USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рада змінила Податковий кодекс: основні нововведення

7 Липня 2011 12:49
Верховна рада 7 липня ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу.

Рішення підтримали 264 народних депутати, - пише ТСН.

Як повідомила прес-служба ВР, законодавчим актом врегульовуються проблемні питання, які виникли під час застосування положень Податкового кодексу.

Документ, зокрема, передбачає звільнити від сплати єдиного соціального внеску пенсіонерів та інвалідів, які працюють на спрощеній та загальній системі оподаткування та не використовують працю найманих працівників.

Голова комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник заявив, що документ має задовольнити вимоги влади, бізнесу та громадянського суспільства. За його словами, більшість пропозицій малого та середнього бізнесу було враховано у законопроекті.

Зокрема, визначено, що порядок видачі податкової поруки визначається центральним органом державної податкової служби за погодженням з Національним банком України, а порядок її реєстрації - центральним органом державної податкової служби.

Згідно із законом, податковим періодом може бути: календарний рік; календарне півріччя; календарний квартал; календарний місяць; календарний день.

Порядок контролю митними органами за сплатою платниками податків податку на додану вартість, акцизного податку та екологічного податку встановлюється спільним рішенням центрального органу державної податкової служби та спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Податковий кодекс доповнено положенням, яке передбачає, що з платниками податків, які подають звітність в електронній формі, листування з органами державної податкової служби може здійснюватись засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. На вимогу платника податків, який отримав документ в електронній формі, орган державної податкової служби надає такому платнику податків відповідний документ в паперовій формі протягом трьох робочих днів з дня надходження відповідної вимоги (в письмовій або електронній формі) платника податків.

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності, згідно із законом, є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність електронного цифрового підпису платника податку.

Центральний орган контролюючого органу проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов'язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню.

Законом встановлено, що посадові особи органу державної податкової служби вправі приступити до проведення документальної виїзної перевірки, фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення, визначених цим Кодексом, та за умови пред'явлення або надіслання у випадках, визначених цим Кодексом, наступних документів:

- направлення на проведення такої перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування органу державної податкової служби, реквізити наказу про проведення відповідної перевірки, найменування та реквізити суб'єкта (об’єкта), перевірка якого проводиться (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи платника податку, який перевіряється), мета, вид (планова або позапланова), підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводитиме перевірку. Направлення на перевірку у такому випадку є дійсним за наявності підпису керівника органу державної податкової служби або його заступника, що скріплений печаткою органу державної податкової служби;

- копії наказу про проведення перевірки;

- службового посвідчення осіб, які зазначені в направленні на проведення перевірки.

Непред'явлення або ненадіслання у випадках, визначених цим Кодексом платнику податків (його посадовим (службовим) особам або особам, які фактично проводять розрахункові операції) цих документів або пред'явлення вказаних документів, що оформлені з порушенням вимог, встановлених цим пунктом, є підставою для недопущення посадових (службових) осіб органу державної податкової служби до проведення документальної виїзної або фактичної перевірки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus