USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

26 листопада: події, факти, дні народження

26 Листопада 2010 09:54
Іменинниками 26 листопада є Герман та Іван.
26 листопада 1716 року в Бостоні вперше в Америці був продемонстрований лев. 1867 року американець Джей Сазерленд із Детройта отримав патент на вагон-рефрижератор. Першим його вантажем стала полуниця.
У 1901 році у Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету. 1940 року німецька окупаційна влада розпорядилася про концентрацію 500 тисяч варшавських євреїв в огородженому стіною гетто.
1941 року президент США Франклін Рузвельт оголосив Днем подяки кожен четвертий четвер листопада.
У 1942 році в Нью-Йорку відбулася прем'єра одного з найкращих фільмів світового кіно - «Касабланка».
1968 року сесія Генеральної асамблеї ООН схвалила Конвенцію про незастосування терміну давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства.
У 1976 році в США зареєстрована торгова марка «Microsoft». Через рік у Львові був відкритий пам'ятник першодрукареві Івану Федорову.
2005 року указом президента Віктора Ющенка поетові й дисиденту Василю Стусу посмертно присвоєно звання Героя України.
26 листопада народилися великий князь Владимирський Юрій Всеволодович, український військовий і громадський діяч Віктор Курманович, «батько кібернетики» Норберт Вінер, радянський полярний дослідник Іван Папанін, американський бізнесмен, один із засновників товариства «Анонімні алкоголіки» Білл Уїлсон, уругвайський футболіст Ектор Скароне, румунський драматург Ежен Іонеско («Носоріг», «Маячня удвох»), американський письменник-фантаст Фредерік Пол («Чорнобиль», «Ворота»), радянська акторка цирку й кіно, дресирувальниця тигрів Маргарита Назарова («Смугастий рейс»), аргентинський скульптор і захисник прав людини Адольфо Перес Есківель.
Цього дня також з’явилися на світ український правозахисник, поет, письменник, журналіст Юрій Литвин, американська співачка Тіна Тернер (на відео), американський кінорежисер Марк Лестер («Та, що підпалює поглядом», «Командо», «Розборки в маленькому Токіо»), італійська порнозірка Анна Ілона Сталлер (Чіччоліна), радянський хокеїст Олександр Голіков, український стрибун з жердиною Василь Бубка, український політичний і державний діяч Дмитро Табачник, український політичний діяч Андрій Шкіль, український науковець, журналіст, філософ Сергій Квіт, канадський хокеїст Кріс Осгуд, російський актор театру й кіно, естрадний виконавець Антон Макарський (на фото і на відео), італійський велогонщик Іван Бассо, український хокеїст Андрій Міхнов.
Цього дня у світі відзначають Всесвітній День інформації.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus