USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

2 липня: події, факти, дні народження

2 Липня 2011 00:01
День народження 2 липня відзначають директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук та директор Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування, депутат Волинського обласної ради Олександр Вікторов (на фото).
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, довголіття, успіхів у роботі.
Сьогодні професійне свято – у податківців та спортивних журналістів. З цієї нагоди зичимо їм легкої і плідної праці.
Також 2 липня – Міжнародний день кооперативів, який відзначають з 1992 року кожної другої суботи липня з нагоди річниці створення Міжнародного кооперативного альянсу.
Крім того, сьогодні уфологи відзначають День НЛО. Саме 2 липня 1947 року в американському місті Розуелл було перше падіння «літаючої тарілки», що спровокувало захоплення уфологією.
Цього дня народилися німецький композитор Крістоф Глюк (опери «Орфей і Евридіка», «Паріс і Єлена», «Іфігенія в Тавриді»), німецький письменник, лауреат Нобелівської премії Герман Гессе, польська поетеса, лауреатка Нобелівської премії Віслава Шимборська, російська й радянська акторка Олександра Яковлєва («Чародії», «Екіпаж», «Людина з бульвару Капуцинів»), український режисер і продюсер, гендиректор телеканалу СТС (Росія) Олександр Роднянський, грузинська й російська співачка Діана Гурцкая, український футболіст Володимир Дишленкович, американська акторка, співачка і модель Ліндсей Лохан, український футболіст Денис Дедечко.
1860 – у бухті Золотий Ріг на Тихому океані засноване місто Владивосток.
1881 – у Вашингтоні на залізничному вокзалі Чарльз Гіто смертельно поранив президента США Джеймса Гарфілда, якого вважав винним у тому, що не може знайти роботу. У вересні президент помер від поранень .
1901 – небувала спека у Нью-Йорку (43,33 градуса за шкалою Цельсія) спричинила загибель майже 400 людей.
1918 – гетьман Павло Скоропадський запровадив українське громадянство.
1932 – створена Донецька область зі столицею в Сталіному (нині Донецьк).
1937 – політбюро ЦК ВКП(б) наказало місцевій владі негайно заарештувати всіх куркулів.
1947 – на екрани вийшла музична комедія режисера Григорія Александрова «Весна» з Любов'ю Орловою і Миколою Черкасовим у головних ролях.
1951 – газета «Правда» засудила вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну».
1954 – почала роботу Міжнародна організація телебачення («Євробачення»).
1976 – у Києві відкрили пам'ятник жертвам фашистського розстрілу у Бабиному яру.
1990 – розпочав свою роботу XXVIII з'їзд КПРС, останній в історії партії.
1992 – Верховна Рада 259 голосами обрала першим головою Конституційного Суду України Леоніда Юзькова.
1997 – Павло Лазаренко звільнений з посади прем'єр-міністра України.
1997 – з панамського танкера «Даймонд Грейс» у Токійській затоці вилилося 13400 тонн нафти (найбільше забруднення в історії Японії).
2000 – у фіналі чемпіонату Європи з футболу, який уперше проходив у двох країнах – Голландії та Бельгії, збірна Франції в додатковий час обіграла команду Італії з рахунком 2:1 і вдруге стала чемпіоном континенту. «Золотий гол» забив Давід Трезеге (надалі правило «золотого голу» було скасоване).
2001 – у США пацієнтові імплантовано портативне штучне серце AbioCor.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus