USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

1 грудня: події, факти, дні народження

1 Грудня 2010 14:40
День народження першого грудня відзначає власний кореспондент телеканалу «1+1» Сніжана Шевчук.

Також 1 грудня працівники української прокуратури відзначають своє професійне свято.

«ВН» вітають іменинників та працівників Волиської прокуратури зі святом та зичать міцного здоров’я, натхнення та професійних успіхів.

Іменинниками цього дня є Платон, Роман та Миколай.
1 грудня 1783 року в Парижі французький фізик Жак Шарль здійснив перший політ людини на повітряній кулі, наповненій воднем. 1835 року вийшла перша книга казок видатного датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

У 1878 році в Білому домі в Вашингтоні встановили перший телефон. 1887 року на сторінках повісті англійського письменника Артура Конан-Дойля «Етюд у багряних тонах» уперше з'явився популярний літературний персонаж – приватний детектив Шерлок Холмс.
1891 року американський учитель фізкультури Джеймс Нейсміт винайшов баскетбол. 1913 року на заводах американської компанії «Форд мотор» вперше запровадили безперервну складальну лінію-конвеєр, з якого через кожні 2 години 38 хвилин сходив автомобіль.
1929 року американець Едвін Лоу вигадав гру бінго. У 1945 році була заснована Міжнародна демократична федерація жінок.
1953 року в США вийшов перший номер журналу для чоловіків «Плейбой». «Дівчиною» грудня стала Мерилін Монро.
У 1981 році вперше офіційно визначений вірус СНІДу. У 1982 році фірма «Epic» випустила найзнаменитіший альбом Майкла Джексона «Thriller» (на відео), який став найбільш розкуповуваним в історії поп-музики.
1988 року в Пакистані Беназір Бхутто стала першою жінкою-прем'єр-міністром мусульманської країни.
У 1991 році більше 90% із 32 мільйонів громадян України, які взяли участь у всеукраїнському референдумі, висловилися за незалежність держави. Цього ж року утворено Службу зовнішньої розвідки України.
У 1992 році було офіційно зареєстровано інтернет-домен «.UA». 1994 року Андрій Шевченко у матчі чемпіонату України проти дніпропетровського «Дніпра» забив свій перший гол у складі київського «Динамо».
У 2005 році в Києві відбувся дев'ятий саміт «Україна-Євросоюз».
1 грудня народилися французький скульптор, автор «Мідного вершника» – пам'ятника Петру І в Санкт-Петербурзі Етьєн Фальконе, французька скульпторка й підприємниця, яка створила знаменитий Музей воскових фігур у Лондоні Марі Тюссо, російський математик, творець неевклідової геометрії Микола Лобачевський, польський хімік Ігнацій Мосьціцький, американський письменник, автор популярних детективних романів Рекс Стаут, німецький драматург, громадський і політичний діяч Ернст Толлер, радянський актор театру й кіно Михайло Царьов, український радянський композитор Анатолій Кос-Анатольський.
Цього дня також з’явилися на світ український радянський поет, публіцист Платон Воронько, український радянський композитор, автор опер Георгій Майборода («Арсенал», «Ярослав Мудрий», «Тарас Шевченко»), визначний український радянський композитор Платон Майборода, український письменник і журналіст Роман Федорів, американський кінорежисер, письменник, кіноактор Вуді Аллен («Хтось ще» – на відео, «Манхеттен»), радянський і російський актор і естрадний артист розмовного жанру Геннадій Хазанов (на фото), ірландській поп-співак Гілберт О'Саллівен, американський джазовий бас-гітарист Жако Пасторіус, радянський і російський естрадний артист-ілюзіоніст Амаяк Акопян, російський рок-музикант Гарик Сукачов, італійський футболіст Сальваторе Скіллачі, португальський футболіст Коштінья.
У світі цього дня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
:) Показати IP 1 Грудня 2010 16:13
З Днем народження, Сніжику! Хай збудуться всі твої мрії! Хай з кожним днем твоє життя стає цікавішим, яскравішим і щасливішим!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus