USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

23 червня: події, факти, дні народження

23 Червня 2011 00:01
День народження 23 червня відзначають начальник управління фінансів та бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова та проректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Ірина Констанкевич (на фото).
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, довголіття і наснаги.
Сьогодні відзначають День державної служби, а також Міжнародний олімпійський день.
23 червня народилися імператриця Франції, перша дружина Наполеона Бонапарта Жозефіна де Богарне (Бонапарт), український мовознавець, бібліограф, історик, журналіст, етнограф Зенон Кузеля, російська поетеса Анна Ахматова (Горенко), радянський інженер, конструктор авіаційних двигунів Микола Кузнєцов, український кінорежисер Григорій Кохан («Хліб і сіль», «Народжена революцією», «Убити шакала»), російський і радянський актор Олександр Кайдановський («Свій серед чужих, чужій у своїх», «Крах інженера Гаріна», «Сталкер»), український політик, журналіст, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у 2005-2009 роках Віталій Шевченко, російський і радянський тележурналіст Олександр Любимов, американський рок-музикант, ударник авангардної групи Sonic Youth Стів Шеллі, російський поп-співак Валерій Меладзе, французький футболіст Зінедін Зідан, українська гімнастка Тетяна Лисенко, французький футболіст Патрік Вієйра, український біатлоніст В'ячеслав Деркач, український футболіст Олександр Яковенко.
1868 – американець Крістофер Шоулз зі штату Вісконсін запатентував друкарську машинку. Вона була завбільшки з великий стіл, друкувала лише великими літерами, причому друкар не бачив результату своєї роботи, бо папір перебував усередині машини.
1888 – у Києві на Софіївській площі відкрили пам'ятник Богдану Хмельницькому.
1888 – на святі друкарів у французькому місті Лілль робітничий хор уперше виконав «Інтернаціонал».
1894 – у Парижі з ініціативи барона П'єра де Кубертена утворено Міжнародний олімпійський комитет, затверджена міжнародна Олімпійська хартія.
1902 – Австро-Угорщина, Німеччина та Італія поновили Троїстий союз на 12 років.
1917 – Центральна Рада ухвалила І Універсал, яким проголошено автономію України.
1918 – у Києві на Софійському подвір’ї дня відбулася церемонія присяги на вірність Українській державі та гетьманові чинами особистої охорони Павла Скоропадського.
1934 – у Кремлі вшановували перших героїв СРСР. Орден Леніна і відзнаку Героя Радянського Союзу № 1 отримав льотчик Анатолій Ляпідевський.
1941 – війну СРСР оголосила Словаччина.
1941 – постановою Раднаркому СРСР і ЦК ВКП(б) створена Ставка головного командування Збройних сил СРСР.
1944 – радянські війська почали операцію зі звільнення Білорусі під назвою «Багратіон».
1965 – повідомлялося, що на Львівському заводі автонавантажувачів створено першу в СРСР заводську лабораторію психології та фізіології праці.
1987 – стрибун із жердиною Сергій Бубка у Празі встановив черговий світовий рекорд, стрибнувши на 6 метрів 3 сантиметри.
1990 – Верховна Рада Молдавської РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет республіки.
1991– у Києві біля Республіканського стадіону і на площі Жовтневої революції з ініціативи Народного руху України та Української республіканської партії відбулися два масові мітинги під гаслом «Ні – Союзному договору!».
1992 – Верховна Рада прийняла закон «Про національні меншини в Україні».
1994 – в Україні вперше відбувся прямий телеефір, у якому взяли участь усі кандидати на пост президента. У групових теледебатах брали участь Валерій Бабич, Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Володимир Лановий, Олександр Мороз, Іван Плющ, Петро Таланчук.
2001 — в Україну з візитом уперше прибув Папа Римський Іоан Павло ІІ. Це був другий приїзд глави Католицької церкви в країни колишнього СРСР (після Грузії).
2004 – урядова комісія Японії вирішила дозволити клонування людських ембріонів з дослідницькою метою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus