USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

25 червня: події, факти, дні народження

25 Червня 2011 00:01
День народження 25 червня у бізнесмена і депутата Луцької міської ради Олега Чернецького (на фото), директора КП «Зелене господарство» Володимира Мирки, журналіста Валентини Куць та волинського фотографа Богдана Гончарука.
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, наснаги й успіхів у всіх починаннях.
Сьогодні в Україні відзначають День митника, а також День винахідника та раціоналізатора.
Слов’яни всього світу святкують 25 червня День дружби і єднання слов’ян.
Цього дня народилися український історик, громадський діяч Іван Крип'якевич, американський письменник, сценарист, режисер і продюсер Джордж Еббот, англійський письменник і публіцист, автор видатного роману-антиутопії «1984» Джордж Оруелл (Ерік Блер), російський радянський поет, батько кінорежисера Андрія Тарковського Арсеній Тарковський, український перекладач Євген Попович, український науковець, філолог, мовознавець-україніст, викладач і славіст, академік НАНУ Віталій Русанівський, український громадський і політичний діяч, дисидент, екс-голова Української християнсько-демократичної партії Олександр (Олесь) Сергієнко, радянський і російський актор театру й кіно Альберт Філозов («Тегеран-43», «Вам і не снилося», «Людина з бульвару Капуцинів»), радянський, казахський і російський актор Володимир Толоконников (Шариков у фільмі «Собаче серце»), український державний і політичний діяч, міністр освіти та науки України в 1999-2005 роках, голова Академії педагогічних наук Василь Кремень, казахський і російський кінорежисер Тимур Бекмамбетов (рекламні ролики для банку «Імперіал», фільми «Нічна варта», «Денна варта», «Іронія долі. Продовження»), англійський поп-співак грецького походження, композитор Джордж Майкл (Георгіос Панайоту), російський гросмейстер, 14-й чемпіон світу з шахів за версією ПША Володимир Крамник, український стрибун у воду, бронзовий призер Олімпіади-2008 Олексій Пригоров.
1630 – губернатор Уїнтроп уперше в історії США застосував виделку для їжі.
1783 – французький хімік Антуан Лоран Лавуазьє повідомив на засіданні Паризької академії наук, що вода – цю сполука водню і кисню. Через два роки він разом із військовим інженером Жаном Меньє синтезував воду з цих елементів.
1923 – патріарха Московського і всієї Русі Тихона звільнили з ув'язнення в обмін на визнання легітимності радянської влади, осуд усіх контрреволюційних дій та заклик до співпраці з владою.
1926 – у Ленінграді куранти Петропавлівського собору опівдні вперше заграли «Інтернаціонал».
1927 – у Ленінградському комітеті у справах винаходів запатентований прилад для запису звуку на кіноплівку під час кінозйомки.
1941 – після нападу Німеччини на СРСР Фінляндія оголошує, що перебуває у стані війни з СРСР.
1946 – СРСР вступив у Міжнародну футбольну федерацію (ФІФА).
1950 – Республіка Корея атакована армією Північної Кореї. Початок Корейської війни
1967 – перший показ телепередачі у прямому ефірі у світовому масштабі. Програма «Наш світ» передавалося у 24 країни на п'яти континентах, і 400 мільйонів телеглядачів дивилися виступ групи «Бітлз», яка вперше виконала пісню All You Need is Love.
1969 – утворена російська група «Машина времени».
1970 – на могилі Йосипа Сталіна встановлений пам'ятник з погруддям покійного – через дев'ять років його видалення з Мавзолею.
1988 – чемпіоном Європи з футболу стала Голландія, яка у фіналі на мюнхенському «Олімпіяштадіоні» перемогла збірну СРСР з рахунком 2:0. У складі радянської збірної в цій грі брали участь семеро українців.
1991 – Словенія і Хорватія проголосили незалежність від Югославії.
1991 – Верховна Рада України ухвалила закон про митну справу в Україні.
1992 – Українська автокефальна православна церква об'єдналася з Православною церквою Київського патріархату.
1993 – у Литві запущена в обіг національна валюта – літ.
1998 – офіційно вийшла операційна система Windows 98.
2009 – помер американський співак і автор пісень Майкл Джексон.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus