USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

17 березня: події, факти, дні народження

17 Березня 2011 00:01
День народження 17 березня святкують народна артистка України Антоніна Маренич (на фото) та керівник апарату Горохівської райдержадміністрації Олексій Гайдук.
«ВН» вітають їх з цим святом та бажають здоров’я, довголіття і невичерпної енергії
Цього дня також народилися французький скульптор Франсуа Жирардон, український антрополог, археолог, етнограф Федір Вовк, російський художник Михайло Врубель, український громадський діяч, священик, президент Карпатської України Августин Волошин, український радянський письменник Юрій Дольд-Михайлик («І один у полі воїн», «Степовики», «У чорних лицарів»), російський радянський письменник, автор «Повісті про справжню людину» Борис Полєвой, радянський політик і державний діяч, секретар ЦК КПРС Олег Бакланов, російський актор театру й кіно Аристарх Ліванов («Державний кордон», «Чорна курка»), російська фігуристка Оксана Грищук, фінський футболіст російського походження, півзахисник київського «Динамо» Роман Єременко.
1521 – Фернан Магеллан відкрив Філіппіни.
1674 – Михайло Ханенко на козацькій раді у Переяславі зрікся булави. Івана Самойловича проголошено гетьманом Лівобережної та Правобережної України.
1830 – у Варшаві відбувся дебют Фредеріка Шопена.
1845 – англієць Стівен Перрі запатентував еластичний бинт.
1899 – опублікована неаполітанська пісня O Sole Mio!, що стала класичною (музика Ді Кампала, слова Капурро).
1906 – у Росії дозволено створення профспілок.
1917 – у Києві з ініціативи Товариства українських поступовців утворено Українську центральну раду, яка після проведення Всеукраїнського національного конгресу перетворилася на парламент України.
1917 – у Петербурзі українська делегація на чолі з Олександром Лотоцьким зустрілася з прем'єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалено меморандум (українські вимоги: запровадження української мови у державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців).
1937 – з посади другого секретаря ЦК компартії України зняли Павла Постишева, одного з організаторів Голодомору та погромника українізації в УРСР.
1937 – в СРСР ухвалили закон, що позбавив селян свободи пересування.
1950 – у США оголошено про відкриття 98-го хімічного елемента – каліфорнію.
1951 – Українська повстанська армія закликала США допомогти їй у боротьбі з СРСР.
1991 – на референдумі в СРСР 76,4 % населення проголосувало за збереження Союзу. При цьому в Україні 80% учасників паралельного опитування висловилися за Союз на принципах Декларації про державний суверенітет УРСР, а в РРФСР на подібному плебісциті схвалили впровадження посади президента Росії.
1992 – Міністерство юстиції України зареєструвало Українське козацтво.
1992 – у космос запустили перший космічний екіпаж під маркою СНД, а не СРСР.
1995 – Верховна Рада України після ескалації напруженості на півострові скасувала посаду президента Криму.
1999 – із Міжнародного олімпійського комітету виключені шестеро його членів, звинувачених у хабарництві при визначенні місць проведення Олімпіад.
2003 – Джордж Буш визнаний найгіршим президентом США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus