USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Саакашвілі завели кримінальну справу у зв'язку з приватизацією ОПЗ

12 Жовтня 2016 23:15
Група депутатів подала заяву про діяння губернатора Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі, де йшлося про протидію законній господарській діяльності, службову підробку, зловживання службовим становищем, завідомо неправдиве повідомлення про злочин, які спричинили тяжкі наслідки, зокрема, збитки понад 6,5 мільярда гривень через зниження ціни продажу ОПЗ.

Про це повідомляє Слово.

"Згідно з результатами заяви народних депутатів до Генеральної прокуратури України про "скоєння злочинів" головою Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі з метою" зниження ціни "одеського припортового Заводу (ОПЗ) буде проведено досудове слідство за статтею 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою і службовим становищем) ", - цитує РБК-Україна відповідь заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького на звернення низки народних депутатів в ГПУ.

Раніше повідомляли, що народні депутати фракції "Народний фронт" Микола Княжицький, Павло Пинзеник, Олександр Дроздик і депутат "Блоку Петра Порошенка" Дмитро Голубов подали до Генеральної прокуратури України спільну заяву про злочини голови Одеської обладміністрації Михайла Саакашвілі. Йдеться про протидію законній господарській діяльності, службовій підробці, зловживанні службовим становищем, завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Згідно результатами заяви народних депутатів, а також на підставі наявних у прокурора інших матеріалів, до Єдиного реєстру досудових розслідувань 7 жовтня 2016 внесені відповідні відомості з попередньої правової кваліфікацією за частиною 2 статті 364 КК України (зловживання владою і службовим становищем). Проведення досудового слідства доручили Національному антикорупційному бюро, нагляд за дотриманням законів при проведенні досудового слідства у формі процесуального керівництва здійснюється САП, - йдеться в документі.

До слова, губернатор Одещини уже не вперше стає фігурантом судових справ. До прикладу, нещодавно щодо очільника ОДА Одеси відкрили кримінальне провадження через те, що глава Одеської облдержадміністрації втручається в роботу державного підприємства Одеський припортовий завод. Також на одеського губернатора Міхеіла Саакашвілі подав до суду глава Фіскальної служби Роман Насіров. А минулого року на Саакашвілі подав до суду Арсен Аваков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЧЕРГОВЕ СУД ДОВІВ: СААКАШВІЛІ РОЗПОВСЮДЖУВАВ НЕПРАВДУ

Чи міг глава облдержадміністрації впливати на зниження ціни ОПЗ?

Це в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував політолог Олексій Якубін.

"Без сумніву. Інша справа, наскільки глобально може впливати. Ми останнім часом бачимо активізацію скандалів, пов'язану з корупціонерами і антикорупціонерами. У нас люди, які борються з корупцією, змішалися з тими, з ким мають боротися, і не борються. У нас це спостерігається і в Генпрокуратурі, де перебувають нелюстровані чиновники, або ж ті, хто борються з корупцією, не помічають таких речей. Або не помічають, або не хочуть помічати. Мені здається, що Саакашвілі виявляється жертвою процесів, які сам же колись і виробляв, коли він активно всіх звинувачував. Він був своєрідним рупором окремих сил, а тепер він теж виявляється такою своєрідною мішенню для політичних сил в боротьбі, в тому числі, за ОПЗ, за вплив на цей завод.

Для Саакашвілі починаються складні дні. Мені здається, що він в певній мірі чекає перемоги Трампа, тому що з Трампом його пов'язували бізнес-інтереси. Він вичікує. А паралельно з цим відбувається процес, коли одне з прибуткових підприємств, яке може приносити сотні мільйонів гривень до бюджету, його намагаються за безцінь ...".

Чиновники кажуть, що не може ОПЗ приносити прибутку.

"Може. Він збитковий, тому давайте продамо його бізнесу, який різко зробить його незбитковим. Створення такого підприємства коштує мільярди. І може виникнути ситуація, коли це підприємство може стати заручником таких приватизаційних ігор та просто піде за безцінь. У нас до цих пір залишається єдиним успішним прикладом приватизації - "Криворіжсталь", тому що там був громадський резонанс і там обговорювали не тільки ціни, а й умови. А в контексті ОПЗ теж важливо - на яких умовах? Якщо план прописаний на багато років вперед, що буде із зарплатою працівників, соціальною інфраструктурою і т.д.? А тут ми бачимо тільки обговорення ціни без обговорення, що буде далі з цим підприємством".

А коли йдеться про боротьбу з корупцією, ми бачимо, в основному, загальні заяви ...

"Багато справ перетворюються в довготривале політичне шоу. Звичайно, це можна розслідувати і перед камерою показувати міліметр за міліметрому. Чи буде це закінчено - це більш важливе питання. З того, що я бачу зараз, більшість справ заморожують в ситуації розслідування.

Візьмемо НАЗК з електронним декларуванням. Розкрилися певні зв'язки керівниці цього агентства з Арсенієм Яценюком. Депутати не можуть заповнити електронне декларування. Спочатку нам говорять, що ось вирішення проблеми корупції зараз відбудеться, тепер ми бачимо, що ті, хто про це говорить, починають перегравати цю ситуацію, кажуть: потрібно внести зміни. Нагадаємо, навколо приватизації ОПЗ відбувається стільки подій протилежного змісту, що вже важко проаналізувати, чого хоче домогтися влада, прокоментував в ефірі "ГС" екс-глава Фонду держмайна України Олександр Бондар. Глава регіонального представництва міжфракційного депутатського об'єднання "Сприяння розвитку водного транспорту України" Олексій Мусатов сказав в ефірі "ГС", що через погану підготовку до приватизації 30% підприємств закрилися".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ну й Показати IP 13 Жовтня 2016 01:44
Про що афтор хотів написати і що донести до читачів??? Как говорят ргускоїзическиє NICHT FERSHTEIN.
Анонім до Ну й Показати IP 13 Жовтня 2016 09:42
Для очень образованного: nicht verstehen. P.S. Учи языки, проще работу найти будет. В Европе. Самую неквалифицированную. )

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus