USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

30 квітня: події, факти, дні народження

30 Квітня 2011 08:25
День народження 30 квітня святкують майстер спорту, старший тренер Волинської обласної ради ВФСТ «Колос» з важкої атлетики, заслужений тренер України Володимир Левчук, журналістка Євгенія Стєкунова (на фото).
«ВН» вітають їх та бажають здоров’я, удачі і достатку.
Цього дня також народилися німецький математик, астроном і фізик Карл Фрідріх Гаусс, російська та українська історик, етнограф, перша в Росії жінка – почесний доктор російської історії Олександра Єфименко, швейцарський психіатр і психолог, який запровадив термін «шизофренія», Ейген Блейлер, німецький нацистський діяч, міністр закордонних справ Німеччини у 1938-1945 роках, радник Адольфа Гітлера із зовнішньої політики Йоахім фон Ріббентроп, американський сценарист і письменник Геррі Браун («11 друзів Оушена»), український радянський актор театру й кіно Микола Гринько (Чехов у «Сюжеті для невеликого оповідання», батько Електроніка, Данило Чорний в «Андрії Рубльові», Професор у «Сталкері»), український письменник і поет Василь Шевчук («Русь первоцвітна», «Злам», роман про Григорія Сковороду «Предтеча»), колишній народний депутат, екс-голова партії «Демократичний союз» та фонду «Соціальний захист», президент Інституту політичного аналізу та соціального прогнозу Олександр Волков, український футболіст і тренер Сергій Морозов, український поет, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Павло Гірник, російський шоумен, колишній учасник групи «Секрет», кіноактор Микола Фоменко, російський естрадний співак болгарського походження Філіп Кіркоров, російський естрадний співак Андрій Губін, ірландський футболіст, захисник «Манчестер юнайтед» Джон О'Ши.
311 – римський імператор Галерій незадовго до своєї смерті наказав припинити переслідування християн, яким надалі було дозволено влаштовувати молитовні збори відкрито.
1649 – указом царя Олексія Михайловича в Москві та інших містах Росії засновано професійну протипожежну охорону.
1722 – у газеті «New England Courant» вперше згадана гра більярд.
1789 – у Нью-Йорку, який тоді був столицею Сполучених Штатів, Джордж Вашингтон обраний першим президентом США.
1840 – день виходу в світ першого твору Тараса Шевченка.
1877 – французький винахідник, письменник і поет Шарль Кро передав Академії наук опис першого грамофона.
1878 – французький мікробіолог Луї Пастер виступив із доповіддю в паризькій Академії природничих наук, довівши, що багато хвороб викликані дрібними організмами – «мікробами».
1905 – російський імператор Микола II підписав указ про свободу віросповідання.
1918 – Миколу Василенка призначено отаманом (головою Ради Міністрів) Української Держави гетьмана Павла Скоропадського.
1939 – відкриття всесвітньої промислової виставки у Нью-Йорку. З показу відкриття цієї виставки почалося регулярне телевізійне мовлення у США.
1945 – німецький фюрер Адольф Гітлер та Єва Браун, одружившись напередодні, закінчили життя самогубством.
1954 – у Києві відкрито пам’ятник Миколі Щорсу. За поширеною версією, скульпторам позував молодий Леонід Кравчук, який згодом став президентом України.
1961 – кубинський лідер Фідель Кастро Рус отримав Ленінську премію миру.
1967 – здана в експлуатацію Останкінська телевежа у Москві.
1968 – в СРСР вийшло перше число підпільної «Хроніки поточних подій» – журналу про порушення прав людини радянською владою.
1986 – радянська газета «Правда» на п'ятий день після катастрофи на Чорнобильській АЕС надрукувала першу інформацію з цього приводу. Повідомлялося, що на станції «пошкоджено реактор» і відбувся «деякий витік радіоактивних речовин».
1991 – тропічний циклон у Бангладеш забрав життя близько 138 тисяч людей.
1991 – початок масової депортації населення вірменських сіл Нагірного Карабаху (операція «Кільце»).
1992 – офіційна дата народження інтернету. У Женеві оголошено, що технологія мережі всесвітнього павутиння (World Wide Web), розроблена співробітником Європейської лабораторії фізики елементарних частинок (CERN) англійцем Тімом Бернерсом-Лі, буде безплатною для всіх користувачів.
2002 – у місті Обнінську (Росія) назавжди зупинено реактор першої у світі атомної електростанції.
2009 – спроба замаху на королівську родину під час святкування Дня королеви в Нідерландах. На параді в Апелдорні 38-річний голландець за кермом автомобіля «Сузукі» мав намір врізатися в автобус із високим сімейством, але проскочив повз, натомість убив чотирьох осіб і поранив 13. Після цього зловмисник врізався в постамент пам'ятника.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus