USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Облрада прийняла ЗВЕРНЕННЯ щодо Волинської трагедії

15 Липня 2013 14:33
Волинська обласна рада прийняла звернення у зв’язку з Волинською трагедією 1942-44 років.
Про це йшлося на сьогоднішній 20-ій сесії найвищого представницького органу краю.
На сесії до присутніх звернувся голова Волинської ОДА Борис Клімчук. Губернатор краю ще раз подякував усім волинянам за добру підготовку до приїзду в Луцьк польського президента Броніслава Коморовського. «Вчора ми переступили через свої серйозні образи і дали шанс і нам, і полякам далі йти важкою дорогою через примирення до порозуміння», - наголосив губернатор.
«Поляки - наші адвокати в Європі», - наголосив Клімчук. Також голова Волинської ОДА запевнив, що за звернення проголосують і обранці від Партії регіонів, і депутатської групи «Нова Волинь».
Потім голова Волинської ОДА повідомив про зміни до узгодженого з народним депутатом України Анатолієм Вітівим звернення облради.
«Своєю резолюцією польський Сейм намагається перекреслити усі напрацювання у напрямку українсько-польського порозуміння, які були досягнуті впродовж останніх 20 років», - йшлося у тексті документу.
«В останні місяці з боку значної частини польської політичної еліти відбувалося цілеспрямоване нагнітання антиукраїнської істерії, лунали заяви, які ображають честь і гідність української нації», - також наголошувалося у зверненні.
«Своїми непродуманими діями частина польських політиків розпалюють нове протистояння. Справжні дружні та добросусідські відносини між Україною та Польщею можливі тільки на основі історичної правди», - йшлося в документі.
Зрештою, за звернення, після пропозицій Клімчука, проголосувало 64 з 65 зареєстрованих депутатів.

Текст Звернення:

Ми, депутати Волинської обласної ради, засуджуємо прийняту Сенатом та Сеймом Республіки Польща антиукраїнську, шовіністичну резолюцію з приводу подій 1943 року на Волині. Назвавши дії українців, які вели боротьбу на своїй етнічній території за власну незалежність проти різноманітних окупантів «етнічними чистками з ознаками геноциду», поляки поставили під сумнів основоположне право кожного народу на самовизначення. Свідомо ігноруючи та замовчуючи історичну правду, масові етнічні чистки, які здійснювалися польськими збройними формуваннями на території Волині, Холмщини, Надсяння, Підляшшя, у прийнятих резолюціях Сейму і Сенату Республіки Польща відійшли від принципів взаємного прощення, рівноправності, добросусідства.

Своєю резолюцією Польський Сейм намагається перекреслити усі напрацювання у напрямку українсько-польського порозуміння, які були досягнуті впродовж останніх 20 років. Ухвалюючи її, окремі польські політики згадали про польські жертви, але «забули» про сотні тисяч українців, знищених вояками Армії Крайової на їхній історичній батьківщині – українських етнічних землях Волині, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння. Польща досі не дала адекватної оцінки й операції з примусового переселення українців «Вісла», коли українці були депортовані зі своїх історичних територій. Про все це Волинь пам’ятає і пам’ятатиме завжди.

Вважаємо, що формулювання, вжиті польською стороною в офіційному документі, є спотвореними, однобічними, антиукраїнськими та свідомо викривлюють тогочасну дійсність. Польські парламентарі вдаються до маніпуляцій та посилаються на сфабриковані й доволі сумнівні факти, які не відображають справжньої картини подій на Волині та у Західній Україні у роки Другої світової війни. Базуючись на недостовірних, тенденційних джерелах, окремі польські політики нав’язують нам власну версію подій на Волині, яка покликана дискредитувати право українців на власну державу.

В останні місяці з боку значної частини польської еліти відбувалося цілеспрямоване нагнітання антиукраїнської істерії, лунали заяви, які ображають честь і гідність української нації. Здійснювалася фальсифікація історичної правди та свідоме замовчування злочинних актів польської колоніальної окупаційної політики по відношенню до українців.

Національно-визвольна боротьба українців за створення власної самостійної держави на своїх етнічних землях жодним чином не могла бути геноцидом.

Окремі польські політики маніпулюють кількістю жертв українсько-польської війни, свідомо ігноруючи причини збройного конфлікту, участь польських збройних формувань в акціях етнічних чисток та фізичного знищення українського населення на території споконвічних українських земель. У заяві Сенату немає жодної відповіді на те, чому польські військові формування «воювали» за свою батьківщину на територіях, які ніколи не були польськими. Заява не згадує про українців, полеглих від рук польських військових організацій під час протистояння 1940-х років. Не міститься у ній і засудження депортації українців у рамках операції «Вісла», що була організована офіційною владою Польщі задля штучної зміни етнічного складу певних територій.
Як свідчать історичні факти, конфлікт 1942 року був розв’язаний з ініціативи саме польської сторони, яка не хотіла визнавати за українцями права бути господарями у власному домі. І лише всенародний опір дозволив Волині уникнути трагічної долі Холмщини, Підляшшя, Лемківщини та Надсяння, де українці були знищені та вигнані зі своїх етнічних земель. Завдяки активним діям українцям вдалося захистити від спалення польськими військовими загонами сотні волинських сіл, а волиняни уникли долі українців, які стали жертвами операції «Вісла».

Ми ще раз наголошуємо – українці не воювали під Варшавою чи Краковом, а боролися за свою незалежність на власній землі.

Позиція польського парламенту не тільки не має нічого спільного з історичною правдою, вона також йде врозріз із політикою примирення, рівноправності та добросусідства і загрожує зірвати порозуміння між двома націями, досягнуте в останні роки ціною надзвичайних зусиль. Своїми непродуманими діями частина польських політиків робить спробу розпалювати нове протистояння. Справжні дружні та добросусідські відносини між Україною та Польщею можливі тільки на основі історичної правди.

Сьогодні на Волині робиться багато для того, аби належно вшанувати усіх, хто постраждав у тій кровопролитній боротьбі. На Волині відновлюються цвинтарі, встановлюються пам’ятні знаки у місцях загибелі українців та поляків, облаштовуються поховання. Ми, волиняни, звертаємося до обох Президентів, України і Польщі, з проханням відкрити пам’ятник українцям у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства та селі Острівки Любомльського району Волинської області. У с. Сагринь поховано понад 1000 українців. І, незважаючи на те, що з української сторони зроблене усе необхідне, цей комплекс і досі не відкритий.

Не підлягає дискусії те, що ми, українці, повинні віддати шану загиблим. Це моральний і християнський обов’язок. Кожна жертва має бути вшанована пам’яттю, молитвою, належним місцем поховання. Ми закликаємо усіх волинян, громадські організації, представників усіх політичних партій долучитися до облаштування місць поховань українців та поляків як у нас на Волині, так і на території Польщі.

Вважаємо, що українська сторона зробила все для повного порозуміння та взаємного прощення на основі принципів рівноправності та добросусідства, але окремі політичні сили Республіки Польща проігнорували наші зусилля.

Важливо зрозуміти, що немає однозначного погляду на спільну трагічну історію України і Польщі. Треба мати людську велич та політичну далекоглядність, аби переступити через історичні й особисті кривди і замість помсти вдатися до прощення та примирення.

Вважаємо, що польським політикам вистачить мудрості, виваженості будувати стосунки з Україною на рівноправних, партнерських засадах задля нашого спільного майбутнього, як закликав Папа Іоан Павло ІІ: «Нехай, завдяки очищенню історичної пам’яті, усі будуть готові поставити вище те, що об’єднує, а не те, що розділяє, щоб разом будувати майбутнє, засноване на взаємній повазі, на братерській співпраці та істинній солідарності».


Прийнято на першому пленарному засіданні 20-ї сесії
обласної ради шостого склик
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Штефан, Луцьк Показати IP 15 Липня 2013 17:07
Ну, нарешті. Холодний душ для польських реваншистів та 148 зрадників Українського народу.
ЧП Показати IP 15 Липня 2013 18:28
І який толк з тих заяв? Поляки вже зробили свою справу - понаставляли самочинно хрестів у селах Волині з брехливими надписами і щороку приїздять і віправляють панахиди. Все це фотографують і розповсюджують на весь світ. А українці мовчки з цим погоджуються. Спробували б ми хоч один хрест з відповідними правдивими надписами звести у Польщі. Це - НЕМОЖЛИВО! Поляки таке не допустили б. А у нас - будь ласка. То ж чому ми так не поважаємо себе? ТОму що ми не є патріотами України і не маємо своєї гідності. І допоки буде так, не буде України. То ж єднаймося, відстоюєймо свої права, свою честь, свою націю і, врешті врешт, повагу до самих себе.
ЧП Показати IP 15 Липня 2013 18:28
І який толк з тих заяв? Поляки вже зробили свою справу - понаставляли самочинно хрестів у селах Волині з брехливими надписами і щороку приїздять і віправляють панахиди. Все це фотографують і розповсюджують на весь світ. А українці мовчки з цим погоджуються. Спробували б ми хоч один хрест з відповідними правдивими надписами звести у Польщі. Це - НЕМОЖЛИВО! Поляки таке не допустили б. А у нас - будь ласка. То ж чому ми так не поважаємо себе? ТОму що ми не є патріотами України і не маємо своєї гідності. І допоки буде так, не буде України. То ж єднаймося, відстоюєймо свої права, свою честь, свою націю і, врешті врешт, повагу до самих себе.
ЧП Показати IP 15 Липня 2013 18:43
А тепер про комнлекс у колись українському селі Сагринь. Питання одне - чому до сьогодні не відкрито пам'ятник знищеному поляками українському селу. Майже тисяча українців була знищена. І до сьогодні відповідних заходів і почестей не проведено. Хоча заяви з цього приводу були зроблені І призидентом Польщі Квасневьким, і президентом України Кучмою у с.Павлівка. А відповідь одна - ми самі себе не поважаємо.
Українка Показати IP 15 Липня 2013 23:45
Згідна з думками ЧП! Щодо "дипломатичної" мовчанки в адресу пана Комаровського, який кілька разів повторив слово "ґеноцид" нібито українців стосовно поляків у 43-му, то є така пропозиція: всім україннцям організувати підписи під ЗВЕРНЕННЯМ, що поступило в ОДА, і заперечити вердикт польського Сейму та довести в такий спосіб історичну правду. Коли ж ми поважатимем самі себе і відстоїмо свою національну честь та гідність?!Нас, простих громадян- корінних українців, більше, аніж представників влади, яка не думає про імідж України в усьому світі з мотивів "самозбереження" своєї влади.Дуже прикро! Треба діяти і негайно. У той же час прислухатись до поради Леоніда Кравчука щодо Гаазького суду, аби історична правда мала правовий характер. Код з картинки вводиться правильно, в чорму справа?
Михайло Показати IP 16 Липня 2013 01:41
Слід надрукувати рішення Сейму і Сенату Польщі для порівняння, в яких документах більше шовінізму
Холмщак Показати IP 16 Липня 2013 01:52
Не можна прогинатись під тиском польських шовіністів!!!Немає за що вибачатись перед яничарами словянської нації!Тільки те роблять,що "розсовують ласти"п то перед німцями,то перед амерікосами.Під час бунту Валєнси в 80их,2тижні простояв в лісах підБугом,в складі підрозділу спецпризначення,чекаючи наказу підтримати нашу Групу військ.До цих пір жалію,що не дочекались добра пробігтись по цим лжесловянам
50/50 Показати IP 16 Липня 2013 12:02
О це так примирення. Чим більше "зусиль" в напрямку взаємопрощення, тим гірші результати. Цікаво, що це таке: чийсь тонкий розрахунок, чи невміння вчитись на уроках історії (емоції в таких справах найгірший порадник).
Надія Показати IP 17 Липня 2013 23:04
Не вірю у всю цю возню українців навколо "Волинської трагедії" в 1943-ьому, в позицію владних очільників, в "патріотизм" партій всіх підряд!!! У "висновки" так званих істориків, як Оксани Каліщук (газ."Волинь" від 13 липня 2013р.) кандидата історичних наук СНУ, яка посилається на якогось Івана Питрелюка і робить неадекватні заявки про кількість жертв: 27 тисяч поляків і 15 тисяч українців". По якому праву? Через яку "свинську арифметику? Чому не вказано джерел? Її "дисертація" напевне тільки кабінетна компіляційна робота. Чому не враховані жертви Закерзоння, як і те, що перекручення ( зокрема напівграмотних дилетантів Семашків)до навпаки поляків доведені багатьма дослідниками. Поляків як націю слід поважати і вчитись у неї, не дивлячись на власні жертви в минулому і їхній радикалізм та неправдиві вердикти Сейму в даний час.
ЗІНА Показати IP 17 Липня 2013 23:22
Україна – чудова як країна і нікудишня як держава. Ні у влади, ні в опозиції, ні в партіях ні в деяких "вчених" ані совісті, честі, гідності і знань. Є історико-краєзнавчі дослідження, що торкаються питання волинських подій в 43-му, і саме 70-та річниця показала й підтвердила вищесказане. Вже давно вчені як поляки. так українці в спільних напрацюваннях з цього питання заборонили навіть вживати слово "трагедія"... Виходить, що реанімують нині це питання знову. Почали польські шовіністи, що не характеризує ще весь народ. У поляків ( не дивлячись на власні родинні жертви українські)і на неправильний вердикт сьогоднішнього Сейму, треба вчитисью. як відстоювати власну честь та гідність.
Українка Показати IP 17 Липня 2013 23:28
Холмщак правий! Якщо український Президент не виявився на належному місці, не на висоті, то суспільтво має виголосити свій вердикт. Не прогинаймось! І не мовчімо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus