USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

10 липня: події, факти, дні народження

10 Липня 2013 00:01
День народження 10 липня відзначає екс-начальник Луцького слідчого ізолятора Петро Козак.
«ВН» вітають його зі святом і бажають здоров’я, довголіття і достатку.
Хроніка «ВН»:

Минулого року у цей день лучанам представили 6 нових гравців ФК «Волинь».

Два роки тому у першому турі футбольного чемпіонату серед команд Прем’єр-ліги луцька «Волинь» поступилася криворізькому «Кривбасу».
А 10 липня 2010 року «Волинь» знову програла в першому матчі чемпіонату. Полтавська «Ворскла» забила 4 голи у ворота Ісси Ндойє.
Три року тому Апеляційний суд Волинської області виправдав звинуваченого у хабарництві депутата Луцької міської ради Дмитра Москвича.
У 2008 році в Ковелі захопили телецентр. Спецназ взяв штурмом будівлю за кілька секунд.
Народилися:
Цього дня з’явилися на світ швейцарський релігійний реформатор, засновник кальвінізму Жан Кальвін, визначний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва Петро Прокопович, французький художник-імпресіоніст Каміль Піссарро, український співак і музикант Василь Гонтарський, сербо-американський винахідник Нікола Тесла (на його честь названа одиниця магнітної індукції), французький письменник Марсель Пруст, американський кінорежисер Сем Вуд («Віднесені вітром», «За ким подзвін»), російський радянський оперний співак Сергій Лемешев, австро-англійський письменник і громадський діяч Джеймс Олдрідж, американський фізик, першовідкривач антипротона, лауреат Нобелівської премії Оуен Чемберлен, радянський і литовський актор театру й кіно Альгімантас Масюліс, український дизайнер і підприємець, виробник класичного одягу Михайло Воронін, російський і радянський актор, комік, учасник дуету «Городок» та ведучий однойменної телепрограми Ілля Олейников (Клявер), українська гімнастка Людмила Турищева, український футболіст і тренер Леонід Буряк, український політик і управлінець Петро Олійник, український танцюрист Влад Яма, німецький футболіст, нападник, гравець «Баварії» і національної збірної Німеччини Маріо Гомес.
Сталося:
1960футбольна збірна СРСР завоювала Кубок Європи.
У фіналі змагань зійшлися футболісти з Радянського Союзу та їх колеги по «соцтабору» - югослави. Зустріч завершилася з рахунком 2:1 на користь підопічних Гавриїла Качаліна, а переможні голи забили Слава Метревелі та Віктор Понєдєльнік.
Та перемога так і залишилася єдиною на міжнародних форумах в історії радянського футболу.
Варто зауважити, що це був перший Чемпіонат Європи з футболу. Турнір відбувся за кубковою системою. Відбіркові ігри відбулися у 1958—1960 роках. Фінальний етап турніру складався лише з півфінальних та фінальних зустрічей і відбувався з 6 липня до 10 липня 1960 у Франції.
1984на прес-конференції в Мілані радянський режисер Андрій Тарковський заявив, що залишається на Заході.
Прагнучи душевного спокою і затишку в Італії, Тарковський купив маленький двоповерховий будинок з трьох кімнат у маленькому містечку Сан-Грегоріо, розташованому в гористій місцевості за сорок кілометрів від Риму. Тарковський сам зробив креслення для перебудови дому, виявивши талант архітектора; потім почалися великі труднощі. Крім грошей, яких завжди було в обріз, був потрібен дозвіл архітектурного управління на перебудову. Після довгих зусиль дозвіл був отриманий, але… На той час Тарковський вже розпочав зйомки «Жертвопринесення». Коли фільм був знятий, у режисера знайшли невиліковну хворобу - рак легенів.
Фінансовий стан родини Тарковських в Італії був далеко не блискучим. Кінокритик Ема Нері згадує, як одного разу була в гостях у Тарковських разом з Софі Лорен і продюсером Карло Понті. У Тарковських протікав дах і по всій квартирі були розставлені каструлі і банки — під цівки води, гості мали сидіти на килимах за браком меблів у щойно отриманій квартирі. Пізніше актриса і продюсер розказували всім, що Андрій вів богемний спосіб життя, що він хіппі. Іншим разом, коли Тарковського відвідав Марчелло Мастрояні, в квартирі не було меблів — гості сиділи прямо на підлозі, на подушках. «Після цього Мастрояні говорив всім в Італії про мою ексцентричність», — з гумором згадував режисер про цей випадок.
1985французькими спецслужбами затоплений корабель «Rainbow Warrior», що належав організації «Грінпіс».
Під час затоплення загинула тільки одна людина — фотограф Фернандо Перейра. Таким чином французький уряд «розв'язав» справу незручних екологів, які протестували проти французьких атомних тестів в Тихому океані.
Безпосередньо перед підривом корабель брав участь в евакуації населення з острова Ронгелап, на який після вибуху в 1956 р. американської бомби, падало радіоактивне випромінювання. Після евакуації остров'ян на острів Мейато, корабель зупинився в порту Вайтемата в найбільшому місті Нової Зеландії — Ауцкланд. Згідно з подальшим маршрутом команда мала пливти до французької зони випробування атомних проб на атолі Муруроа в південному Тихому Океані. Екіпаж Ґрінпісу повинен був зробити все, що в їхніх силах, щоб перешкодити в продовженні французької атомної програми.
Франція спочатку заперечувала, що в акції затопленнякорабля брали участь її спецслужби. Проте під натиском громадської думки, 22 вересня 1985 р. прем'єр Лаурент Фабіус визнав, що саме французькі спецслужби виконали атаку на «Rainbow Warrior».
Ґрінпіс ініціювала в Парижі судовий процес проти уряду Франції, після чого організація отримала вісім мільйонів доларів відшкодувань. За ці гроші «Ґрінпіс» купила новий, краще оснащений «Rainbow Warrior».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дисидент Показати IP 10 Липня 2013 15:25
Цікаве вітання дуже видатної "постаті": екс-начальник та й ще закладу, де відбивають нирки. А хто він сьогодні? Віце-начальник якоїсь колонії суворого режиму? Отримав підвищення за відбиті нирки? ВН, не опускайтесь так низько.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus