USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.45 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Олицький костел – одна з найкрасивіших пам’яток раннього бароко в Україні

5 Квітня 2015 12:25
У невеликому волинському селищі Олика знаходиться визначна пам’ятка сакральної архітектури першої половини XVII століття. Святиня свого часу вважалася найкрасивішим храмом всієї Волині та найгарнішим бароковим костелом Польщі. (У час, коли поліські землі входили до Королівства Польського). Про це повідомляє vsviti.com.ua.

Кажуть, ця будівля має свою особливу атмосферу. У пишно декорованих стінах видніється почерк старого середньовіччя. І не обов’язково бути знавцем архітектури, щоб відчути велич мистецтва цього храму.

Історична Олика, згадана ще в Іпатіївському літописі, відома своєю старовинною архітектурою. А ще тим, що 4 століття була вотчиною знатного литовського роду Радзивиллів. Великий замок із палацом, потужні міські укріплення із досі збереженою брамою та немало святинь були побудовані за час правління литовців. Однією із найкрасивіших споруд був Колегіальний костел Святої Трійці, що розмістився неподалік фортеці.

«DEUS DE TUIS DONIS TIBI OFFERIMUS»

Ще у 1588 році на його місці стояла дерев`яна церква. Кажуть, князь Станіслав Радзивилл дав наказ спорудити її на честь свого зречення від кальвінізму. Мине близько 50-ти років, і дерев`яна церква перетвориться на мурований кам’яний костел. Її «батьком» стане Альбрехт Станіслав із того ж роду Радзивиллів. За взірець майбутнього храму взяли римський Іль-Джез. Над проектом працювали італійці Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна.

Кажуть, для оздоблення зовнішнього фасаду з Італії везли аж п’ять видів мармуру. Будівля і справді була дуже красивою. «DEUS DE TUIS DONIS TIBI OFFERIMUS» («Тобі Боже цей дар жертвуємо») говорить напис латиною, що досі зустрічає віруючих при вході у храм. Споруда прямокутна. Розділена всередині колонами на 5 частин з притвором.

Художня ліпнина, старовинні годинники та скульптури. Крім святих Войцеха, Петра, Павла і Станіслава, є навіть статуя Господа Бога (що зустрічається досить рідко). Розміщені за своєрідною ієрархією, над святими – особи у папському вбранні, а найвище – образ Бога. Автором є львівський скульптор М. Ампелі, який також займався внутрішнім оздобленням храму.

12 АПОСТОЛІВ ВСЕРЕДИНІ

Матеріали, які використовувались в інтер’єрі – це переважно мармур та алебастр. Всередині костелу був щедро прикрашений роботами скульпторів та майстрів з різьби по дереву. На стінах – епітафії Радзівіллів і олицьких каноніків. Зараз з того багато втрачено. Скульптури апостолів, які вціліли – частина з дванадцяти, які були спочатку. А ще були красиві художні полотна на стінах. Деякі з них сьогодні зберігаються у Львівській картинній галереї.

Всередині приміщення знаходиться крипта, де спочивали багато членів славного литовського роду. Гробниці збереглись дуже погано. Останнім із Радзивиллів у Олиці був князь Януш, який з приходом Червоної армії був заарештований і відпущений тільки після втручання італійської королівської родини.

За костелом ще можна побачити стару дзвіницю. Дзвонів тут вже немає. (Кажуть, вони були закопані у землю за війни кимось із місцевих). Арки з пілонами висотою майже 16 метрів теж прикрашені ліпниною, з рослинним орнаментом.

ПРИ КОСТЕЛІ ВИКЛАДАЛИ ЛОГІКУ, ГРАМАТИКУ І РИТОРИКУ

Костел називається колегіальним, адже колись тут діяла колегіата. (Тоді довкола споруди навіть було зведено оборонний мур із баштами). Заснований колегіум ще Альбрехтом Станіславом Радзивіллом та Францішеком Заєрським. Всередині ХVII століття професори викладали тут для молоді такі науки як логіку, граматику, риторику. Щонеділі після обіду читали «Катехізис». Також при костелі Святої Трійці була духовна семінарія.

Костел дуже старий і поруйнований. Та дух старовини лише додає йому незрівняного шарму. Хто зна, чи після реставрації, яка вже розпочата, той дух не зникне разом із тріщинами на тілах скульптур, не загубиться у нових яскравих кольорах… Тож поспішайте побачити красу цієї святині, в якій ще видніють образи справжнього старого бароко.

До слова, в Олиці розташована пам’ятка архітектури XVI-XVII століть – замок Радзивілів. На жаль, там зараз розташований лікувальний заклад.

ДЛЯ ТИХ, ХТО ЗІБРАВСЯ В ДОРОГУ: Місце знаходження:

Волинська область, Ківерцівський район, селище Олика

GPS: N 50°43.369′, E 25°48.511′

Поради бувалого мандрівника:

В Олику можна їхати з Луцька або з Рівного автобусом. Дістатись можна менш як за годину. Костел побачите у самому центрі населеного пункту. Тут часто відправляють служби, тож побачити пам`ятку можна буде й зсередини.

Автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua



Малюнок ХІХ століття



фото: Yuriy Buriak



План костелу



фото: Igor Bodnar



фото: Igor Bodnar



Скульптури на фасаді фото: smgn.com.ua



фото: smgn.com.ua



фото: smgn.com.ua



фото: DIDO

Барельєф зі слідами від воєнних куль



Всередині фото: smgn.com.ua



Склепіння центрального нефу. фото: Promek



фото: smgn.com.ua



фото: smgn.com.ua



фото: Kostia Semytskyi



З боку дзвінниуці фото: kotykS



Дзвінниця фото: smgn.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Катерина) Показати IP 5 Квітня 2015 13:02
а коли туди пускають?можливо знаєте дні?години?
тітка до Катерина) Показати IP 5 Квітня 2015 22:32
http://www.polissya.eu/2011/02/olika-olyka-zamok-kolegiata-radziviliv_18.html
Євген до Катерина) Показати IP 10 Квітня 2015 00:14
На території костелу проживає ксьондз Юрій. Це дуже привітна людина. Думаю у Вас не виникне проблем з екскурсією. Правда, ксьондз ще править у Клевані та Цумані. Тому думаю краще відвідати Олику в будній день. P.S. На брамі костелу вказані телефони ксьондза Юрія.
іфв Показати IP 5 Квітня 2015 13:41
А там правиться і хто?
Беркут Показати IP 5 Квітня 2015 14:50
Мабуть у 17 столітті так і було - найкрасивиша, а зараз це позор національного маштабу, так зруйнувать можуть тільки у неньці, подивиться замки Радзивілів у Беларусі - лялечка... А тут придурків тримають у Олиці.....
тітка до Беркут Показати IP 5 Квітня 2015 22:29
Ну так зруйнували ще при СССРі.
Журналіст Показати IP 5 Квітня 2015 17:01
Зруйнований такий шедевр! При більшовиках! В Затурцях, у родинній садибі Липинських "квартирувалась" станція по штучному заплідненню корів тодішнього місцевого радгоспу "Правда"; будинок композитора Стравинського (Устилуг), довгі роки займала тракторна бригада колгоспу, а згодом в приміщення переїхав склад запчастин і паливно-мастильних матеріалів. В костелі Петра і Павла в Луцьку була влаштована база госптоварів. В одному з сіл Рожищенського району (якось неетично називати), пяний секретар сільської ради віддав церковний дзвін на базу "Вторкольмету" і отримав розписку на викуреній пачці з-під цигарок "Верховина". Текст "розписки приводжу дослівно з дотриманням орфографії і пунктації ("оддав Сідоруку на хранєніє в Луцк на склад жілізного лома"). В селі Семеринське Локачинського району наприкінці 50-х років закривали церкву. Місцевий комуніст-активіст, який замість підпису у колгоспній відомості про отримання натуроплати зерном ставив два хрестики, запропонував зняти з купола хрест. Ініціатор дикунства накинув на нього металевий трос. Хрест не піддався і зігнутий на 90 градусів, простояв близько сорока років. А "ініціатор" за кілька років після своєї "ініціативи" посеред білого дня в центрі села (біля місцевої "ригалівки" - так тоді зазивали сільські забігайлівки), потрапив під колеса пожежного автомобіля. Цей список руйнації святинь, а заодно - і людських душ, можна продовжувати безкінечно. Люди, бережімо те, про що йдеться тут, в цій публікації. Без цього ми - не нація, а натовп.
Лана Показати IP 5 Квітня 2015 23:50
Дійсно, величний храм, але вкрай в занедбаному стані. Дуже хочеться, щоб його відродили. Але на реставрацію необхідні величезні кошти.
ЛІна Показати IP 7 Квітня 2015 13:49
У нас все робиться через 5-ту точку. Знаю одне, що кожного літа туди приіздять паломники з Польщі, і самі поляки просили нашу владу аби реконстроювати Костел про те наші чиновники відмовили. І сам не гам і вам не дам. Ось так, хоча там можна було б зробити з Костела красу і для паломників організувати туризм у Олиці процвітав про те комусь, як завжди це напевне не вигідно.
полячок з Хелма Показати IP 7 Квітня 2015 17:46
Звідки Ліна взяла, що "пропонували"? З базару? Яке підтвердження? Посилання на інформацію? Не треба посилатись на три П: прийшли, посідали, поп*зд*ли...
Romek Показати IP 10 Квітня 2016 19:53
Те, що костел знищений за часів СССР - не зовсім правда. У радянські часи він стояв пусткою і досить збереженому законсервованому стані. Найбільших руйнувань він зазнав за часів української незалежності. І не забувайте, що за останніх 25 років у нас зникло сакральних памяток, як і в роки атеїстичної комуністичної влади.
Настя Показати IP 11 Жовтня 2016 23:49
На сьогодні там уже роблять реконструкцію костелу!
Waldemar Показати IP 29 Жовтня 2017 13:30
W artykule znajduje się błąd w tłumaczeniu łacińskiej inskrypcji widniejącej nad portalem kościoła w Ołyce. Cytat „Deus de Tuis donis Tibi offerimus” oznacza w tłumaczeniu: „Тобі Боже з Твоїх дарів цей дар жертвуємо”, a nie jak jest napisane w artykule: „Тобі Боже цей дар жертвуємо”.
Waldemar Показати IP 29 Жовтня 2017 23:33
Aby sprawę uściślić. W dosłownym tłumaczeniu, tzw. tłumaczeniu kalkowym, zwrot „Deus de Tuis donis Tibi offerimus” oznacza „Тобі Боже з Твоїх дарів жертвуємо”. Jako że jest to odniesienie do pasaży Liturgii Św. Jana Chryzostoma, aby oddać prawidłowy przekaz, używa się sformułowania „Тобі Боже з Твоїх дарів цей дар жертвуємо”. Niby drobnostka, ale w naukowym artykule ma to znaczenie. :-)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus