USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Процес пішов: Гаазький суд заявив про «окупацію Криму»

16 Листопада 2016 11:11
Канцелярія Прокурора Міжнародного кримінального суду назвала ситуацію, пов'язану з анексією Криму Росією, озброєним конфліктом РФ й України і прирівняла знаходження півострова під контролем Москви до окупації, - інформує Novaukraina.org.

"Ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією", - йдеться в спеціальному звіті про дії по попередні розслідування.

Згідно з даними міжнародного слідства, війна почалася не пізніше 26 лютого, оскільки саме в цей день Росія "задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України".

Прокурор визнав окупованими території АРК і Севастополя, пославшись на необхідність застосування відповідного законодавства. "Право міжнародних збройних конфліктів можна застосувати і після 18 березня 2014 року в тій мірі, в якій ситуація на території Криму і Севастополя буде рівнозначна окупації, яка триває досі", - заявляють автори документа, підкресливши, що "Російська Федерація визнала, що російські військовослужбовці брали участь у захопленні Кримського півострова".

Прокурор вказує, що ситуація буде розслідуватися на підставі Римського статуту, оскільки "збройний конфлікт може бути міжнародним за своєю суттю, якщо одна або більше держав частково або повністю окуповують територію іншої держави незалежно від того, чи супроводжується окупація збройним опором".

Прокурор припускає, що в Криму можливі злочини проти місцевого кримськотатарського народу. Зокрема, "вбивства і викрадання", "жорстоке поводження", "арешти і справедливий судовий розгляд", "примусова військова служба".

Описуючи ситуацію на сході України, слідство відзначає, що сепаратистські війська, які діють там, отримують підтримку з РФ. "Протягом більше двох років на території східної України між військами уряду України і антиурядовими елементами, імовірно, підтримуваними Російською Федерацією, продовжилися зіткнення різного ступеня напруженості", - йдеться в документі.

Серед головних злочинів в цьому регіоні називаються, перш за все, "вбивства". Відзначається, що "в результаті бойових дій відповідно до інформації Верховного Комісара з прав людини ООН, з початку конфлікту загинуло близько 9 578 осіб і поранено 22 236 осіб, включаючи військовослужбовців збройних сил, членів військових підрозділів і мирних жителів".

Серед інших злочинів в Донбасі, встановлені Канцелярією Прокурора - руйнування цивільних об'єктів, утримання під вартою, зникнення, тортури і жорстоке поводження, а також сексуальні і гендерні злочину.

"Канцелярія Прокурора також продовжить реєстрацію звинувачень у злочинах, скоєних в Україні, в тій мірі, в якій вони підпадають під юрисдикцію Суду", - попереджають укладачі звіту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Микола Показати IP 16 Листопада 2016 12:44
Ви мені баки не забивайте де ви Гн*ди декларовані міліони поховали?
Сьома Показати IP 16 Листопада 2016 13:29
Це з серії "Привіт Хіларі" та "Безвіз вже сьогодні"? В реальному перекладі йдеться "прокурор припускає", хоча через Гугл транслейт можна кожен раз отримати і що бажаєш і що далеко від реальності. Реальність де?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus