USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Порошенко підписав закон про особливий статус Донбасу

17 Жовтня 2014 08:00
Президент Петро Порошенко підписав 16 жовтня закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на прес-службу президента.

Цей документ визначає тимчасовий, на три роки від набуття чинності, порядок організації місцевого самоврядування, діяльності органів місцевої влади в окремих районах Донецької і Луганської областей, захоплених проросійськими сепаратистами і російськими військами.

Основна мета закону, мовиться в повідомленні, – «створення умов для якнайшвидшої нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, створення умов для повернення жителів до вимушено залишених місць постійного проживання, відновлення життєдіяльності в населених пунктах та розвитку цих територій», а також відновлення прав і законних інтересів юридичних осіб.

Серед іншого, закон призначає позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних і міських голів в окремих районах Донецької і Луганської областей на 7 грудня 2014 року. При цьому повноваження місцевих рад і посадових осіб, обраних на цих позачергових виборах, достроково не припинятимуться.

Крім того, згідно з цим законом для охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів рішенням органів місцевого самоуправління можуть створюватися «загони народної міліції».

ЧИТАТИ ЩЕ: ОСОБЛИВИЙ СТАТУС ДОНБАСУ - ЩО ЦЕ?

Закон має набути чинності з дня його офіційного опублікування.

Цей закон, який до парламенту подав сам президент, Верховна Рада ухвалила ще 16 вересня під час закритого засіданні й без обговорення. Наступного дня в його тексті на сайті Верховної Ради з’явилася зміна, якої, за словами багатьох депутатів, не було в тексті, розданому їм під час голосування: в першому варіанті межі «окремих районів», яких стосується закон, мала визначати сама Верховна Рада, у зміненому – керівник Антитерористичного центру при СБУ. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов обіцяв, що не підпише закону, доки не розбереться з заявами про це та інші можливі порушення під час голосування, коли, зокрема, не працювало електронне табло. Турчинов підписав цей закон і передав його на підпис президентові 14 жовтня. Нині в тексті на сайті Верховної Ради повернена перша версія – межі «окремих районів» визначає парламент.

Інший ухвалений 16 вересня закон, що стосується захоплених сепаратистами територій, «Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей», Турчинов наразі не підписав і на підпис президентові не подавав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus