USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Податок на нерухомість: за несплату можна сісти в тюрму

19 Червня 2017 15:33
Українцям приходять нові платіжки на нерухомість - стало відомо, які штрафи загрожують тим, хто не буде вчасно платити, інформує Facenews.

Нагадаємо, податкова служба повинна розіслати повідомлення і квитанції до 1 липня, а заплатити потрібно не пізніше 28 серпня.

Якщо ж не оплатити податок і прострочити платіжку на місяць, потрібно буде заплатити штраф, який становить 10% від податку. Якщо ж заплатити за нерухомість в жовтні, сума штрафи досягне вже 20% від нарахованого податку.

При цьому, відповідно до закону, податковий інспектор має право накласти на частину майна податкову заставу. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ).

Нагадаємо, з 2015 року, після того, як парламент вніс зміни до Податкового кодексу, податки стягуються не тільки за будинки і квартири, а й гаражі, літні кухні, льохи і сараї (для більшості господарських будівель встановили нульову податкову ставку). Крім того, податком не обкладається майно сиріт та одиноких матерів, які виховують дитину-інваліда, податок не стягують з дитячих садків, комунальних будівель, храмів.

Базу оподаткування визначає місцева влада, однак в Податковому кодексі йдеться про те, що не можна стягувати гроші за квартиру площею менше 60 квадратів і будинок від 120 квадратних метрів. Ставка податку може коливатися від 0 до 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр понад вказану норму.

Наприклад, житель столиці з квартирою в 100 квадратів заплатить податок за 40 метрів. Ставка податку прив'язана до мінімальної зарплати. В цьому році прийде платіжка за минулий, тоді податкова ставка була в розмірі одного відсотка від мінімалки - за 40 квадратів доведеться віддати державі 551 гривню. У наступному році українці заплатять за цей рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вася Показати IP 19 Червня 2017 16:42
Ну коли вже цю владу поженуть з їхніми податками простих людей з їхнім приниженням гідності людей. А самі живуть у вілах і задекларували статки то це все чесно і правильно??? Гнати з крісел таких керовників
Jnnfrjnjn до Вася Показати IP 19 Червня 2017 17:25
... квартиру площею менше 60 квадратів і будинок від 120 квадратних метрів ... Цей податок не торкаэться переважноъ быльшосты простих людей, ви або методичку не дочитали, або ще не проспались.
Патріот до Jnnfrjnjn Показати IP 19 Червня 2017 21:09
І це добре що цей податок не торкається більшості простих людей.А ви що хотіли щоб торкнувся?Радіти треба!Це спеціально для багатих зробили-щоб багаті платили податки.Що в простого візьмеш?А от з багатого який має сотні квадратних метрів можна взяти.
Васьок Показати IP 19 Червня 2017 19:35
Вернiть кровавого тирана!
! до Васьок Показати IP 20 Червня 2017 09:25
Для чого, в даній конкретній ситуації вертати януковоща ? Тільки тому що в тебе декілька будинків та квартир, значно більше 60 та 120 м. кв., і ти і такий як ти не хоче за них платити податок ??? Для цього вертати ?!! Ти дебіл чи дибіл ?
Микола Показати IP 20 Червня 2017 16:02
Подумайте самі! В селі порахують кучу старих хлівів, тощо і будуть стягувати податок бо в 120 квадратів входить все майно і гаражі і льох і літня кухня і хлів... безглуздо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus