, а члени коаліції, яким необхідно виграти місцеві вибори, навпаки, граються у популізм і збільшують видаткову частину. А крайнім буде уряд. Інший нелогічний момент: у випадку, якщо Кабінет Міністрів не може узгодити з коаліцією основні макроекономічні показники та показники державного бюджету під час обговорення Бюджетної декларації, уряд зобов'язаний піти у відставку, а коаліція сформувати новий Кабінет Міністрів. Тобто, для того, щоб змінити керівника уряду коаліції варто заблокувати показники державного бюджету. Виглядає на те, що "Блок Порошенка" влаштовує прем'єр, який приходитиме на засідання коаліції і казатиме: чего ізволітє. Яценюк занадто гоноровий, аби погоджуватися на таку роль.

Цікавим є й пункт 7, який стосується впровадження угоди про асоціацію з ЄС. Координація впровадження угоди в Кабінеті Міністрів покладається на Першого Віце-прем'єр-міністра - міністра по євроінтеграції, якому надаються повноваження щодо координації діяльності міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в межах питань впровадження угоди про Асоціацію. Тобто, створюється нова посада в уряді та ще й з повноваженнями ледь не більшими, аніж у прем'єра. Можна прогнозувати, що на цю посаду хочуть призначити представника "БПП".

У проекті коаліційної угоди пропонується багато важливих реформ, які мають здійснити уряд та коаліція. Але у пункті 9.2 міститься алогічна річ: стратегічні питання реформ вирішуються на рівні Національної ради реформ. Реформи, для розробки стратегії та координації здійснення яких створені інші спеціальні консультативно-дорадчі органи при Президентові України, розробляються та координуються, а їх впровадження підлягає моніторингу такими органами. У перекладі на людську мову це означає, що ми отримуємо дублювання функцій уряду на рівні президентських структур. Якщо персонально, то є прем'єр Яценюк і заступник глави АП Шимків, який курує Нацраду реформ. Цей орган у Конституції не прописаний, але його вплив на процесу хочуть зробити ключовим. Вже зараз спостерігається конфлікт між урядом та Шимківим, який дозволяє собі критику деяких урядових рішень. Якщо в Адміністрації Президента створять такий собі уряд-2, а вирішення стратегічних питань реформ це і означає дублювання уряду, то ніякої роботи не буде. Це - хрест на реформах. Національна рада реформ та інші структури при Президентові можуть бути дорадчими органами і не більше.

У "Народному Фронті" вже повідомили, що у них є свій проект коаліційної угоди. Власне, вони ж бо переможці виборів. Звісно, що прописаний він під прем'єра Яценюка. Але якщо "НФ" та "БПП" в процесі перемовин не дійдуть до спільного знаменника, то коаліції у нас не буде. Хто має йти на поступки - Президент чи прем'єр? Обидва. А ще краще, щоб Петро Порошенко та Арсеній Яценюк домовлялися наодинці, без радників, які надувають амбіції своїх патронів. Адже затягування з призначенням Яценюка прем'єром, чого вочевидь прагнуть деякі діячі в оточенні Президента, може завершитися трагічно і для Порошенка, і для Яценюка, і для країни в цілому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2014 13:57
Яценюк вже сьогодні своє запропонував і тягне до себе Ляшка... Почалось... А хтось іншого очікував? :) Десь ми це вже бачили...
СЕРГІЙ Показати IP 29 Жовтня 2014 14:11
НАДА БУЛО ГОЛОСУВАТИ ЗА ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБЄДНАННЯ БАТЬКІВЩИНА АБО ЗА САМОПОМІЧ ЩОБ ЗАНЯЛА 1 МІСЦЕ 1 З ЦИХ ПАРТІЙ НА ВИБОРАХ У ВЕРХОВНУ РАДУ УКРАЇНИ 26 ЖОВТНЯ 2014
Анонім до СЕРГІЙ Показати IP 29 Жовтня 2014 14:53
Наївні!:) Ті хто вперше у ВР і ті хто безробітні або на шару попали, а таких не мало, будуть зараз собі статки заробляти, торгувати голосами та ін., а ви думаєте вони туда підуть за людей дбати, коли такий "жир" звалився? Ну-ну...
ВІра Показати IP 29 Жовтня 2014 14:34
все ще поепереду. ви хоч пам"ятаете що щосбь депутати хорошого зробили для людей за кого б ми не голосували вони знають що їм робити і за що вони боролись -за лобіювання власних інтересів
www Показати IP 30 Жовтня 2014 08:28
Партію прем'єра це не влаштувало. Через дві години «Народний фронт» опублікував свій варіант коаліційної угоди, що виглядав, як явно складений поспішно. Якщо в президентському проекті перераховується список реформ, то в прем'єрському - список законопроектів для реформ, деякі з яких (наприклад, проект закону про корма) були вставлені явно для кількості. Втім, є й серйозні відмінності. Зокрема, НФ в свій проект вставив курс на НАТО, на що президент, все ще розраховує на договір з Росією, ні за що не піде. Серйозно відрізняється принцип прийняття рішень коаліцією: у президента хочуть, щоб вони приймалися більшістю кожної фракції, а у прем'єра - загальним більшістю коаліції. Що підтверджує неофіційну інформацію про те, що Яценюк розраховує на підтримку «Самопомічі» і більшісті в коаліції. З іншого боку, проект президента припускає, що будь-яке рішення коаліції зможе заблокувати навіть фракція Юлії Тимошенко в разі її входження, а це зробить парламентську більшість безпорадною. І, відповідно, підвищить роль президента. Продовження битви гігантів за лідерство в коаліції слід чекати вже в четвер. Як повідомило нам джерело в БПП, на Банковій планують жорстку атаку на союзника: «Сеню треба повернути на землю. Він повинен зрозуміти, що не він головний ».

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus