USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

Трамп порушив дипломатичні норми телефонною розмовою

3 Грудня 2016 20:58
Новообраний президент США Дональд Трамп всупереч закону провів телефонну розмову з главою Тайваню. На претензії, які після інциденту висловив Китай, Трамп відповів неоднозначно.

Про це пише Преса України.

Новий американський глава, провівши телефонну розмову з офіційним Тайванем, вперше за останні 37 років порушив законодавство США. Так, з 1979 року в країні діє закон про регулювання відносин з Тайванем, який закріплює співпрацю між країнами в багатьох сферах, проте не передбачає жодних прямих контактів, в тому числі, й телефонних розмов.

Трамп запевняє, що Цай Інвень сама йому зателефонувала, аби привітати з новим займаним постом і вся їхня розмова "крутилася" навколо цього. Однак, адміністрації обох сторін, які були присутні під час офіційної розмови між Президентами США і Тайваню, заявляють, що діалог тривав більше 10 хвилин і включав в себе ряд актуальних і гострих проблем.

Зокрема, Трамп обговорив з главою Тайваню «тісні зв'язки у сфері економіки, політики та безпеки». Адміністрація Цай Інвень наголосила, що у цій розмові брали участь міністр закордонних справ країни та глава ради нацбезпеки.

Слід відзначити, що КНР вже багато років поспіль не визнає Тайвань окремою країною, а вважає острів однією зі своїх провінцій. Саме тому Китай категорично проти будь-яких офіційних контактів між «провінцією» та іншими країнами.

У зв’язку з порушенням закону, між КНР та США міг виникнути серйозний конфлікт. Проте, офіційний Пекін відреагував стримано, звинувативши в інциденті Цай Інвень. Вихідку Тайваню Китай назвав «дитячим прийомом».

Цікавою виявилася й реакція Трампа на те, що сталося. Він заявив, що не розуміє, чому США регулярно продає Тайваню військову техніку на мільярди доларів, а він повинен ігнорувати дзвінок президента із привітанням.

До слова, як вважає правнучка колишнього радянського лідера Микити Хрущова, яка займає в нью-йоркському університеті New School посаду декана факультету "Міжнародні відносини",

Ніна Хрущова, Дональд Трамп знищить Сполучені Штати Америки.

Більш детально думку Хрущової вивчали журналісти видання "Біржовий лідер", пише Час пік.

Ніна Хрущова нагадала, що ще в 1932 році Олдос Хакслі у своїй книзі "Чудовий новий світ" попереджав - нас знищить те, що ми любимо. У книзі описується людство, знищене до 2540 року надмірною залежністю від матеріальних благ, домінуванням технологій, спрагою до постійних розваг і власним невіглаством. Судячи з того, що на президентських виборах у Сполучених Штатах переміг Дональд Трамп, американці поспішають втілити в життя пророцтво Хакслі на 500 років раніше зазначеного їм терміну.

Громадська культура в США вже давно відійшла від високого мислення. Найчастіше вона демонструє егалітаризм як обов'язкову умову для необмеженої креативності та капіталізму. Тобто, для того, щоб пробитися нагору, вам потрібні лише завзятість і сила духу. Раніше це було вельми привабливою ідеєю для таких країн, як, наприклад, СРСР. Радянський Союз при цьому сам був більше схожий на світ, описаний Джорджем Оруеллом в книзі "1984". У державі, в якому усю творчість влада загнала в підпілля, дух свободи і творчості, який втілювали собою Сполучені Штати, здавався мрією.

У книзі Оруелла описано неминуче накопичення політичної напруги, після чого систему знищують дисидентські рухи, як це сталося в СРСР в 1991 році. Однак, коли людей відволікають гори речей і бездумні розваги, вони втрачають волю до опору. У підсумку з'ясовується, що люди позбавлені і навичок, і знань, тому вони навіть маючи відповідне бажання, все одно не можуть відмовитися від звичного способу життя.

Світ, про який так мріяли жителі СРСР, теж був в'язницею, просто іншого типу

Виходить, що світ, про який так мріяли жителі Радянського Союзу, насправді теж був в'язницею, тільки лише дещо іншого типу. Ця в'язниця була менш неприємна, ніж радянська, однак і втекти з неї було набагато складніше. Якраз з цим сьогодні і стикаються Сполучені Штати.

Американській політиці індустрія культури вже давно надала нотку голлівудського сюрреалізму, а політики - це персонажі. Естетика Голлівуду вперше проникла в Білий дім в 1960 році, коли президентом країни був обраний засмаглий молодий Джон Кеннеді, більше схожий чи на ковбоя, чи на плейбоя. Він підкорив серця американців, але при цьому не був зразком міщанства.

Наступним фотогенічним президентом США став Рональд Рейган - реальний голлівудський актор, який грав на екрані ковбоя. Однак його відкритість і знання були протилежні Кеннеді. Рейган вмів поєднувати чарівність кінозірки і жорстокість ковбоя. Саме цим і пояснюється, що він досі залишається ідолом для республіканців. Проте не варто забувати, що перемозі США в "холодній війні" посприяв також і радянський лідер Михайло Горбачов, зусилля якого з реформування СРСР тільки наблизили розпад Радянського Союзу.

Тим часом американці після цієї перемоги ще більше впевнилися в тому, що рішучість має більш важливе значення, ніж знання. Зараз розваги в Сполучених Штатах, так само як і американська політика, увійшли в нову фазу. Все, що сьогодні займає людей, стає все різкішим і нефільтрованим. Могутнійт потік фоловерів, лайків та мемів, судячи з усього, повністю витіснив прагнення до складних дискусій і до знань.

Ось так і з'явився кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп з його "політичними пропозиціями" на 140 знаків в соцмережі "Твіттер", і мітингами. Екс-герой реаліті-шоу дуже добре знає, як можна привабити розгніваних людей, які шукають, кого б їм звинуватити в своїх невдачах. Сам Трамп при цьому заявив, що переміг на президентських виборах завдяки соціальним мережам.

Деякі з виборців республіканця стверджували, що їх привабили обіцянки благополуччя і скорочення держборгу, проведення міграційної реформи і посилення армії, а також підкреслювали - при голосуванні вони керувалися здоровим глуздом. Однак, якщо розглянути ці меседжі уважно, то можна побачити, що вони - порожні.

Насправді виборці в США проголосували за злого "боса", рішучого диктатора. Вони проголосували за людину, яка може повернути часи, коли білі чоловіки були завойовниками і ковбоями. Перемога Дональда Трампа, який зробив своїм головним радником прихильника теорії про расову перевагу білих, цілком може означати перший крок, зроблений Сполученими Штатами в напрямку теорії, описаної Оуреллом. Навіть, якщо новий президент і не дійде до неофашизму, то він цілком може перетворити США в країну, в якій комфортно себе будуть почувати все менше і менше людей. При цьому громадяни, занадто зайняті пересиланням в соціальних мережах фальшивих новин і милих котиків, поступово втратять здатність відрізняти реальність від її віртуальної тіні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Кастрюлька Показати IP 3 Грудня 2016 21:35
Й**ати.
читач Показати IP 4 Грудня 2016 10:02
Про стосуки США і Тайваню розповідає Преса України? :) Дивились і писали б краще про те, що під носом робиться!!!
нікіта Показати IP 4 Грудня 2016 11:26
тобто, коли раша захопила крим - китай морозиться, а як самих клюнуло - запітуш*вся.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus