USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Україні пропонують повернути вкрадену назву

6 Вересня 2015 08:00
Президенту Петру Порошенку пропонують "простий спосіб", як Україні перемогти Росію. Так, До Президента України нещодавно надійшов офіційний лист від міського голови Новограда-Волинського Володимира Загривого, який офіційно запропонував перейменувати країну. Замість "Україна", переконаний міський голова, має бути "Україна-Русь (Київська Русь)". Про це повідомляє газета Експрес.

До слова, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, вже цього навчального року з програми історії зникне поняття "Київська Русь". В усіх текстах цей термін замінять на «Русь-Україна».

Чи справді вся річ у назві? Своїми думками з цього приводу поділилися сам автор ідеї, Володимир Загривий, а також кандидат філософських наук, завідувач кафедри суспільних наук Житомирського агроекологічного університету Юрій Ковтун.

- Навіщо Україні додавати до своєї назви ще й слово Русь? Що це змінить?

В. Загривий: - Саме це найменування - Русь - було вкрадене в українського народу разом із його славною історією та привласнене декілька століть тому сусідом-агресором. Адже це ми - Київська Русь, а

Київ - "мать городов руських". Коли князь Володимир Великий творив нашу державність, Московії ще не було й на гадці. А потім славу і звитягу цього нашого героя, засновника Русі, Московія привласнила! Лише в 1721 році спеціальним царським указом Московію перейменували на Росію, вкравши це ймення в України, яку гнобили сотні літ. Мало того, етнонім "русский" Катерина ІІ "высочайшим повелением" наказала московському народу повсюдно вживати, заборонивши говорити "московитяне". Тож повернення назви "Русь" стане найкращою пошаною для багатьох мільйонів українських патріотів, які віддали життя за свій народ. Так розпочнеться активний процес побудови нової України-Русі.

Ю. Ковтун: - Якщо говорити щиро, то така ідея відгонить нашим одвічним комплексом меншовартості. Мовляв, нам України мало, тож зазіхнемо на Росію та на її теперішню назву. Такі речі не можна робити наскоком, поспішними указами чи розпорядженнями тощо. Якщо говорити про перейменування серйозно, то йому має передувати копітка ідеологічна та пропагандистська робота. Тривати вона має щонайменше десять років і стосуватися передовсім юного покоління. Якщо педагоги доноситимуть до учнів ідею про те, що Русь - це наша древня назва, це наше минуле, тоді така ідея поволі увійде в суспільну свідомість. А якщо такі речі робити галопом, вийде посміховисько на увесь світ.

- Чи доречно пропонувати таке саме тепер, коли економіка на межі краху, а в країні триває війна?

В. Загривий: - Ще 1991 року, коли все починалося, треба було це зробити. Або хоча б 1996-го - з прийняттям першої Конституції. Тоді, вважаю, депутати мали дати назву "Україна-Русь". Але чимало з них були заангажовані комуністичною ідеологією. Але я певен, рано чи пізно наша країна називатиметься Київська Русь. У листі–пропозиції до Президента я лаконічно все обгрунтував. Вважаю, що саме нині час це вирішувати. Восени парламент має вносити зміни до чинної Конституції! Чому б не розглянути і це питання?

Ю. Ковтун: - Руссю наші землі називали в період до формування української нації. У ХІХ столітті, коли процес формування нації завершується, поширюється й назва "Україна". Нація сформувалася і потребувала назви, яка відокремлювала б її від Росії. Адже тоді Україну багато хто у світі не відрізняв від Росії. До речі, і нині теж це можна спостерігати. Тому теперішня назва якраз вказує на те, що ми - окрема нація і держава. Тож ця назва цілком самодостатня. І нині справді не час говорити про перейменування держави. Панові меру, на мій погляд, було б доречніше обмірковувати проведення комунальної реформи та інших нагальних проблем міста. А якщо вже він узявся за перейменування, то передовсім назва його міста, за такою логікою, потребує зміни.

Бо Новоград-Волинський - це колоніальна назва, надана царським урядом Росії. Можливо, є сенс повернути місту його давньоруське ім’я Звягель.

Сергій БОВКУН, газета "Експрес"

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
Згідна Показати IP 6 Вересня 2015 09:49
Ідея ця , варта уваги і вивчення . Цікаво дуже
Василь до Згідна Показати IP 7 Листопада 2015 14:32
Держави, які змінюли назву, не дуже переймалися вивченням, а приймали державний акт і нова назва поступово утверджувалася. Треба прийняти державний акт про зміну назви держави, а до цього є всі підстави - просто відтворити історичну справедливість.
Володимир Марківськи до Згідна Показати IP 28 Листопада 2015 21:39
В.Загривий прав на всі сто. Але дивує кандидат філософських наук Ю.Ковтун, Мені соромно за наших горе вчених-істориків, які до цих пір вчать історію написану для України в Кремлі і абсолютно не цікавляться її дійсністью.
Володимир Марківськи до Володимир Марківськи Показати IP 28 Листопада 2015 22:39
PS В 907 році (коли Олег прибив щит до воріт Константинополя), підписуючи Договір між Києвом і Константинополем Олег підписався "Олег - великий князь український". Московія цей підпис не визнає, так як цей Договір находиться в неї і був викрадений Кримськими татарами, нацькованих на Київ Московією. В 964 році Київський князь Св'ятослав приєднує до України (іменно до України, Русью тоді ще Україну не називали) територію з напівдикими угро-фінськими племенами мурома, мещеря, меря, мордва, мокша, череміси, лів, водь, ям, яги, чухна, весь, самоядь, карель, вепси зимогола і т.д. і т.п. і назвав цю територію "Україною Заліською" і підтверджують російські історики. Російськкий історик Соловйов писав: "А Северная Русь, называемая Украиной Залесской, "отстала" от Южной Руси в процессе разложения". Другий дослідник і історик Лев Николаевич Гумилев в книзі "Древняя Русь и Великая степь", Москва, 2006р, 701 стор. пише: "А тепер можно сделать вывод, предварительно напомнив, что в ХІІІ в. Волго-Окское междуречье тоже называлось "Украиной Залесской". Якби тоді Україна називалась "Русью", то Св'ятослав навав би москів "Русью Заліською", а не "У.З". Такі речі кандидату філософії треба знати і не смішити народ свом невіглаством, заявляючи, що назва "Україна" появилась в ХІХ ст. "Русью" Україну стали називати навколишні держави в ХІ-ХІІ ст.,( і то в основному Західну Україну), але самі українці вперто називали себе українцями. Коли хоронили в Переяславі в ХІІ ст. знатного князя, писали "... і поплакала за ним вся Оукраїна". Але назвати Україну "Україна-Русь" просто необхідно, щоб поставити брехуна і злодія на місце.
ніна Показати IP 6 Вересня 2015 11:37
україна - у краю, скраю. може - скіфія, сарматія?
osa до ніна Показати IP 6 Вересня 2015 12:37
скраю або окраїна це все придумали московити, а якщо бути точним то Німецькі історики на гроші московитів. Щоб Ви зрозуміли,а я не вдавався в глибоку історію нашої Країни, держава посередині якої знаходиться її центр-столиця не може називатись окраїною або скраю, малоросія, і.т.д..Це просто не логічно. )))))
TheРоман до osa Показати IP 6 Вересня 2015 13:35
Історія - це така "наука", де не можна бути впевненим на 100%! Історію писали за гроші, в угоду тим чи іншим силам, як, Ви, самі писали. Тому, розібратися в наш час як там було колись давно - неможливо, є тільки можливі варіанти, з претензією на об`єктивність. ІМХО
Alex73 до osa Показати IP 22 Жовтня 2015 12:54
не только московиты так говорили "окраина", изначально так говорили поляки, на земли Речи Посполитой которые граничили с Московией и Левобережной Украиной
Mik (галицька миша) до ніна Показати IP 6 Вересня 2015 13:35
Прийменник i префiкс "У" в нашiй мовi має зовсiм iнше значення!
русич Показати IP 6 Вересня 2015 12:04
нехай просто буде Русь.
Mik (галицька миша) Показати IP 6 Вересня 2015 13:36
А ми, галицькi мишi, завжди називали себе українськими мишами.
Анонім Показати IP 7 Вересня 2015 08:48
Абсурд. Так само можна стверджувати, що українці відкрили Америку, першими висадилися на Місяці, винайшли колесо. Дурниці і нісенітниця. Була Київська Русь, і це утворення державою можна назвати досить умовно. України ж в той час і близько не було.
Віталій Показати IP 7 Вересня 2015 09:09
Від Росії вже й так тошнить, думаю добавивши слово Русь - це не поважати патріотів. МиУкраїнці і живемо в Україні. Цього достатньо.
Лось Показати IP 9 Вересня 2015 00:14
Нєх*р людям робити... Хай істориків нормальних запитають- це дурня сама настояща.
глина Показати IP 9 Вересня 2015 15:31
Віталію ти дуже мудро і коротко прокоментував, може колись через років 100 це перейменування і буде актуальним,але не в даний час, коли велика сила Українців ненавидить Росію, то підкиньте дровець у вогонь, коли віками , почнемо з козаків, помирали на вустах "моя Україна, люба Україна, ненька Україна" доліпіть ще Русь, я боюся уявити що ви розколотите. Чи вже бракує розуму?
Я Показати IP 10 Вересня 2015 12:06
Росія-Русь, Україна-Русь, Белорусія-Русь - 3 братских народа з давніх часів!!!!!!!!!!!!!! Треба дружити, а не воювати! Скільки в Росії живе українців, скільки в Україні росіян, треба бути добрішими, розумнішими. Хіба були амеріканці, німці, поляки, англічане братьями нашим дідам, прадедам!
ярослава до Я Показати IP 20 Вересня 2015 08:00
ніякий другий народ не вкрав і не знищив стільки русинів
Правда Показати IP 17 Вересня 2015 23:56
Майже точну древню назву нашої країни і її розшифрування дав С. Наливайко у книзі "Таємниці розкриває Санскрит". Посилаючись на інформацію щодо Санскриту, яку він отримав від істориків Індії, та на витяг " Ми русичі, ми бичичі, ми коровичі, ми кравенці.." із "Влес-Книги", С. Наливайко зробив висновок, що древня назва нашої країни ("Оукраїна Русь", точніше "ОУм-країна Русь") означає - "Священа країна тура" (подібно до Індії "Країна священої корови"). В той час в Європі була "Священа Римська Імперія", таку назву країні Карла Великого надав Папа Римський, який здійснив відповідний процес осв'ячення імператора та його імперії. Перекручення значення слова "Оукраїна" ("ОУм-країна") і розшифрування його як "окраїна" завжди практикували московіти.Тим не менш в московії було близько 10 різних етносів, які до назви свого краю додавали слово "Оукраїна" ("ОУм-країна"). Наприклад, край народу "ерзя" мав назву "Оукраїна Ерзя", тобто "Свята країна Ерзя". Такі назви краям давались після висвячення їх єпіскопами. Між іншим топоніміка Рязані дуже перекликається з Києвом - річка Либідь, Сім пагорбів і т.п. Були також інші України, згадки про яких можна найти на картах Боплана, наприклад - Україна Подільська та інші. Чому ж в нашому випадку слово "Русь" перекладається термінами - тур, бик, корова? Греки це слово перекладали як "Таврія" ("Таврида") від слова "Тавр", "Тур", "Бик" та "Корова". Варто нагадати, що наш знак в Зодіаку - Телець, тобто один із синонімів того ж самого вище згаданого ряду. Русь, Таврія напочатку охоплювала землі нинішних Запорізької, Херсонської, Миколаївської, частини Одеської, Дніпропетровської, Донецької, Луганської (Великий Луг, Лугань, Луганка, Красний (Красивий) Луг (а не Луч), Луганськ, Луганське), Кримської та Ростовської областей. Центром Русі було спочатку Запоріжжя. Київської Русі не було. Всі племена хліборобів, що жили північніше від Таврії з Великим Лугом, включаючи київських полян і білорусів, користуватись іменем "русич" ("русин", "рутенець") почали пізніше і відтоді тут з'явилось багато відповідної топоніміки - Коровичі, Коровинці, Великі, Малі Коровинці, Тур, Турин, Тур'є, Волинці і т.п. Русичі (українці і білоруси) належать до цивілізації хліборобів. Вони були перші, хто для обробітку землі використав коней та биків. Москалі належать до самої паскудної цивілізації - збирачів, тобто праці вони не знали, були дуже жорстокими і жили за рахунок збирання грибів, ягід, фруктів, риболовства, полювання, грабіжництва сусідів. Відповідно генетично русичі відносяться до слов'яно-тевтонської підраси, а москалі до підраси угро-фінів. Отже ніякі ми не брати москалям. І має бути соромно цього не знати. Генетичні дослідження з цього приводу проведені московською РАМН спільно і з вченими і за гроші ще 7 країн. Результати оприлюднені на сайті РАМН, є з цього приводу і немало публікацій (Лицо русской национальости, Страна Моксель і багато інших). Нарешті аналогічні генетичні дослідження проведені також в Україні - двічі, та в Блорусі. Результати ті самі, москалі - це угрофіни. Також офтальмологічні дослідження Е. Мулдашева засвідчують, що москалі - це угрофіни. Іменем "русич", "русин", "рутенець" наші праматері і праотці користувались досить довго. В Правобережній і Лівобережній Україні - до кінця 19 століття. (Русин, циган та ще й лях про те говорили.. Степан Руданський - 1884 р.) в Галичині до 1918 р. (І. Франко за життя активно протестував проти назви "українець"), в Закарпатській Україні та в Словакії до цього часу немало наших братів, які наполягають, що вони "русини" , а деякі з них навіть вважають, що генетично вони близкі до москалів, а не до українців. Русичі на Лівобережній Україні почали себе називати українцями спочатку після того, як підер-1 та катька-2 почали насильно запроваджувати серед москалів назви спочатку "великоросс", а потім "русский" та "росиянин". Останній варіант засвідчує тупість москалів. На фінській мові "росі" - означає "чужий" і це слово стосувалось шведів. - ян - означає "батька", ін - означає "матері". Отже загалом з росіянина виходить - "чужого батька і матері". Або одним словом - байстрюк.!!! В русских насильно записали усіх угрофінів і навіть чукч. Багато було перекинчиків, манкуртів та яничар, що кинулися в московію "на ловлю счастья и чинов". Але істина одна - що з цими звірами "никогда ми не били братьями". За свідченням теософів найближчим часом відбудеться вилучення із земного життя тих душ, що втратили духовність, що сіють по світу зло. І москалі тут на першому місці. Слава Україні!
той хто слуха 19 жов Показати IP 19 Жовтня 2015 19:28
Якщо зазирати до санскриту то москва вірніше мос-хва мос ведмідь хва- болото тобто ведміже болото а мосхи-болотні ведмеді.Біблійський мешех або мосх не мае генетичних зв.язків з яфетничними народами.Це дуркуватий непотріб гремучої помісі раннього египту з верхноволжскими хамітами.
гарик Показати IP 24 Жовтня 2015 09:50
давайте забудем слово москва . россия . мы хотим строить новую цевиллизованную жизнь самое страшное для ватников когда мы предадим их забвению.
Тарас Показати IP 28 Жовтня 2015 13:14
Я за!
Алекс. Показати IP 30 Жовтня 2015 09:27
А все одно афтар В. Загривий - убогий.
М Показати IP 30 Жовтня 2015 17:14
Що за дурниця?! Якщо вже й говорити про поверненя історичноі назви, то потрібно врахувати і територіальні межі, історичний час і яке на дворі століття. Цікаво скільки заплатили автору статі щоб написав цю ***** а потім в рекламу пустив
НИКОЛАЙ до М Показати IP 2 Грудня 2015 21:52
Только так и нужно действовать и не обращать внимания на врагов Украины. Каждое имя несет в себе закодированную судьбу .
Марія Показати IP 30 Жовтня 2015 17:29
Головне не назва я економічний добробут країни. Спочотку побудуйте добробут, розберіться з дорогами і дураками, розрахуйтесь з боргами, створіть сильну економіку, підніміть рівень житя, виховайте мужніх чоловіків які готові захищати Батьківщину; а потім уже думайте над прейменуваням країни і повірте тоді це питаня буде доречне, а сьогодні його піднімають люди не далекоглядні, або вороги.
Виктор Показати IP 4 Листопада 2015 09:46
Вернуть название Киевская Русь-наше название и по праву от князя Владимира.
Антимоскаль Показати IP 8 Листопада 2015 19:33
Русь і Росія (рассєя) - різні назви!
Дід Показати IP 17 Листопада 2015 16:10
Шановні панове! Немає настрою багато писати, тому що все вже написано до нас. Найкраще, на мою думку, розкрив москальську історію В. Білинський. Причому абсолютно на підставі документів. На щастя не всі документи були знищені. Україна = країна = страна (моск.), а ми страняне (українці). А така назва країни прижилась завдячуючи напівграмотним інтелігентам-п"яничкам, щоб якось відділитись від Раші. Шевченко теж там палець вмочив. Москва = гниле болото. Московія - правонаступниця Орди. Москалі на 30% татари а на 70% - меря, мордва, весь і т.д. І не кацапи, а кассапи (різники, живодери).
Ткаченко Василь Показати IP 22 Листопада 2018 12:13
Добрий день! В пошуках однодумців я сьогодні знайшов цей сайт, задоволений і задоволений, тим, що ідея зміни назви турбує багатьох. Вона на часі і в звязку з отриманням Томасу. . Ще в 1996 році коли приймалась Конституція (я був в той час консультантом в Верховній Раді) ми з деякими депутатами Ради обговорювали ідею про зміну назви держави на Україна-Русь (як варіант -Київська Русь). Конеституція приймалась досить поспішно (була проголосована за 1 ніч) і тому це питання офіційно не обговорювалось. Зовсім надавно я направив листа з такою пропозицією Президенту, а 14 листопада 2018р. я розмістив на сайті Президента ПЕТИЦІЮ ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ ЗМІНИ ДЕРЖАВИ УКРАЇНА НА УКРАЇНА-РУСЬ яку на протязі 6 днів підтримали деякі мої однодумці. Для подальшого руху петиції, потрібно 25 тисяч підписів, залишилось 86 днів (всього 3 місяці). Не важливий пріоритет, важливо обєднати зусилля, оскільки зміна назви- це надзвичайно важлива віха в розвитку держави і суспільства. Прохання підтримати.
Ткаченко Василь Показати IP 22 Листопада 2018 22:14
Адреса петицїї: https://petition.president.gov.ua/petition/48179
Поліська Січ Показати IP 8 Вересня 2019 15:27
Шановні друзі! Правдива історія України і досі, у левовій своїй частині, є невідомою та затушованою. Оскоплена та перекручена імперськими ідеологами сходу і заходу Європи вона позбавила українців їх  давніх державностей - Артанії, Дулібії, Росі. Вона відірвала нас від світоглядної основи та правдивих знань світобудови. Алфавітними маніпуляціями з візантійською кирилицею, вона перетворила Рось на Русь. Вона підсунула нам історію п'ятої колони, зрадників, які допомагали шматувати слов'янські землі. Це настільки одурманило українців, що навіть великий М. Грушевський, препаруючи фальшиві "давньоруськиі" літописи 15-16 століть, намагаючись щосили українізувати їх, не уникнув впливів Карамзіна та царських істориків. Але чи треба українізувати підробки? Чи не варто повернути своє, значно глибше і вагоміше? Чи не варто сконцентруватись на пошуках давніх свідчень рахмано-волхвівських державностей минулого? Чи не варто знати правду? Стаття "Таємниці історії України" - https://uamodna.com/articles/taemnyci-istoriyi-ukrayiny/ Вона - спроба очищення української історії від московського ідеологічного бруду. Вона - новий погляд на величне і розтоптане українське минуле. Вона - заклик до пошуку правди!
ДМИТРО Показати IP 14 Березня 2020 14:25
Україна це Русь а Московія РФ' Росія' Це Тартарія Орда
Володимир Показати IP 31 Березня 2020 05:22
Україна-Русь - не можна, це російська провокація, треба Русь-Україна. Чому, читайте тут: https://petition.president.gov.ua/petition/47708 А ще слухайте лекції О.Арестовича на Youtube "Інша Україна. Русь-Україна" (6 штук).
Дмитро Показати IP 22 Січня 2021 22:31
Давно Пора Повернути
Нестор Показати IP 14 Квітня 2021 15:25
Крадіжка української історії Москвою відбулась не нині і не вчора. Вона мала системні ознаки і включала в себе формування "наукової основи", що мала зацементувати московські постулати, як єдино вірні. Початки такого процесу варто шукати у сфальшованих Москвою "древнерусских летописях", якими замінили оригінали Нестора та інших літописців... Про що мова? Прочитайте матеріали блогу "Давня історія українського народу" і будете знати - https://davniaistoriia.blogspot.com
Анатолій Показати IP 28 Серпня 2021 21:01
Я за те, щоб перейменувати. Але в Русь. А Київ і так столиця. Є країна Білорусь, а ми Русь. Коротко і гарно
Знайко Показати IP 23 Грудня 2021 17:09
Читайте це - "Таємниці історії України, або стерта пам'ять українського народу"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus