USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

10 листопада: події, факти, дні народження

10 Листопада 2010 15:34
10 листопала 1885 року німецькі інженери Готліб Даймлер і Вільгельм Майбах установили розроблений ними двигун внутрішнього згоряння на дерев'яний велосипед, який здійснив у цей день свою першу поїздку.
1908 року в одному з готелів американського штату Монтана в номерах уперше на столик поклали Біблію. Відтоді Святе Письмо стало атрибутом багатьох готельних номерів.
У 1926 році в Берліні відкрили Український науковий інститут, а через два роки у Києві відкрили будинок-музей Тараса Шевченка.
1945 року була заснована Всесвітня федерація демократичної молоді. 1959 року Генеральна Асамблея ООН засудила расову дискримінацію в будь-якій частині світу.
У 1975 році у прокат вийшов фільм Володимира Мотиля «Звезда пленительного счастья».
10 листопада 1982 року вважається датою народження російської рок-групи «Наутілус помпіліус».
1983 року на семінарі з комп'ютерної безпеки американський студент Фред Коен представив перший комп'ютерний вірус – програму, здатну розмножуватися й поширюватися по мережі.
У 1985 році на екрани СРСР вийшов фільм «Самая обаятельная и привлекательная» режисера Геральда Бежанова з Іриною Муравйовою у головній ролі (уривок на відео).
1993 року в Києві біля Софійського собору під час зіткнення натовпу з міліцією затримані керівники релігійного об'єднання «Біле братство» Юрій Кривоногов і його дружина Марія Цвигун, яка називала себе «сущим на Землі Живим Богом Марією Деві Христос». Сектанти влаштували псування майна Софійського заповідника.
1995 року з’явилася група «Іванушкі International».
10 листопада народилися німецький релігійний та громадський діяч Мартін Лютер, французький композитор Франсуа Куперен, король Великої Британії та Ірландії Георг II, англо-ірландський письменник, поет і драматург Олівер Голдсміт, визначний німецький поет, філософ, історик і драматург Йоганн Фрідріх Шиллер, англійський астроном, один із піонерів застосування блінк-мікроскопа в астрономії Роберт Ейтон, литовський поет, драматург Майроніс, авіаконструктори Андрій Туполєв та Джон Кнудсен Нортроп, радянський актор, режисер, сценарист Ераст Гарін («Попелюшка», «Джентльмени удачі»), радянський льотчик, старший син Микити Хрущова Леонід Хрущов, визначний радянський зброяр Михайло Калашников, англійський актор Річард Бартон.
Цього дня з’явилися на світ італійський композитор, аранжувальник, диригент Енніо Морріконе, американський кіноактор Рой Шнайдер («Щелепи»), англійський письменник-лібретист Тім Райс, радянський актор театру і кіно Віктор Сухоруков (на відео), волейбольний тренер Юрій Клещов, український економіст і дипломат Роман Шпек, німецький кінорежисер Роланд Еммеріх («Патріот», «Годзілла», «Післязавтра»), російський кіноактор Михайло Єфремов («День виборів», «Полювання на ізюбра», «Іронія долі-2»), ірландський автогонщик Едді Ірвайн, футболісти Єнс Леманн та Сергій Овчинников, російський співак, музикант, поет Ігор Сорін, російська телеведуча Тіна Канделакі (на фото), американська кіноакторка Бріттані Мерфі («Місто гріхів», «Молодята»), китайська стрибунка у воду Ву Мінься.
Сьогодні відзначають Всесвітній день молоді, Всесвітній день науки та Міжнародний день бухгалтерії.
В Україні 10 жовтня відзначають день ветеранів органів внутрішніх справ України.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
акація Показати IP 10 Листопада 2010 18:13
а завтра,11.11 в головного санітарного лікаря облСЕС - день варення!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus