USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як у Чехії школярів вчать розпізнавати пропаганду в російських ЗМІ

30 Грудня 2015 08:29
У 600 чеських школах дітей вчитимуть, як відрізняти пропаганду від справжніх новин.

Гібридна війна в Україні привернула увагу не лише європейців, але й світу до політичного, медійного і соціального феномену, яким є інформаційна війна Росії проти України і ширше – сучасна російська пропаганда, яка нині вже кинула виклик всьому демократичному світові, дієво впливаючи на формування громадської думки, на погляди людей, особливо молоді. Як виявити джерела пропаганди, як навчитись їй протистояти? Таку програму розробила і запроваджує в школах найбільша чеська гуманітарна організація «Людина у скруті». Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Протягом останнього року особливо збільшилася кількість російських інформаційних джерел в інтернеті, які чеською мовою поширюють російську інформаційну пропаганду.

Це спонукало працівників організації "Людина у скруті" розробити програму, яка б давала розуміння того, як "медіа" маніпулюють увагою читачів і глядачів. Йдеться про 14 різноманітних освітніх програм, якими буде охоплено 600 чеських шкіл.

На лекціях, які підготували чеські фахівці із засобів масової інформації, учнів вчитимуть зіставляти правду із перекрученою інформацією. Планується також проведення зустрічей та бесід із журналістами – свідками подій.

Такі курси виникли внаслідок активізації російської пропаганди у чеських ЗМІ. Як пояснює аналітик Ондржей Кундра, який займається пошуком і вивченням першоджерел – інтернет-порталів, зокрема, російських, – "У 10-мільйонній Чехії діють десятки проросійських ЗМІ".

"Серед них я б назвав сервер Parlamentní listy як одне з найбільш впливових джерел, де працюють дуже обдумано. Обдумано тому, що в них частина новин є правдивою і серйозною, але між ними виринає і російська пропаганда", - розповідає Кундра.

"Це становить ризик, тому що сервер Parlamentní listy має велику кількість читачів, а відтак ця інформація дістається до великої кількості людей і на них впливає. Саме в цьому бачу проблемний фактор", – зазначив Ондржей Кундра.

"Чеський споживач інформації, який за роки демократії звик до відповідальної журналістики, виявився не готовим до того, щоб йому під виглядом інформації подавали відверту брехню", - каже чеський політолог, оглядач ділової газети "Господаржске новіни" Ондржей Соукуп.

Як проходитиме навчання?

Цикл освітніх програм "Один світ у школах" включає демонстрацію російського пропагандистського фільму про окупацію Криму "Крим. Повернення на батьківщину".

Після показу стрічки відбувається розмова про побачене, порівнюється реальний факт – захоплення Криму агресором із запереченням факту агресії Росією.

Ще один крок, реалізований чеськими журналістами - створення порталів, які збирають, аналізують та інформують чехів про російську інформаційну пропаганду в країні.

Наприклад, вебсайт Hlídacíр Pes – дослівно "Сторожовий пес" подає інформацію про російський вплив у різних сферах життя Чехії: від економіки до культури.

"Велика частина цього впливу є закулісною, тому найбільш дієвим шляхом його викриття є просто говорити правду", - наголосила в розмові з Радіо Свобода чеська дисидентка Петра Шустрова.

"Єдине, що можемо робити з пропагандою, - це говорити правду про те, що діється, якою є реальна ситуація", – наголошує Шустрова.

Нагадаємо, що українську мову додали до переліку мов, якими від 6 листопада звучатимуть екскурсії у туристичних автобусах Чехії.

Уряд Чехія в понеділок схвалив проект, який передбачає спрощення видачі віз українцям, які є спеціалістами з технічних наук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 30 Грудня 2015 09:15
"Уряд Чехія в понеділок схвалив проект, який передбачає спрощення видачі віз українцям, які є спеціалістами з технічних наук." Иными словами и Чехословакия приступила к вымыванию мозгов с Украины.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus