USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

21 травня: події, факти, дні народження

21 Травня 2011 00:01
День народження 21 травня відзначають начальник Головного управління агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко, генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Іван Костик, депутат Луцької міської ради Тетяна Дементьєва (на фото), заступник начальника управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Волинської облдержадміністрації Наталія Кролік.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають добра, здоров’я і достатку.
Сьогодні в Україні відзначають День Європи та День науки, а у світі – день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку.
Цього дня народилися німецький живописець та графік епохи Відродження Альбрехт Дюрер, американський письменник, автор гостросюжетних та детективних романів Гарольд Роббінс (Рубін), визначний радянський фізик і громадський діяч, дисидент і правозахисник, академік АН СРСР Андрій Сахаров, радянська й грузинська акторка Софіко Чіаурелі («Не сумуй», «Мелодії Верійського кварталу», «Мільйон у шлюбному кошику»), російський актор Віктор Семенов («Михайло Ломоносов»), російська акторка театру і кіно Любов Поліщук («Вавилон ХХ», «Дванадцять стільців», «Інтердівчинка», «Моя прекрасна няня»), український журналіст Георгій Гонгадзе.
1091 – сталося перше зареєстроване на Русі затемнення Сонця.
1502 – іспанський мореплавець Хуан да Нова, який перебував на службі в португальців, відкрив острів Святої Єлени у Південній Атлантиці.
1904 – у Парижі заснована ФІФА – Міжнародна федерація футболу. Угоду підписали представники семи країн: Франції, Бельгії, Данії, Голландії, Іспанії, Швеції та Швейцарії.
1918 – у Києві представники різних партій сформували Український національно-державний союз – коаліцію з метою «рятувати загрожену українську державність» перед наступом росіян за гетьманської влади.
1919 – вийшов декрет Раднаркому Росії про попередню цензуру книжок і заборону несанкціонованого створення приватних видавництв.
1921 – в Україні створено комісію з ліквідації неписьменності на чолі із Григорієм Петровським.
1925 – у США Клеренс Бердсей уперше застосував глибоке замороження для збереження продуктів, які пройшли попередню кулінарну обробку.
1928 – Волт Дісней отримав патент на монопольне використання образу Міккі Мауса.
1956 – на атолі Бікіні (Маршаллові острови) США провели перше випробування водневої бомби.
1968 – в СРСР вийшов на екрани фільм Георгія Натансона «Ще раз про любов».
1979 – Елтон Джон дав у Ленінграді перший із восьми концертів у Радянському Союзі, ставши першою західною зіркою рок-музики, яка виступила в СРСР.
1980 – у США відбулася прем’єра фільму «Імперія завдає удару у відповідь» із серії «Зоряні війни».
1991 – внаслідок теракту загинув прем’єр-міністр Індії Раджив Ганді.
2000 – у Швейцарії на референдумі більшість мешканців проголосували за розширення відносин із Європейським Союзом.
2000 – «Золоту пальмову гілку» 53-го Каннського кінофестивалю отримав фільм данського режисера Ларса фон Трієра «Та, що танцює у темряві».
2004 – парламент Грузії затвердив новий державний гімн, запропонований президентом Михайлом Саакашвілі. Музика гімну є обробкою композитора Йосипа Кечакмадзе мотивів з опер «Абессалом і Етері» й «Даїсі» грузинського композитора-класика Закарія Паліашвілі. Автором тексту гімну є сучасний поет Давид Маградзе.
2005 – у Києві відбувся фінал 50-го конкурсу пісня «Євробачення». Перше місце посіла представниця Греції Єлена Папарізу. Україна, яку представляла група «Ґринджоли» з піснею Помаранчевої революції «Разом нас багато», опинилася на 20-му місці.
2006 – референдум про незалежність Чорногорії від Сербії (55,5% «за», мінімальна більшість).
2006 – в Афінах відбувся фінал 51-го пісенного конкурсу «Євробачення». Перемогу здобула рок-група «Лорді» з Фінляндії. Друге посів російський виконавець Діма Білан, українка Тіна Кароль – сьома.
2006 – збірна Швеції в Ризі (Латвія) виграла чемпіонат світу з хокею, ставши першою національною збірною з цього виду спорту, яка в один сезон здобувала «золото» і Олімпійських ігор, і світової першості.
2010 – прорив у біології: американським ученим з Інституту генетичних досліджень у Роквіллі, штат Меріленд, на чолі з Крейгом Вентером удалося вперше у світі синтезувати живу клітину.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus