USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Медицина потребує змін», - Ірина Констанкевич*

3 Жовтня 2014 12:00
Кандидат у народні депутати від Луцька Ірина Констанкевич в рамках зустрічей із лучанами відвідала Луцький клінічний пологовий будинок. Тут обговорила із працівниками установи не тільки головні проблеми охорони здоров’я міста, а також те, яким бачить розвиток соціальних, освітніх, культурних програм в обласному центрі та всій Україні.

На початку зустрічі з луцькими медиками Ірина Мирославівна розповіла про мотиви, якими керувалася, коли вирішила йти до парламенту. «Це колективне рішення. За 2,5 роки, відколи в нашому місті діє благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», який я представляю нині як голова правління, було зроблено багато добрих справ в соціальній сфері, культурі, освіті і, звичайно, медичній галузі. Однак цього мало, аби говорити про покращення життя усіх лучан. Для цього необхідно провести дієві і корисні реформи. Потрібно докладати багато зусиль на загальнодержавному рівні шляхом законодавчих ініціатив. Прошу моїх земляків підтримати мене. Зі свого боку обіцяю ефективно працювати у парламенті на користь усіх лучан», - зазначила Ірина Констанкевич.
Щоб підростаюче покоління було здоровішим

Під час зустрічі із медиками кандидат у народні депутати акцентувала увагу на пунктах її передвиборчої програми, які стосуються вирішенню проблем охорони здоров’я: «Буду ініціювати проекти дитячої медицини. Упродовж останнього часу активно співпрацювала не лише із Луцьким пологовим будинком, а також із дитячою поліклінікою Луцька, Волинською обласною дитячою лікарнею і дитячим відділенням протитуберкульозного диспансеру». Допомога, яка надавалася установам благодійним фондом «Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк», стосувалася не лише закупівлі дороговартісного медичного обладнання, яке вже рятує життя наймолодших лучан. В силу можливостей вдалося провести ремонтні роботи, оскільки без комфортних і утеплених приміщень неможливі якісні лікування і надання медичних послуг.
Хоча дитяча медицина повинна залишатися одним із пріоритетів роботи не лише місцевого рівня, але й загальнодержавного, на думку Ірини Констанкевич, варто в майбутньому допомагати також закладам охорони здоров’я, які надають послуги дорослим жителям міста. Це – Луцька міська та Волинська обласна лікарні, онкологічний і протитуберкульозний диспансери, перинатальний центр, міські поліклініки.

Кандидат у народні депутати розповіла про ще один напрямок майбутньої діяльності – розвиток спорту і фізичної культури. Аби підростаюче покоління було здоровішим, буде продовжуватися програма облаштування спортивних майданчиків у школах і дитсадках, встановлення міні-футбольних полів. На сьогодні вже у десяти школах Луцька діють сучасні футбольні поля, тому наступного року навіть планується проведення загальноміського турніру з наймасовішого виду спорту.

Луцьких медиків цікавило, які ініціативи Ірина Констанкевич вже втілила, перебуваючи з січня нинішнього року на посаді депутата Луцької міськради. Будучи головою новоствореної депутатської групи «Новий Луцьк» вдалося ініціювати і затвердити у серпні нинішнього року Комплексну програму допомоги учасникам АТО. Це низка заходів, спрямованих на підтримку в психологічній, медичній, реабілітаційній і матеріальній сферах військових та членів їх родин. «З-поміж моїх депутатських ініціатив захист соціальних прав і гарантій освітян, медиків завжди стояв на одному з провідних місць. Навесні нинішнього року, шляхом проведення круглих столів, обговорень, привернення громадської думки до проблеми – вдалося уникнути зняття доплат із міського бюджету для працівників бюджетної сфери», - зазначила Ірина Мирославівна.
«Не можна сподіватися лише на державне фінансування»

Медики запитували як у майбутньому кандидат у народні депутати буде опікуватися не лише Луцьким пологовим будинком, а й іншими закладами охорони здоров’я міста. На це Ірина Констанкевич пообіцяла в тісній співпраці з Ігорем Палицею допомагати втілити в життя усі проекти, які були намічені раніше благодійним фондом. При цьому в допомозі використовуватимуться не лише кошти Ігоря Палиці як засновника благодійної організації, але й реальні кроки в законодавчому полі. Об’єднання і консолідація зусиль допоможуть продовжувати втілення задекларованих програм.

«Медицина потребує змін, тому сприятиму її реформуванню. Однак не тільки декларативно, на рівні законодавчих актів. Якщо в основі змін не лежатиме потужне фінансування медичних установ, то всі реформи будуть марними. Подібні кроки очікуються і в освіті. Закон «Про вищу освіту» вже вступив у дію в вересні нинішнього року, а реальне його фінансування буде у 2016 році. Ці два роки потягнуть нас у ще більшу і глибшу яму. Шляхи для залучення коштів мають бути різними. Не можна сподіватися лише на державне фінансування. Виходом із кризи стануть іноземні кошти у вигляді цільових грантів. Нині ведеться пошук шляхів потужного залучення грошей у медицину. Одразу потрібно буде вирішувати питання прозорості їх надходження, конкурсів і проектів, а також контроль за їхнім проведенням», - зазначила Ірина Мирославівна.

Щодо страхової медицини, то тут необхідно використовувати досвід цивілізованих країн, де медичні реформи були проведені результативно і знайшли якісне втілення. На думку Ірини Констанкевич, практика канадської страхової медицини та деяких європейських країн стануть у пригоді.
Завідувач Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку Лариса Шендибило підтримала Ірину Констанкевич та наголосила: «Найперше – депутат має бути патріотом своєї країни. По-друге, це має бути розумна, інтелігентна людина, компетентна в питаннях економіки і державотворення. Надіюся, що наш народ проявить мудрість і обере того, хто на ділі дбає про інтереси громади. Коли у Верховній Раді буде хоча б 50% жінок, проблеми економіки, сім’ї, молоді будуть виходити на перше місце. Жінка є більш конструктивною у вирішенні всіх гострих питань нашого суспільства».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 3 Жовтня 2014 12:01
Як в нас всі все знають. 22 роки чую, що потрібно змін.
123 до Анонім Показати IP 3 Жовтня 2014 14:52
Як на мене - Констанкевич найбільш адекватний кандидат. Розумна, освічена, мудра, приємна жінка. Бо Лапін-долар то вояка, але він з татом - головою Ковельського суду такі схеми мутив, що декому й не снилося. А зараз наче повоював - і в депутати.
хав мачь до 123 Показати IP 4 Жовтня 2014 10:54
скільки платять за такі коментарі?
Анонім Показати IP 3 Жовтня 2014 12:09
Браво ! Вона дійсно потребує змін. І як депутат Луцької міськради, для початку почніть змінювати медицину з рідного міста. Хоча б із співвідношення вартості послуг та цін на них.
анонімус Показати IP 3 Жовтня 2014 12:17
а до виборів допомога не треба була?
Марта до анонімус Показати IP 3 Жовтня 2014 12:25
шановний, якби ти статтю прочитав/прочитала/прочитало, то навіть для тебе стало б зрозуміло, що допомога заклад цим надається не тільки перед виборами. і взагалі, я знаю, що навіть дорослі для проходження частини обстежень приходять до дитячої обласної лікарні, бо там потрібне обладнання краще(або просто наявне, на відміну від інших).
до марти до Марта Показати IP 4 Жовтня 2014 10:57
Проблема у тому, що коли людина вкладає свої гроші(які вона заробила не чесно). Вона ніколи не віддасть їх просто так, якщо не бачитиме вигоди від цього.
Оля Показати IP 3 Жовтня 2014 12:48
Річ не у тому, що це вибори чи ні. Медицину дійсно потрібно реформувати. Вона у нас ніколи не була безкоштовною. Зробіть в кінці кінцівплатні послуги, щоб хворий міг реально оцінити на скільки йому "влетить" лікування. І саме головне - поміняйте персонал ( не увесь, а пенсіонерів, які у вже років 10 на пенсії), трішки інший підхід до хворого. А то таке враження, що коли заходиш у поліклініку, то ти вже усьому персоналу зобов'язаний. На власному прикладі -взимку потрібно було попасти на прийом до "лора"( ангіна, температура 39), так у 1 поліклініці нікого з лікарів не було, бо один у відпустці, один на лікарняному, а ще один відпросився. Як так, щоб жодного на прийомі не було.
коля Показати IP 3 Жовтня 2014 13:47
кожні хто приходить до влади робля свої зміни а ле для людей умови життя кращими не стають
Оля до коля Показати IP 3 Жовтня 2014 13:52
Краще було б сказати, роблять для себе зміни)))
Ольга до коля Показати IP 30 Жовтня 2014 20:10
Шановний. Але лікарі теж люди і мають право хворіти. Чи ви забули?
Українка Показати IP 3 Жовтня 2014 22:50
В нас реформа зараз в медицині ....Що вона дала? НІ ФІГА!!!
Анонім Показати IP 15 Жовтня 2014 22:07
м1няйте начальство в управл1нн1 охорони здоровя 1 будуть вам зм1ни
Ольга до Анонім Показати IP 30 Жовтня 2014 20:11
сто відсотків правда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus