USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Новий закон про інформацію має ще «прижитися», - юрист

13 Травня 2011 10:02
Для того, аби влада змогла відповідально виконувати норми нового закону «Про доступ до публічної інформації», чиновницькі лави мають поповнитись додатковими штатними працівниками, – переконаний волинський юрист Мар’яна Конончук.

Про це вона вела мову у четвер, 12 травня, під час засідання прес-клубу «Відкритість влади: міф чи реальність?», організованого Волинським регіональним відділенням Асоціації міст України.

Юрист вважає: новоприйнятий закон почне працювати тільки тоді, коли він стане зрозумілим для кожного громадянина. Однак для цього, каже вона, має пройти певний час – до нововведень насамперед повинні адаптуватись органи державної влади та місцевого самоврядування.

До того ж, стверджує юрист, самі українці мають звикнути, що відтепер мають більше прав.

«А це одне із основних прав людини – доступ до інформації, яке передбачене, зокрема, і Конституцією нашої держави», – говорить вона.

«Це питання освіти службовців, потрібне також збільшення ставок програмістів і осіб, які працюють з інтернетом. Це треба для того, щоб вони вчасно подавали інформацію», – додає юрист.

Одним із «наріжних каменів» застосування нового закону «Про доступ до публічної інформації» може стати узгодження цього закону з іншими законами.

«Я думаю, що з часом Україна навчиться користуватися можливостями, які відкриває цей закон. Закон є дуже позитивним і значимим для суспільства», – переконує вона.

Мар’яна Конончук також розповідає, що особливу увагу потрібно звернути на класифікацію інформації з обмеженим доступом.

«Існує конфіденційна, таємна та службова інформація. Саме ці три рівні інформації підлягають обмеженому доступу… Чим демократичніша влада тим меншим є обсяг інформації з обмеженим доступом», – стверджує юрист.

«Законом визначено строки. Перший: розпорядник інформації має надати відповідь на запит не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Другий: в разі, якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статися, загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин, тобто протягом двох діб», – пояснює юрист.

«І третій строк, який передбачений законом «Про доступ до публічної інформації», це термін у 20 робочих днів. Він передбачає застосування у тому випадку, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних. Розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача у письмовій формі не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту», – каже Мар’яна Конончук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus