USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

12 березня: події, факти, дні народження

12 Березня 2011 00:01
Ювілейний 60-й день народження відзначає 12 березня директор Луцької гімназії №21 імені Михайла Кравчука Олег Ковальчук (на фото).
«ВН» вітають його зі святом і бажають доброго здоров’я, довголіття, злагоди у житті й успіхів у роботі.
Професійне свято сьогодні відзначають землевпорядники України. Вітаємо їх та бажаємо наснаги, нових звершень і достатку.
Цього дня народилися англійський філософ Джордж Берклі, британський хімік Вільям Перкін (відкрив синтетичні барвники), визначний український і російський та радянський філософ, природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про ноосферу Володимир Вернадський, італійський письменник, публіцист і політичний діяч Габріель Д'Аннунціо, український радянський футболіст, лівий півзахисник харківського «Динамо» Іван Привалов, американський письменник-фантаст Гаррі Гаррісон («Сталевий щур», «Світ смерті», «Чума з космосу»), українська і радянська політична та громадська діячка, голова президії Верховної Ради Української РСР у 1984-1990 роках Валентина Шевченко, радянський кінорежисер Борис Дуров («Вертикаль», «Пірати XX віку»), грузинський оперний співак Зураб Соткілава, російський письменник, драматург, сатирик, автор відомих п'єс та кіносценаріїв Григорій Горін («Той самий Мюнхгаузен», «Про бідного гусара замовте слово», «Формула кохання»), український політик, розвідник, генерал СБУ Олександр Скіпальський, американська акторка, співачка Лайза Мінеллі.
1365 – герцог Рудольф IV заснував Віденський університет.
1896 – у Петербурзі в приміщеннях університету за допомогою винайденого Олександром Поповим приладу передано першу у світі радіограму.
1917 – у Петербурзі відбулася 20-тисячна українська маніфестація під національними прапорами.
1917 – Лютнева буржуазно-демократична революція в Росії (27 лютого за старим стилем).
1918 – Москва, куди днем раніше переїхав більшовицький уряд, остаточно стала столицею радянської Росії.
1922 – Грузія, Вірменія та Азербайджан сформували Закавказьку РФСР, федеративну республіку, що увійшла у склад СРСР.
1923 – американський радіоінженер Лі Де Форест демонструє «фонофільм» – перше звукове кіно, в якому звукова доріжка записана на стрічку з кінокадрами.
1940 – війна між СРСР та Фінляндією закінчена. Карелія входить до складу СРСР.
1951 – Верховна Рада СРСР ухвалила закон про захист миру.
1964 – радянський дисидент, генерал-українець Петро Григоренко направлений на психіатричну експертизу в Інститут імені Сербського.
1969 – Пол Маккартні одружився з Ліндою Істман, а інший «бітл» Джордж Харрісон із дружиною Патті був затриманий за зберігання наркотиків.
1990 – відкрився III позачерговий з'їзд народних депутатів СРСР, на якому було скасовано 6-ту статтю Конституції СРСР про керівну роль Компартії.
1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Кубою.
2004 – указом голови Держкомспорту Росії Фетисова кіберспорт (комп'ютерні гри) вперше у світі став офіційним видом спорту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus