USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Ми шукаємо порохоботів». Як штаб Порошенка вербує агітаторів на вибори і скільки їм платить

17 Січня 2019 10:33
Петро Порошенко поки що не оголосив про свою участь в президентських виборах. Але його структури вже щосили до них готуються.

Зовнішню рекламу глави держави вже кілька місяців показують «на всіх білбордах країни». А Томос-тур українськими містами навіть в парламенті вже називають передвиборчим піаром за гроші платників податків.

Але йде і менш помітна робота – по запуску передвиборних штабів і створення цілої армії агітаторів, яких шукають, створюючи «осередки Порошенка» практично у кожному під’їзді.

Як це працює – розбиралася «Страна».

«Багато хто навіть за гроші відмовлявся за Порошенком ходити»

Щоб нести ідею переобрання Порошенка в маси, у штабі гаранта придумали масово проводити опитування жителів міст. Сигнали про це з’явилися недавно. Перші випадки були зафіксовані у Чернігові. Історії, які розповіли журналісту видання, виявилися ідентичними.

«Перед агітаторами від БПП поставили завдання знайти 12 осіб, які підтримують Петра Порошенка. В агітатори беруть людей, які прописані в будинку, де проводять «опитування». У нас 6 під’їздів, 3 агітатори по 2 під’їзди, тобто з будинку виходить 36 так званих «прихильників» потрібно знайти. У них з собою журнал формату А4 і там всередині анкети, де вказують будинок, квартиру, телефон, за кого голосувати людина буде на виборах, на скільки за 5-бальною шкалою ви впевнені, що за цього кандидата голосувати будете , а також – що хорошого зробив діючий президент з варантами відповідей. Серед агітаторів є і молодь, і жінки пенсійного віку – брали всіх, хто погодився, оскільки багато людей навіть за гроші відмовилося за Порошенком ходити», – розповідає мешканка Чернігова Вікторія.

«У нас теж були від БПП. Складали списки тих, хто бажає голосувати вдома за Порошенка», – пише в мережі Анжеліка Яшенкіна.

«Наш сусід – головний по під’їзду, позавчора робив подібне опитування по квартирах щодо виборів із зазначенням наших ПІБ. Все вносив до списку на аркуші А4. Сказав, що попросили про це «зверху», але хто такі ті «зверху» не зазнався», – повідомила журналістам Тетяна Баглай.

«Відносно самого опитування, то мені відомо, що проводили його працівники училищ. Спочатку вони опитували колег, а потім зібралися обходити і будинки з метою опитати їхні сім’ї. Все це йде від облдержадміністрації, адже профосвіта в їх підпорядкуванні. Та й главу ОДА нам призначили в минулому році і як видно не просто так», – розповідає мешканка Чернігова Олена Береза.

Діяльність таких опитувань вдалося зафіксувати жителю Чернігова Сергію Кириченку. Щоправда, як тільки чоловік почав знімати відео, жінка-агітатор відразу ж втекла з «місця злочину». Видно, що жінка тримає в руках листи і ручку, повідомляючи, що проводить опитування, при цьому не називає організацію, яку представляє.

Відео Сергія Кириченка: робота агітатора в Чернігові

Бюджетники на службі Його Величності

Ще один вид прихованої агітації – це «опитування про ситуацію в Україні».

Громадській організації «ОПОРА» вдалося зафіксувати підготовчий етап подібних опитувань. У Хмельницькому університеті управління та права протягом декількох днів проводили інструктаж для волонтерів, які виявили бажання проводити опитування щодо «ставлення до ситуації в Україні».

Фото «ОПОРА»: інструктаж волонтерів для опитування в Хмельницьку

Представники «ОПОРИ» повідомляють, що «на справу» відправляють бюджетників з університетів і бібліотек.

Кожен учасник інструктажу отримав спеціальну брошуру із зазначенням назви ймовірною організації, яка проводить опитування – «Інститут розвитку і сприяння демократії».

Згідно з даними реєстру Мін’юсту, подібна організація була створена зовсім недавно – на початку грудня. В її засновниках значаться двоє молодих киян – Юрій Гойда і Іван Добровольський. Телефон інституту, вказаний в реєстрі, виявився недійсним, при цьому імена молодих хлопців-засновників збігаються з користувачами Facebook, у яких зазначено досвід роботи з БПП.

Якщо вірити записам в соцмережах, Юрій Гойда в листопаді був присутній на зборах з нагоди виборчої кампанії БПП. А Іван Добровольський – це взагалі помічник депутата від блоку Порошенка Сергія Алексєєва.

Фото: з реєстру Мін’юсту

Підтверджують причетність президентської команди до опитування і анкети. Кожному волонтеру видали бланки «особистого зобов’язання» з маркуванням «Команда Порошенка».

Виходячи з тексту інструктажу й анкетування, перед волонтерами стоїть завдання виявити шанувальників Петра Олексійовича і надалі підтримувати з ними зв’язок. Заповнювати анкети має право тільки сам волонтер, а з особистих даних у людей просять домашню адресу та контактний телефон.

У Києві вже пропонують гроші

«Соцопитування» від президента крокує вже і столицею. Правда, тут воно приймає інші форми. Киянка Тетяна Наумова розповідає «Стране», як її сусідці пропонували грошову винагороду – в обмін на паспортні дані і голос за потрібного кандидата.

«Сусідка у дворі розповіла і дуже обурювалася, що їй подзвонили з офісу депутата нашого району. Знають, що вона на пенсію живе, запропонували 1000 грн, щоб проголосувала за гаранта. Після виборів гроші на картку перерахують, і так жалібно додали: «Вам же тисяча не завадить?» Я їй сказала, щоб взяла і голосувала, за кого хоче, але вона відповіла, що гроші після виборів, тому категорично відмовилася» – розповідає Наумова.

Юрист Андрій Портнов радить в такому випадку взяти гроші, а голосувати по-своєму.

«Моя порада виборцям – обов’язково беріть гроші і голосуйте навпаки. Вам нічого за це не буде, ніхто не дізнається, як саме ви проголосували, а тим, хто платить, після виборів буде вже не до вас. Моя порада – масово беріть гроші, їх все одно у вас же і вкрали», – пише Портнов в Telegram.

Скільки коштують агітатори-порохоботи

Політичний консультант Олександр Головань провів свої підрахунки у скільки обходиться штабу Порошенка подібне опитування. Експерт каже, що зараз стартує лише перша хвиля в регіонах – а після «обкатки» областей в кінці січня опитування масово перейдуть до Києва.

«Агітатор максимально дізнається дані потенційного прихильника (ПІБ, контактний номер, точна адреса, скільки зареєстровано). Під час особистого спілкування агітатор зізнався, що він від БПП-Солідарність. План – обійти і спілкуватися / агітувати 50 виборців і отримати за це 1000 грн. І це все в маленькому містечку Прилуки. А тепер проста математика. На одну хвилю опитування виборців приблизно 40 000 з яких по 50 на кожного агітатора = 800 таких агітаторів × 1000 грн = 800000 грн + штаб. Близько 1 млн грн на 2 тижні», – пише Головань.

На підтвердження цих розрахунків у мережі поширюється новина з Одеси. Там батьків однієї зі шкіл також долучають до подібного анкетування – за тисячу гривень.

«Увага! Терміново необхідно від паралелі 1-х класів знайти 6 осіб, які проживають в районі для роботи-анкетування, 1000 грн. Потрібно буде рознести 50 анкет. Це можуть бути батьки та їхні родичі. Нам не можна підставити директора», – випливає з тексту повідомлення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Петя Показати IP 17 Січня 2019 10:35
А є такі люди "підлизи" що будуть кланятьси і ручку цілувати Пєті, хоч живуть на копійку
123 Показати IP 20 Січня 2019 18:01
В нас же сьогодні такі приходили з анкетою. Всі питання співпали на 100%. Сказали, що їх зобов'язала міська рада провести опитування.
Віктор Янукович Показати IP 21 Січня 2019 21:25
Я за Порошенка мій друг разом бухали напастой!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus