USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Покупці землі повинні будуть мати спеціальну освіту

19 Квітня 2011 09:38
Новий проект закону про ринок земель вводить процедуру конкурсу при купівлі земель сільськогосподарського призначення, зобов’язує покупців землі мати спеціалізовану аграрну освіту та встановлює велике мито при перепродажі землі.

Про це 18 квітня під час селекторної наради розповів начальник головного управління Держкомзему в області Василь Василенко.

«Є ряд пересторог, що відбуватиметься перепродаж і спекуляція земель. Однак, в проекті закону передбачено, що землі державної власності матимуть право викупляти тільки органи державної влади, місцевого самоврядування, приватизації, державна спеціалізована установа», - зазначив Василенко.

Для того, щоб не відбувався перепродаж, коли людина викупила в держави землі, передбачається велике державне мито. За проектом закону в перший рік воно становить 100% від грошової оцінки. Кожного наступного року мито зменшуватиметься на 10%.

Щодо іноземців, то вони не можуть набувати у власність землі, а у разі коли земля перейшла іноземцю у спадок - він повинен протягом року провести відчуження їх на користь громадянина України.

Василенко повідомив, що проект передбачає низку вимог для особи, яка прагне придбати землю сільськогосподарського призначення. По-перше покупцем може бути виключно громадянин України і обов’язково мати сільськогосподарську освіту та вести відповідне сільськогосподарське товарне виробництво.

«Тобто ти рекомендуєш своїх діточок не в Оксфорд вести на економіку і міжнародну юриспруденцію? Виходить, що так. Олігархам, то може закруто сказано, а власникам і орендарям серйозним треба над цим думати, якщо це серйозно, відповідально і надовго», - прокоментував губернатор Волині Борис Клімчук.

Аби не створювалися латифундії передбачено, що сільськогосподарські ділянки комунальної і державної власності для ведення сільськогосподарського товарного виробництва мають мати обмеження в площі. Зокрема, для полісся обмеження становить півтори тисячі гектарів, для лісостепу – 1750 гектарів.

Однак, чиновник каже, що з Волині є низка пропозицій аби встановити обмеження не більше ста гектарів.

«Одна з загроз, що може відбуватися - це подрібнення масивів. В законопроекті передбачено таке поняття як консолідація земель, тобто об’єднання їх для збільшення економічно ефективного використання. Здійснюватиметься воно шляхом зміни, об’єднання суміжних ділянок і розроблення проектів землеустрою нових ділянок», - каже Василенко.

«В нас сьогодні вже є проблеми, причому вони породжуються чиновниками, або тими, хто рейдерує. Підмовляють двох-трьох дядьків, які в центрі масиву – «ми виходимо». І далі пішло, поїхало. Не врегульовано це питання. У всіх країнах це питання врегульовано законом. Бо інакше «махновщина» буде», - каже Клімчук.

Законопроект також встановлює переважне право на придбання земельної ділянки. В першу чергу купувати їх має державна установа, після ради за місцем розташування землі, далі користувач ділянкою (тобто орендар), і лише в останню чергу - власники суміжних ділянок.

«Повертається проведення конкурсу. Сьогодні ми маємо лише у вигляді аукціону, але тут абсолютно не враховується такі моменти, коли наприклад, працює господарства, сплачує всі податки, а він якої переваги на аукціоні немає. Тобто може зайти з іншого регіону, заплатити більшу суму, привозити техніку, обробляти землі і немає ніяких переваг місцевих господарів. Відповідно вводиться поняття конкурсу, де ці питання враховуються», - додав Василенко.
Нині проект на стадії обговорення. За словами чиновника, вже відбулося понад 200 зустрічей щодо обговорення та пояснення норм нового законопроекту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Здивований Показати IP 19 Квітня 2011 09:51
1. Яку освіту повинна мати юридична особа? 2. Спільне підприємство з іноземними інвестиціями матиме право на придбання землі?
Микола Показати IP 19 Квітня 2011 11:51
Марення!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus