USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

22 жовтня: події, факти, дні народження

22 Жовтня 2010 13:25
Іменинниками 22 жовтня є Авраам, Єфим, Костянтин, Максим, Петро та Яків.
У цей день 1797 року повітроплавець Андре Жак Гарнерен здійснив перший в історії стрибок із парашутом з літального апарата – повітряної кулі. 1842 року ювелір Густав Фаберже відкрив у Санкт-Петербурзі ювелірні майстерні. У 1883 році у Нью-Йорку відкрилася «Метрополітен-Опера».
У 1909 році вперше жінка – француженка Еліза Дерош – здійснила одиночний політ на літаку. У 1938 році американський винахідник Честер Карлсон продемонстрував свій апарат для отримання копій паперових документів.
1952 року вперше повністю надрукована єврейська Тора англійською мовою, а через 8 років майбутній чемпіон планети з боксу Мохаммед Алі виграв свій перший бій на професійній арені.
У 1975 році радянська космічна станція «Венера-9» здійснила посадку на поверхню Венери. 1980 року Папа Римський скасував вердикт 1633 року, що засуджував Галілео Галілея.
Через два роки на екранах США з'явився фільм «Рембо. Перша кров» із Сильвестром Сталлоне в ролі ветерана в'єтнамської війни на прізвисько Рембо.
1987 року на аукціоні у Нью-Йорку перше видання Біблії Гуттенберга продане за рекордну ціну – 5,39 мільйона доларів.
22 жовтня народилися французька актриса Сара Бернар, російський письменник Іван Бунін, американський журналіст Джон Рід, радянський поет, автор слів популярних пісень «Орлёнок» та «Смуглянка» Яків Шведов, англо-американська кіноакторка Джоан Фонтейн, французький шансоньє, поет і композитор Жорж Брассенс, американський художник Роберт Раушенберг.
Цього дня на світ з’явилися радянський актор театру й кіно Спартак Мішулін («Біле сонце пустелі», «Добре сидимо», «Людина з бульвару Капуцинів), український радянський кінооператор Вілен Калюта («Білий птах з чорною ознакою», «Польоти уві сні та наяву», «Стомлені сонцем»), радянський – український і російський – кінорежисер Георгій Юнгвальд-Хилькевич («Небезпечні гастролі», «Д'Артаньян і три мушкетери», «Ах, водевіль, водевіль», «В'язень замку Іф»), український поет, громадський і політичний діяч Борис Олійник (на фото), французька кіноактриса Катрін Деньов, італійський співак Робертіно Лоретті, футболісти Лев Яшин, Віктор Звягінцев, Андреас Палоп, Мічел Сальгадо та Олександр Кучер, американський кіноактор Джефф Голдблум («Парк юрського періоду», «День незалежності»), український політик Володимир Марченко, російська естрадна співачка Тетяна Овсієнко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus