USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

21 червня: події, факти, дні народження

21 Червня 2011 00:01
День народження 21 червня відзначає волинська художниця, член Національної спілки художників України Тетяна Ядчук-Богомазова.
«ВН» вітають її зі святом та бажають здоров’я, наснаги та достатку.
Цього дня народилися дружина першого президента США Марта Вашингтон, німецький композитор, син Йоганна Себастьяна Баха Йоганн Крістоф Фрідріх Бах, український історик, фольклорист, лексикограф Микола Закревський, грузинський поет Акакій Церетелі, український письменник і громадський діяч, співзасновник «Пласту», син письменника Івана Франка Петро Франко, радянська акторка, дружина поета Єсеніна, згодом Мейєрхольда Зінаїда Райх, радянський інженер, конструктор, винахідник, теоретик ракетобудування українського походження Юрій Кондратюк (Сергій Шаргей), французький філософ Жан-Поль Сартр, радянський поет, перекладач і громадський діяч Олександр Твардовський, американська кіноакторка, секс-символ 1940-х років Джейн Рассел, американська кіноакторка Джуді Холлідей, радянський театральний діяч і режисер Євген Симонов, російська радянська тележурналістка, коментаторка програми «Час» з питань культури у 1971-1992 років Нінель Шахова, французька письменниця Франсуаза Саган (Куаре), радянський і російський актор театру й кіно Валерій Золотухін («Бумбараш», «Інтервенція»), французький футболіст і тренер Мішель Платіні, український журналіст Данило Яневський (на фото), російський рок-музикант корейського походження, лідер культової рок-групи «Кіно» Віктор Цой, українська політична діячка, прийомна дочка Левка Лук'яненка Любов Стасів, український рок-співак, композитор Тарас Чубай.
860 – перший із руських походів на Царгород – напад дружин під керівництвом київських князів Аскольда і Діра.
1547 – у Москві спалахнула грандіозна пожежа – за шість годин вигоріли Кремль, більшість посаду, у вогні загинуло понад 2,5 тисячі людей.
1613 – на російський престол зійшов перший цар із династії Романових – Михайло Романов.
1892 – офіційна комісія протестувала перший електричний трамвай у Києві.
1893 – на виставці у Чикаго з'явилося перше у світі колесо огляду («чортове колесо»).
1918 – гетьман Павло Скоропадський затвердив ухвалений Радою міністрів закон про утворення Головного управління мистецтва і національної культури та про перейменування міністерства народної освіти в «міністерство народної освіти та мистецтва».
1941 – на озброєння Червоної армії прийнято ракетні пускові установки «Катюша».
1943 – Адольф Гітлер заснував надзвичайний військово-польовий суд Третього Рейху, який розглядав справи про політичних злочинців.
1948 – фірма грамзапису „Columbia Records” випустила на ринок довгогральні платівки, на кожній стороні яких можна було записати 23 хвилини музики. У музичній індустрії відбулася справжня революція: на зміну колишнім важким і крихким дискам з однією пісенькою прийшли вінілові альбоми.
1948 – у ФРН впроваджено нову валюту – німецьку марку.
1957 – у Вінніпезі (Канада) провідник ОУН у Європі Андрій Мельник виступив з доповіддю «Ціль ОУН – визволення України».
1970 – обігравши у фіналі чемпіонату світу з футболу в Мехіко збірну Італії з рахунком 4:1, Бразилія стала триразовим чемпіоном світу з футболу і отримала Кубок світу на довічне зберігання.
1971 – розкопуючи курган Товста Могила, український археолог Борис Мозолевський відкрив славнозвісну скіфську пектораль. Вага пекторалі – 1140 грамів; діаметр – понад 30 сантиметрів. Вважається, що пектораль був виготовлена грецькими майстрами-ювелірами на замовлення знатних скіфів й датується IV століттям до нашої ери.
1975 – на екрани Сполучених Штатів вийшов фільм Стівена Спілберга «Щелепи».
1987 – на місцевих виборах у СРСР на 4% округів вперше висунуті альтернативні кандидати.
1988 – радянські партійні діячі Бухарін і Риков, репресовані у 1938-му, посмертно відновлені в КПРС.
1988 – на екрани вийшов фільм «Хто підставив кролика Роджера», у якому вперше зустрілися разом люди-актори і мальовані герої: Багз Банні з Міккі Маусом, Даффі Дак і Дональд Дак.
1992 – на виборах президента у Туркменістані за єдиного кандидата Сапармурата Ніязова віддали голоси 99,5 % виборців.
2004 – перший у світі приватний керований космічний корабель SpaceShipOne уперше вийшов у космос.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus