USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Удар для Польщі і два сценарії Москви щодо України. Прогнози ЗМІ

28 Листопада 2016 19:00
Європи вже немає, європейська інтеграція віддала кінці, і скоро прийде час НАТО. Ніхто не поворухне і пальцем, якщо Москва вирішить «звільнити» російськомовних жителів Латвії і Естонії. Великобританія вже відмовилася відправляти в Естонію свої війська. Вони вже зрозуміли, чим справа пахне? У 1939 році вони теж були в курсі, що Сталін з Гітлером уклали договір про розділ Польщі, і тому не ворухнулись.

Про це пише польський журналіст Пшемислав Мажец (Przemysław Marzec), - інформує daily.com.

Наближається щось, що стане для всього польського політичного класу не просто холодним душем, а ударом молота по голові - голові, яка нічого не бачить і не розуміє. Вітри в Європі дмуть по-новому, а Польща стоїть на вірному шляху до того, щоб знову стати жертвою, як в 1939 році. Мова не йде про кровопролиття і руйнування: Польщу зрадять і залишать на самоті, як тоді, але війни не буде. Ми зіткнемося з розширенням сфер впливу Росії, а міфічний Захід, не моргнувши оком, продасть нас.

У Польщі про це не говорять, але в останні кілька місяців глава німецької дипломатії прагне до нового пакту з Москвою. Німеччина і 15 європейських країн закликають почати з Росією переговори і підписати новий договір про звичайні збройні сили. Це Франція, Італія, Бельгія, Австрія, Швейцарія, Голландія, Чехія, Іспанія, Фінляндія, Словаччина, Норвегія, Швеція, Болгарія і Португалія. Відмінна європейська компанія, чи не так? Автором ідеї виступив міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр. Від попереднього договору, укладеного в 1990 році, росіяни відмовилися.

У Росії звучать поки обережні коментарі, тому що там хочуть зупинити перекидання сил НАТО на схід і процес створення елементів системи ПРО. Європа, як стверджує колишній працівник Міністерства оборони Євген Бужинський, хоче розмовляти про танки і гармати, а не про протиракети й бойові дрони. На офіційному рівні МЗС Росії вже давно закликає укласти новий договір, оскільки - росіяни цього не приховують - це може привести до відходу НАТО від російського кордону. ЗМІ в Росії підкреслюють, що ініціативу не підтримують Польща і країни Балтії. На тлі іншої новини, яку у нас обійшли увагою, це дрібниці. Німецькі компанії, об'єднані в консорціумі «Німецька ініціатива» фінансуватимуть будівництво швидкісної залізничної магістралі Москва - Казань. Сума контракту: 3,5 мільярда євро. Я готовий посперечатися, що незалежність країн Балтії або України стільки не коштують. У Польщі коментатори розповідають казки, що ніхто не розмовляє з Путіним, але інші країни не тільки розмовляють з ним, а й займаються бізнесом. І це лише один приклад з безлічі інших, адже можна не нагадувати, що в будівництві «Північного потоку-2» задіяний не тільки Газпром, а й п'ять європейських газових концернів.

Я розумію, що це жорсткі тези. Але я вже 10 років працюю в Росії, й щодня чую від дуже впливових людей, що Європи вже немає, що європейська інтеграція віддала кінці, а скоро прийде час і НАТО.

Думаю, ніхто не поворухне і пальцем, якщо Москва вирішить «звільнити» російськомовних жителів Латвії і Естонії. Daily Mirror пише, що Великобританія вже відмовилася відправляти в Естонію свої війська. Вони вже зрозуміли, чим справа пахне? У 1939 році вони теж були в курсі, що Сталін з Гітлером уклали договір про розділ Польщі, і тому не ворухнулись. Французи знали теж, і тому скидали на німців листівки. Вони трохи прорахувалися щодо того, що Гітлер загрузне в Польщі, тому через півроку він вибив французам зуби. Я не кажу, що Росія вторгнеться в країни Балтії: вона заявить, що може туди вторгнутися і зажадає договору про передачу прав. Не так давно глава російської дипломатії Сергій Лавров сказав, що російська повинна стати мовою навчання в країнах Балтії і в інших пострадянських республіках. Це вже пряма загроза.

Я сумніваюся, що українська державність зможе вистояти. Еліти революції виявилися не менш корумпованими, ніж їх попередники. В економічному плані країна стала банкрутом. У ментальному - значна частина жителів готова прийняти російські паспорти і владу Путіна. Про це в Польщі теж не говорять. Нещодавно депутат Верховної Ради України від "Опозиційного блоку" Євген Балицький сказав прямо, що від України залишиться одна Київська область. Схід візьме Росія, а захід поділять румуни, поляки і угорці. Просто фантазії? Москва спокійно чекає остаточного краху України. Я чув там про два сценарії. Один передбачає поступову анексію і локальні референдуми по кримському зразку, які пройдуть, коли люди перестануть отримувати зарплати і пенсії. Другий - це захоплення влади відданими Москві людьми. З другим варіантом можуть виникнути проблеми, оскільки жодна сила в Україні не може зараз розраховувати на серйозну більшість, але ходять чутки, що в грі залишається Юлія Тимошенко, до якої прихильно ставиться Кремль. У такій ситуації Москва розраховує (я спираюся тут на висловлювання прокремлівських аналітиків), що Україна розвернеться до Росії, а її західна частина і закарпатський регіон, населений угорцями, відокремляться. В цілому кордони після розпаду України, в баченні Кремля, пройдуть так, як вони виглядали до 1914 року.

Володимир Путін витрачає бюджетні кошти на озброєння. Люди поки не вмирають від голоду, але дохід 70% росіян не дотягує до 200 доларів на місяць. Путін знає, що шансів на зміну їх ситуації немає. Тому потрібна експансія та ігри, які дозволять зміцнити владу. У Росії немає і не було громадянського суспільства, так що бунту не буде. Більшовицька революція була не бунтом, а переворотом, який підготували професійні революціонери. Країну охопив такий хаос, що невелика групка більшовицьких бандитів змогла захопити владу і почати терор, щоб знищити потенційних конкурентів. В Європі ніколи раніше не бувало такого варварства. Більшовики перемогли, оскільки ніхто не припускав, що можна влаштувати таку різанину.

Повернуся під кінець до нашої Європи. Росія рішуче налаштована відкинути Захід на позиції до розширення НАТО. Будь-яким способом, в тому числі військовим у вигляді обмеженого регіонального конфлікту, як на Україні. В Естонії це вже розуміють, і новий президент цієї країни висилає Москві примирливі сигнали. Лукашенко в Білорусі тремтить як осиковий лист, тому що з Путіним у нього не складається, і він боїться, що його замінять на якусь нову модель. Литва не означає нічого. Латвія - трохи більше, тому що 40% населення там росіяни. Німеччина перебуває в нерішучості, але в Москви вже давно є чітка стратегія російсько-німецького союзу. Меркель останнім часом трохи бунтувала, але вона не вічна. У Німеччині союзників у Путіна багато. Польська впевненість в тому, що вона знає Росію краще і буде розповідати про неї Європі – це ілюзії. Повністю проросійську позицію через економічних інтересів займають Франція, Італія і Німеччина. З причин, пов'язаних менталітетом, - Греція і Кіпр. З прагматичних міркувань не вступають в суперечки з Москвою Угорщина, Словаччина і Чехія. Великобританія веде власну гру і підтримує «Північний потік-2». Іспанців і португальців московська загроза не цікавить. На кого тоді може розраховувати Варшава? На Київ? Я не знаю, хто придумав, ніби Україна є важливою для польського суверенітету. України ще не було, а Польща існувала. Якщо ми не почнемо вести раціональну і прагматичну політику, ми залишимося ні з чим. Ніяка міфічна Європа не стане чинити опір російській політичнійволі, ймовірно, цього не будуть робити і США.

У Росії, чого можуть не усвідомлювати поляки, пропаганда вже так промила населенню мізки, що якщо прозвучить заклик звільняти Європу, добровольці вишикуються в чергу. Тим часом як у нас ніхто не хоче помирати за Київ і Крим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Степан Показати IP 28 Листопада 2016 19:30
Хотів би посперечатися-гірко усвідомлювати що аргументів на заперечення практично немає.
нелучанин до Степан Показати IP 28 Листопада 2016 23:46
ну. здатність висловлювати аргументи залежить від розумових здібностей
Анонім Показати IP 28 Листопада 2016 21:53
Вопль паникёра какой-то! Статья из серии "шеф, все пропало!.." Когда Америка распускает щупальца демократии по всему миру, устраивает цветные революции, а её представители в высокие кабинеты таких стран, как Украина, входят без стука, чуть не "с ноги" открывая дверь, - это нормально. Когда Украине из-за кордона диктуют, когда и во сколько раз поднимать тарифы, сколько и чего производить, а ещё больше - не производить, какие законы в финансовой сфере принимать или не принимать - это нормально. Не туда смотрят поляки. У них под боком полностью манипулируемая страна. Этого надо бояться. А-то будут бояться Российского захвата, а получат цветную революцию...
нелучанин Показати IP 28 Листопада 2016 22:12
Нагадує істеричну фразу з відомого фільму: "Шеф, усьо пропало !!!!!! Гипс снимают !!!!!!!" . Не все так однозначно у сучасному світі. Є противаги у тому числі російським апетитам. Спроби кремля бряцать оружием споконвічні, але на сьогоднішній достатньо стримуючих факторів і один з них - економічний. Так , зниження ціни на нафту менше 30 дол. США призведе росію до дефолту протягом одного року. І тоді зарплата росіян буде набагато меншою 200 дол. Чи буде далі населення мовчати ? сумніваюсь. голодні бунти там не рідкість
22 до нелучанин Показати IP 29 Листопада 2016 19:33
і*іоти
Йо-йо Показати IP 30 Листопада 2016 20:24
А то нормально, що не всі поляки є розумними, бо тоді можна побачити розумних. Інші народи цим теж відрізняються

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus