USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

28 червня: події, факти, дні народження

28 Червня 2011 00:01
День народження 28 червня відзначають депутати Волинської обласної ради Петро Бущик (на фото) та Валентин Вірковський.
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, довголіття і достатку.
Сьогодні – День Конституції України.
Цього дня народилися російський фельдмаршал Олександр Бутурлін, французький письменник і мислитель епохи Просвітництва Жан-Жак Руссо, італійський письменник Луїджі Піранделло, російський професіональний революціонер і радянський діяч, історик, літератор Володимир Бонч-Бруєвич, радянський кінорежисер, сценарист фільмів «Ад'ютант його превосходительства», «Дума про Ковпака» Ігор Болгарин, український промисловець, міністр вугільної промисловості України у 1994-1995 та з 2007 року Віктор Полтавець, український радянський кінорежисер і сценарист Олег Фіалко («Повернення Батерфляй», «Імітатор»), французька кіноакторка Анні Дюпре («І слони бувають невірними», «Татусі»), російський і радянський письменник, журналіст, кінорежисер Сергій Бодров-старший («Кавказький бранець», «Брат», «Брат-2»), російський кіноактор і режисер Олександр Панкратов-Чорний («Ми з джазу», «Зимовий вечір у Гаграх»), російська і радянська акторка, відома за роллю Червоної Шапочки в однойменному фільмі, зараз – телеведуча Яна Поплавська, російська фігуристка Марія Бутирська, український журналіст Мустафа Найєм, український футболіст Андрій П'ятов.
1569 – укладена Люблінська унія, яка об'єднала Королівство Польське і Велике князівство Литовське (підписана 1 липня).
1644 – актор бродячої трупи Жан Батіст Поклен уперше вийшов на сцену під псевдонімом Мольєр. Пізніше син шпалерника став автором класичних п'єс.
1651 – початок битви під Берестечком між українськими козаками Богдана Хмельницького за підтримки кримського хана Іслам-Гірея з польською армією короля Яна Казимира.
1820 – знайдено лист за 1776 рік про те, що президента США Джорджа Вашингтона намагалися отруїти помідорами. Відтак було доведено, що плоди помідора – не отруйні.
1917 – на засіданні Малої Ради було сформовано перший уряд України – Генеральний секретаріат (виконавчий орган Центральної Ради) на чолі з Володимиром Винниченком.
1918 – українські війська заарештували колишнього голову Центральної Ради Володимира Винниченка. Наступного дня за розпорядженням гетьмана Павла Скоропадського його відпустили.
1919 – підписано Версальський мирний договір, який завершив Першу світову війну.
1919 – утворення Ліги націй (за ідеєю президента США Вудро Вільсона; однак США так і не вступили до цієї міжнародної організації.
1922 – створення прокуратури радянської України.
1941 – бійці повстанських загонів ОУН заволоділи містами Косів і Долина Станіславської області. Радянські війська з боями залишили Рівне, Ковель, Маневичі, Ратне, Раву-Руську та ін.
1952 – у Торонто відбулися урочисті святкування з нагоди відкриття першого в Канаді музею імені Тараса Шевченка. Проведено концерт-фестиваль, в якому взяли участь понад 500 представників української художньої самодіяльності з різних провінцій Канади.
1963 – президія Верховної Ради УРСР звільнила Володимира Щербицького з посади голови Ради міністрів УРСР «у зв’язку з переходом на іншу роботу». Іншим указом головою Радміну УРСР призначений Іван Казанець. Щербицький пішов на Дніпропетровський (промисловий) обком КПРС.
1988 – Іоан Павло II опублікував апостольську конституцію «Pastor Bonus» щодо реорганізації Римської курії.
1989 – у Києві відбувся прощальний матч Олега Блохіна.
1991 – на 46-й (заключній) сесії Ради економічної взаємодопомоги в Будапешті підписано протокол про ліквідацію цієї організації соціалістичного блоку.
1991 – Міністерство юстиції УРСР зареєструвало Демократичну партію України (голова – Володимир Яворівський). Також зареєстровано Спілку юристів України (Юрій Шемшученко).
1993 – Латвія повністю перейшла на нову валюту – лат.
1996 – уранці Верховна Рада України ухвалила нову Конституцію. Це сесійне засідання тривало 23 години – весь день 27 червня і всю ніч.
1996 – у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відбулася урочиста церемонія першого випуску бакалаврів суспільних, гуманітарних та природознавчих наук.
1997 – бій між володарем титулу чемпіона світу серед боксерів-професіоналів, важковаговиком Евандером Холіфілдом та екс-чемпіоном Майком Тайсоном.
Тайсон дискваліфікований за те, що двічі відкушував вухо Холіфілда.
2001 – сербського лідера Слободана Мілошевича віддали Гаазькому трибуналу за обвинуваченням у воєнних злочинах.
2006 – Чорногорія стала 192-м членом ООН.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus