USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

16 червня: події, факти, дні народження

16 Червня 2011 00:01
День народження 16 червня відзначає заступник директора коледжу технологій та бізнесу ВНУ з навчально-методичної роботи Анжела Масиник (на фото), заступник директора Луцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ольга Максим’як, художній керівник і диригент архієрейський хор «Оранта» заслужений діяч мистецтв Василь Мойсіюк.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, успіхів у всіх починаннях та достатку.
Цього дня народилися італійський письменник, автор «Декамерона» Джованні Бокаччо (дата умовна), шотландський економіст і філософ, основоположник сучасної економічної теорії Адам Сміт, французький автопромисловець, засновник концерну «Пежо» Жан Пежо, український політичний і громадський діяч, журналіст, історик Зиновій Книш, радянський хокеїст Костянтин Локтєв, американський письменник, кіносценарист і драматург, автор «Історії кохання» Ерік Сігал, російський політичний і держаний діяч, глава адміністрації президента Єльцина Анатолій Чубайс, російський журналіст, музикознавець, телеведучий Артемій Троїцький, український театральний режисер і сценарист, постановник концертів та масових акцій Василь Вовкун, російський музикант, лідер групи «Ногу свело!» Максим Покровський.
1578 – у Львові страчений керівник боротьби проти турків, козацький ватажок Іван Підкова.
1633 – суд інквізиції оголосив рішення про покарання Галілео Галілея за єресь.
1671 – у Москві четвертований російський бунтівник Степан Разін.
1894 – з ініціативи П'єра де Кубертена збирається конгрес із питання про заснування (поновлення проведення) Олімпійських ігор.
1903 – у США зареєстровано торговельну марку Pepsi-Cola.
1907 – імператор Микола II розпустив ІІ Держдуму Росії.
1918 – у Радянській Росії офіційно відновлено смертну кару.
1925 – у Гурзуфі (Крим) відкрився піонерський табір «Артек».
1930 – вийшла постанова Ради народних комісарів СРСР про запровадження декретного часу (поясний час плюс одна година) з метою раціональнішого використання світлої частини доби. Постанову скасували лише в 1991 році.
1934 – у Харкові відкрився перший з'їзд письменників України. Створено Спілку письменників України.
1963 – стартував радянський космічний корабель «Восток-6» із Валентиною Терешковою, першою жінкою-космонавтом.
1972 – у радянських газетах опубліковано постанову Ради Міністрів СРСР «Про заходи з посилення боротьби з пияцтвом і алкоголізмом», яка встановлювала низку обмежень і заборон. Продаж горілки та інших міцних алкогольних напоїв було дозволено лише не раніше 11-ї ранку і не пізніше 19-ї вечора.
1977 – Леонід Брежнєв став Головою Президії Верховної Ради, уперше поєднавши вищі партійний та державний пости в СРСР.
1981 – письменник Володимир Войнович позбавлений радянського громадянства за дії, що ганьблять звання громадянина СРСР.
1983 – Папа Римський Іоан Павло ІІ прибув із офіційним візитом до Польщі, де вів переговори із генералом Войцехом Ярузельським та лідером опозиційних профспілок Лехом Валенсою.
1989 – в СРСР припинено вихід телепередачі «Прожектор перебудови».
1994 – за поданням президента Леоніла Кравчука нардеп-комуніст Віталій Масол вдруге призначений прем'єр-міністром України (вперше – у радянський період 1987-1990 років).
1996 – перший тур других виборів президента Росії. До другого туру пройшли чинний президент Борис Єльцин і лідер комуністів Геннадій Зюганов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus