USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

29 квітня: події, факти, дні народження

29 Квітня 2011 00:01
Ювілейний 40-й день народження 29 квітня відзначає журналіст Віталій Буряк (на фото).
«ВН» вітають його з цим святом і бажають здоров’я, наснаги й успіхів.
Сьогодні – Міжнародний день танцю. Він відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету».
Цього дня також народилися російський історик, громадський діяч, упорядник першого російського енциклопедичного словника Василь Татищев, російський імператор у 1855-1881 роках, за якого було скасовано кріпацтво, Олександр ІІ, американський джазовий піаніст, композитор, диригент, керівник відомого оркестру Дюк (Едвард) Еллінгтон, український журналіст і політик, перший головний редактор парламентської газети «Голос України», нардеп кількох скликань Сергій Правденко, австралійсько-американский кінорежисер, сценарист Філліп Нойс («Ігри патріотів», «Сліпа лють»), —, радянська й російська акторка Лариса Удовиченко (Манька-Облігація у фільмі «Місце зустрічі змінити не можна»), американська кіноактриса Мішель Пфайффер («Небезпечні зв'язки», «Одружена з мафією»), радянський та український футболіст і тренер Олександр Баранов, українська громадська діячка, учений-філолог, автор монографій, член ВО «Свобода» Ірина Фаріон, американський тенісист, колишня перша ракетка світу Андре Агассі, американська акторка Ума Турман.
1770 – англійський капітан Джеймс Кук вперше висадився в Австралії, давши назву затоці Ботані-бей у нинішньому Сіднеї.
1882 – у Берліні введено в дію першу у світі експериментальну тролейбусну лінію, побудована компанією Siemens & Halske (нині – Siemens AG).
1897 – виступ на засіданні Лондонського королівського товариства англійського фізика Джорджа Томсона із доповіддю про відкриття ним електрона.
1905 – американець Деніел Мелоні здійснив перший політ на планері, запущеному з аеростата.
1913 – шведський інженер-електрик Гідеон Сундбек, який емігрував до США, отримав патент на застібку-блискавку.
1918 – у Києві відбувся державний переворот: УНР повалено за сприяння німецьких військ, влада перейшла до Павла Скоропадського, якого обрали гетьманом Української держави на Хліборобському конгресі в приміщенні цирку.
1918 – у Петрограді створено кінокомітет союзу північних комун, надалі відомий як студія «Ленфільм».
1929 – звернення XVI конференції ВКП(б) до робочого класу СРСР про розгортання соціалістичного змагання.
1931 – у СРСР проведена перша дослідна телепередача.
1932 – Раднарком СРСР прийняв постанову про будівництво залізниці Донбас – Москва.
1933 – при ЦК ВКП(б) створена центральна комісія з чистки партії.
1945 – в оточеному радянськими військами Берліні в підземному бункері імперської канцелярії взяли шлюб Адольф Гітлер та Єва Браун.
1955 – ЦК Компартії України ухвалив постанову про увічнення місць, пов'язаних із життям та діяльністю Тараса Шевченка.
1968 – на екрани СРСР вийшов фільм Тетяни Ліознової «Три тополі на Плющисі» з Тетяною Дороніною та Олегом Єфремовим.
1982 – офіційно прийнята дата, коли населення Китаю перевищило мільярд осіб.
1990 – у Києві прийнято рішення про розпуск Української гельсінкської групи та створення на її базі Української республіканської партії. Першим головою УРП став дисидент, колишній політв'язень Левко Лук'яненко.
1995 – на референдумі 95% виборців Казахстану проголосували за продовження повноважень президента Нурсултана Назарбаєва до 2001 року.
2003 – тимчасова адміністрація Іраку ухвалила рішення про те, що оновлений Ірак не повертатиме борги режиму Саддама Хусейна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Колега Показати IP 29 Квітня 2011 08:28
Куди дівся Буряк? Скажіть, хто знає? Чи він наскоками буває в Луцьку - перед виборами? Якщо живий, то вітаю з Днем народження! Бажаю знайти нарешті свою половинку і зажити в добрі-щасті-радості!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus