USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Ми так не змогли», - російська журналістка в Луцьку про Євромайдан

31 Січня 2015 17:53
Президенту Російської Федерації Володимиру Путіну потрібно вимотати Україну, аби в країні не реалізували реформи і довести, що масові протести проти влади до добра не доведуть. Для нього буде особистою образою, коли росіяни бачитимуть, що сусіди стали жити краще. Так вважають люди, які опозиційні до чинної влади РФ.

До Луцька приїхала 23-річна російська опозиційна журналістка Віра Кічанова, яка розповіла про свободу слова, політичну і суспільну ситуації в Російській Федерації і навіщо Путіну конфлікт на Донбасі. Дівчина - депутат муніципалітету в Москві, опозиційна до Путіна. В 2013 році отримала нагороду Democracy Award американського національного фонду демократії. Кореспондент розділу «Росія» і «Швидкий Slon» на Slon.ru, позаштатний кореспондент «Нової газети», автор книги: «Пусси Райот. Подлинная история».

«Між людьми і владою був негласний контракт: ми ділимося, а ви не лізете в політику»

Зустріч, яка відбулася сьогодні, 31 січня, організували Європейський Транскордонний Інститут Співпраці та Громадське Об’єднання «Самопоміч».

Дівчина – випускниця факультету журналістики МГУ. Свого часу вона разом зі своїми друзями-однокурсниками осоромили президента Дмитра Медведєва, коли він приїхав на зрежисовану зустріч зі студентами. Студентів зі справжніми питаннями про політв’язнів, невиконані реформи просто не допустили в університет. Тож вони взяли до рук листки з написаними питаннями і стали перед входом до будівлі.
Студентів затримали, але резонансу вдалося досягти. Тож активна молодь вирішила організувати лібертаріанську партію, яка сповідує чистий лібералізм, виступала за свободу слова, максимальну свободу для бізнесу та інші.

У 2011 році після сфальсифікованих парламентських виборів стався так званий «підйом» - коли люди вийшли на мітинги. Різні партії вимагали чесних виборів, звільнення політв’язнів, спрощення реєстрації партій. Дечого вдалося досягти. Та після перемоги Володимира Путіна на президентських виборах, розпочалися репресії.

«Перші 3 строки Путіна (2 його і третій в якості Прем’єр-Міністра) був економічний ріст в країні за рахунок нафтової ренти. Люди вибралися з бідних 90-х. Тоді між людьми і владою був негласний контракт: ми ділимося, а ви не лізете в політику. Та вийшло навпаки, коли перший рівень «піраміди Маслоу» заповнився, люди почали виїжджати за кордон. І вони побачили, що в Європі дороги рівніші, і газони кращі, і люди багатші. Вони подумали, може причина у тому, що вони можуть самі обирати владу. Коли люди вийшли на мітинги - Путін образився на новий середній клас», - зазначила вона.

Інтерв’ю з Ярошем

Тоді й розпочався процес «закручування гайок». Зокрема, розкрутилася справа «Болотної» - справа проти людей, які начебто організували масові заворушення напередодні інавгурації Путіна. Насправді, каже Віра, яка була учасницею того мітингу, тоді «пов’язали» і засудили не лише учасників, а й випадкових перехожих . А масові заворушення спровокували спецслужби. Власне, показові судові процеси над 30-ма громадянами Росії відбулися для того, аби залякати людей.

По тому федеральне агентство Роскомнагляд посилив тиск на незалежну пресу, з’явилися «чорні списки», посилилася відповідальність за екстремізм чи призиви до непокори. По тому, як під час Євромайдану ресурс Лента. ru опублікував інтерв’ю з Ярошем, там змінили головного редактора і пішов майже весь колектив.
А сама Віра була змушена звільнитися з ресурсу Slon.ru, коли Роскомнагляд зробив для видання такі умови, що воно було змушене скоротити штат. І все сталося після публікації інтерв’ю з організатором «маршу за федералізацію в Сибіру», який написала Віра.

«Це був своєрідний тролінг влади, вказання на її подвійні стандарти. Адже лідери Росії кажуть, що Україні не вистачає автономності. Так, в Сибіру теж. На нашу нафту живе вся країна. Slon.ru це надрукував і Роскомнагляд видав попередження. Там немає відкритих обшуків чи вилучення техніки, але створюються умови, за яких неможливо працювати. Наприклад, канал Дождь довгий час не може знайти приміщення», - каже дівчина.

«У нас економлять на всьому крім пропаганди»

Власне, така ситуація – лише з опозиційними ЗМІ. А ось на провладних ресурсах – воля й свобода.
«У нас економлять на всьому, крім пропаганди, урізають пенсії, але не урізатимуть Рашу тудей. Путін хоче створити нову залізну завісу, якою відгородить «русский мир» від західного світу, від європейських цінностей. Не всі підтримують Путіна, про що свідчить марш миру в Москві у травні. У багатьох людей пройшла ейфорія, що ми велика держава», - розповідає журналістка.

Та демонструючи кадри з Євромайдану в Києві вона додає: «На жаль, так ми не змогли. В результаті мітингів ми не змогли прогнати нелегітимну влади. В Росії панує авторитарний з елементами тоталітарного режим. Боюсь, що безкровна зміна влади в Росії не можлива. Там влада зубами триматиметься. Репресивний апарат сильніший і олігархат багатший. А порівняно з Януковичем, Путін розумніший і хитріший», - каже вона.
«Навіть наближені не можуть сказати, що у Путіна на думці»

Власне, нинішня російська влада, каже Віра Кічанова, абсолютно непередбачувана. «Навіть наближені не можуть сказати, що у Путіна в голові. Йому не треба приєднувати нові території, йому потрібно вимотувати Україну, довести країну до дефолту. Буде особистою образою, коли росіяни бачитимуть, що сусіди стали жити краще. Тому він дуже боїться Майдану в Росії, тому він хоче показати: «Ось, подивіться: вони вигнали легітимного і бідують», - переконує вона.
На її думку, сьогодні в Україні набагато більше можливостей для розвитку молоді, розвитку молодіжних рухів, розвитку свободи слова. Відтак, вона порадила об’єднуватися, сперечатися, контролювати владу, йти у владу, добиватися змін і нікому не віддавати свою свободу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
спостережливий Показати IP 31 Січня 2015 18:35
молодець дівчина
дідо до спостережливий Показати IP 31 Січня 2015 18:57
Повернеться у Росію, буде зовсім інше там говорити. Журналісти-вони такі!
волинянин Показати IP 31 Січня 2015 19:36
Яка справжня мета її приїзду в Західну Україну? ФСБ "глибоко копає", коли вже й таких дівах відправляють у розвідку до бандерівців. Нехай вчить демократії і розповідає правду про Путіна не нам, а людям на Донбасі.
Владлен до волинянин Показати IP 31 Січня 2015 20:02
Ти............. деб.... нерозумний
похоже Показати IP 31 Січня 2015 20:09
что с россии ее уже поперли и своими сказками про американскую демократию девушка хочет получить статус мученика и вид на жительство в стране где уже 200 лет войні не было.а в донецке или ливии она уже была ...мутнячек какой то.а так девка симпатяга пусть в Луцке остается
Анонім Показати IP 31 Січня 2015 20:19
Тут должна быть картинка с медведем в кустах.
сибиряк Показати IP 1 Лютого 2015 03:25
коментар було видалено
Анонім Показати IP 1 Лютого 2015 09:05
Так спотворити та розділити державу....вони не змогли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus