USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Надзвичайний стан заблокує Україну щонайменше на 30 днів

9 Грудня 2013 09:02
На тлі всеукраїнських протестів наша країна ризикує залишитися без громадянських свобод, демократії та вільних ЗМІ – для цього потрібно лише запровадити надзвичайний стан, йдеться у сюжеті ТСН.

Юрист прокоментував закон про правовий режим надзвичайного стану.

Чому?

Крім стихійних лих і техногенних аварій, надзвичайний стан вводять під час блокування чи захоплення об'єктів та місцевостей, що порушує нормальну діяльність органів державної влади. Ще одна причина увімкнення стану - масові безпорядки, спроби захоплення державної влади і необхідність відновити конституційний порядок.

Як?

Президент України звертається до учасників акцій. Дає їм час, щоб мирно розійтися. А далі ухвалює спеціальний указ про запровадження надзвичайного стану. Протягом двох днів цей указ повинна затвердити Верховна Рада. Пропозиції щодо запровадження надзвичайного стану готує Рада Нацбезпеки і оборони. Про нього одразу оголошується в ЗМІ.


Скільки?

Режим не може тривати довше, ніж 30 днів у всій Україні та 60 днів в окремих регіонах. Якщо потрібно, президент може подовжити надзвичайний стан ще на місяць.

Що?

Із оголошенням НС встановлюється особливий режим в'їзду, виїзду, обмеження свободи пересування. Фактично зону надзвичайної ситуації заблокують. Масові акції, зокрема страйки, - заборонені. У громадян та підприємств зможуть вилучати будь-яке майно. Запровадять комендантську годину.

Інформаційні матеріали, що можуть дестабілізувати обстановку, теж заборонять. Роботу теле- та радіокомпаній регулюватимуть потрібним чином. Передачу інформації через інтернет – обмежать.

Законність

Серед гарантій законності під час надзвичайного стану – заборона проведення будь-яких виборів. Зокрема Верховної Ради і президента України. У законі також йдеться, що надзвичайний стан не може бути підставою для застосування тортур, жорстокого поводження, обмеження права на життя, свободу думки. Але тортурами і безладом в Україні нікого не здивуєш і без надзвичайного стану.

Єдина надія на те, що будь-які спроби використати надзвичайний стан для захоплення влади або зловживання нею теж тягнуть відповідальність. Нагадаємо, що Януковича закликали ввести надзвичайний стан. До президента звернулись депутати кримського парламенту. Також 8 грудня стало відомо, що СБУ почало розслідувати спроби окремих політиків захопити владу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 9 Грудня 2013 12:49
Я счітаю шо це ах****ік!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus