USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

23 січня: події, факти, дні народження

23 Січня 2011 00:01
День народження 23 січня святкує головний лікар Волинського обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олена Макаренко.
«ВН» вітають її з цим святом та бажають доброго здоров’я, достатку й удачі.
Цього дня народилися французький письменник Стендаль (романи «Червоне і чорне», «Пармська обитель»), французький військовий діяч, винахідник брюк галіфе Гастон Огюст де Галіфе, французький художник, один з основоположників імпресіонізму Едуар Мане, американський викладач фізкультури, який придумав волейбол, Вільям Морган, український співак, народний артист УРСР Михайло Донець, український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч Павло Тичина, святійшій Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (Михайло Денисенко) - на фото, український журналіст і політик, редактор газети «Сільські вісті» Іван Сподаренко, російський підприємець і політичний діяч Борис Березовський, український поет, перекладач, батько фронтмена групи «Плач Єремії» Тараса Чубая Григорій Чубай, український політичний і державний діяч, прем'єр-міністр України у 1996-1997 роках, лідер партії «Громада», доктор економічних наук Павло Лазаренко, американська кіноакторка, відома насамперед за телесеріалами, Тіффані-Амбер Тіссен («Беверлі-Хіллз 90210»), голландський футболіст, півзахисник збірної та клубу «Баварія» (Мюнхен) Ар'єн Роббен.
1482 – у Болоньї (Італія) вперше надрукована священна єврейська книга Тора.
1719 – у рамках Священної Римської імперії створене князівство Ліхтенштейн.
1793 – Росія і Пруссія здійснили другий поділ Польщі.
1912 – у Гаазі підписана Міжнародна опіумна конвенція – перша міжнародна угода про контроль наркотичних засобів.
1924 – на траурному засіданні з'їзду Рад, одразу після смерті Леніна, було ухвалене рішення про будівництво мавзолею на Красній площі. Переможцем конкурсу на кращий проект Мавзолею став Олексій Щусєв.
1927 – організований Союз товариств сприяння обороні й авіаційно-хімічній промисловості СРСР – Осоавіахім. У 1951 році перейменоване у Всесоюзне добровільне товариство сприяння армії, авіації та флоту – ДТСААФ СРСР, з 1991 року – Російська оборонна спортивно-технічна організація (РОСТО), в Україні – ТСОУ (Товариство сприяння обороні України).
1933 – Костянтин Станіславський у листі до гардеробників МХАТу заявив: «Театр починається з вішалки».
1950 – Єрусалим проголошений столицею Ізраїлю.
1978 – Швеція уперше в світі заборонила аерозольні балончики, бо вони пошкоджують озоновий шар Землі.
1986 – у нью-йоркському готелі «Уолдорф-Асторія» відбулося представлення перших членів Зали слави рок-н-ролу.
1987 – у Ленінградському рок-клубі дебютувала група «ДДТ».
1992 – Україна встановила дипломатичні відносини зі США та В'єтнамом.
2002 – зігравши внічию у сьомій партії фінального матчу чемпіонату світу за версією ФІДЕ зі своїм співвітчизникам Василем Іванчуком, 18-річний українець Руслан Пономарьов став новим чемпіоном – наймолодшим володарем шахової корони в історії цієї гри (остаточний рахунок матчу 4,5:2,5 на його користь).
2005 – інавгурація Віктора Ющенка на посаді президента України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus