USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

24 травня: події, факти, дні народження

24 Травня 2011 00:01
День народження 24 травня відзначає директор Шацького національного природного парку Петро Юрчук.
«ВН» вітають його з цим святом і бажають здоров’я, злагоди і достатку.
Сьогодні відзначають Європейський День Парків та День слов’янської писемності і культури.
Цього дня 1940 року у Луцьку народився український поет-шістдесятник, художник Кость Шишко. Його не стало 2002 року.
24 травня також народилися польсько-німецький хімік і фізик Габріель Фаренгейт, французький революціонер, лікар і публіцист Жан Поль Марат, визначний український і радянський лікар-патофізіолог, президент Академії наук України Олександр Богомолець, український композитор, хоровий диригент і музично-громадський діяч Кирило Стеценко, американський мільярдер, засновник однієї з найбільших газетних імперій Семюель Ньюхауз, російський радянський письменник, лауреат Нобелівської премії Михайло Шолохов, український радянський поет, прозаїк, журналіст Іван Нехода, український письменник Михайло Стельмах («Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Велика рідня», «Правда й кривда»), російський поет, лауреат Нобелівської премії Йосип Бродський, український рок-музикант Олег Скрипка, українська гімнастка Оксана Скалдіна, українська співачка, переможниця «Євробачення-2004» Руслана Лижичко, український спортсмен – стрілець із лука Віктор Рубан.
1712 – пожежа в Москві, що спалахнула за Пречистенськими воротами, знищила 9 монастирів, 86 церков, 35 богоділень, 32 государеві подвір’я і близько 4000 приватних дворів. Загинуло 136 людей.
1844 – телеграфом Морзе відправлено першу телеграму з Вашингтона в Балтімор.
1900 – у Санкт-Петербурзі за участі царя Миколи ІІ спустили на воду крейсер «Аврора».
1925 – у Москві вийшов перший номер газети «Комсомольская правда».
1940 – група терористів на чолі з художником Сікейросом вчинила невдалий замах на Льва Троцького у Мексиці (російський комуніст сховався під ліжком).
1956 – у швейцарському місті Лугано відбувся перший конкурс пісні «Євробачення», в якому брали участь 14 представників семи країн (Бельгія, Голландія, Італія, Люксембург, Франція, ФРН, Швейцарія). Переможницею стала швейцарка Ліз Ассіа.
1964 – 318 загиблих і більше 500 поранених. Такий результат найбільшої в історії бійки на футбольному матчі, що спалахнула трибунах Національного стадіону в Лімі (Перу), коли за дві хвилини до закінчення відбіркового матчу між олімпійськими збірними Перу й Аргентини суддя скасував забитий господарями гол.
1977 – пленум Центрального комітету КПРС схвалив проект нової редакції Конституції СРСР і рекомендував президії Верховної Ради СРСР винести його на всенародне обговорення.
1982 – ухвалення в СРСР Продовольчої програми з ініціативи секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова.
1989 – на екрани США вийшов фільм «Індіана Джонс і другий хрестовий похід».
1990 – голова радянського Радміну Валентин Павлов представив ринкову програму свого уряду, що викликало паніку на споживчому ринку СРСР.
1995 – на екрани США вийшов фільм «Хоробре серце», поставлений Мелом Гібсоном та з ним самим у головній ролі. Фільм був висунутий на «Оскар» у десяти номінаціях і переміг у п'яти.
2003 – 48-й конкурс пісні «Євробачення», що відбувся в Ризі, виграла співачка з Туреччини Сертаб Еренер. Дебют України: Олександр Пономарьов із піснею «Аста ла віста» посів лише 14-те місце, росіянки з «Тату» – треті.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus