USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

13 березня: події, факти, дні народження

13 Березня 2011 00:01
День народження 13 березня відзначають відомий на Волині педагог, краєзнавець, етнолог Олександра Кондратович, директор Волинського обласного навчально-курсового комбінату Віктор Ромасєв, головний редактор газети «Вільна думка», письменник, член Національної спілки письменників України Микола Панасюк.
Також сьогоднішні іменинники – головний лікар Волинської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Михайло Зарубайко та директор Ковельської централізованої бібліотечної системи, заслужений працівник культури України Галина Божик.
«ВН» вітають усіх іменинників-земляків та бажають добра, злагоди, здоров’я.
Цього дня 1941 року народився етнограф, музеєзнавець Архип Данилюк (на фото). Його батьківщина – село Згорани Любомльського району, хоч понад 30 років він працював у Музеї народної архітектури та побуту у Львові. Помер 2008 року.
13 березня народилися також італійський письменник, автор роману «Спартак» Рафаелло Джованьйолі, український радянський педагог та письменник Антон Макаренко («Педагогічна поема», «Прапори на баштах»), російський письменник, автор дитячих віршів («Дядя Стьопа») і слів гімнів СРСР та Росії Сергій Михалков, український кінорежисер, сценарист, телевізійник Андрій Бенкендорф («Кілька любовних історій», «Європейський конвой», «Бандитський Петербург»), український історик, громадський і політичний діяч, письменник Володимир Сергійчук, російська акторка театру й кіно Ірина Алфьорова («Д'Артаньян і три мушкетери», «ТАРС уповноважений заявити»), український письменник, поет та есеїст Юрій Андрухович («Рекреації», «Московіада», «Перверзія»).
Сьогодні – Міжнародний день планетаріїв. Вперше він був проведений в Італії у 1990 році з ініціативи Асоціації італійських планетаріїв. Статус міжнародного День планетаріїв набув у 1994 році, коли його підтримали французькі «храми астрономії». А вже через рік це свято почали відзначати ще в шести країнах Європи: Бельгії, Чехії, Словенії, Польщі, Україні, Росії. Дата святкування випадає на найближчу неділю до дня весняного рівнодення.
1639 – Кембриджський коледж (Массачусетс, США) названо Гарвардським – за ім'ям Джона Гарварда.
1669 – підписано Глухівські статті – договір про права українських козаків, укладений між Москвою та козацькою старшиною.
1781 – Вільям Гершель відкрив Уран, сьому планету Сонячної системи.
1869 – російський хімік Дмитро Мендєлєєв закінчив складати свою Періодичну таблицю елементів.
1881 – російського імператора Олександра II смертельно поранено на набережній Єкатерининського каналу в Петербурзі бомбою, яку кинув народоволець Гнат Гриневицький.
1887 – американець Честер Грінвуд зі штату Мен запатентував навушники.
1917 – до Києва із заслання повернувся Михайло Грушевський.
1917 – у Петрограді вийшов перший номер газети «Известия Петроградского Совета рабочих и солдатских депутатов» (тепер «Известия»).
1917 – над будівлею Центральної Ради ухвалено підняти жовто-блакитний прапор.
1930 – американський астроном Клод Томбо оголосив про відкриття ним дев'ятої планети Сонячної системи. Згодом вона отримає ім'я Плутон.
1938 – російська мова введена як обов'язковий предмет для навчання в усіх школах СРСР.
1949 – у Канаді почала діяльність Українська вільна академія наук.
1954 – створено Комітет державної безпеки СРСР.
1979 – вступила в дію Європейська валютна система.
1992 – припинився вихід московської комуністичної газети «Правда» (пізніше буде поновлений).
1997 – Україна та НАСА підписали договір про політ у космос українського космонавта. Ним став Леонід Каденюк.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus