USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

30 листопада: події, факти, дні народження

30 Листопада 2013 00:01
День народження 30 листопада відзначає художній керівник Волинського державного академічного народного хору, заслужений діяч мистецтв України Олександр Стадник (на фото).

З нагоди свята «ВН» зичать імениннику успіхів та здоров'я.

30 листопада іменини у чоловіків, які носять імена Михайло та Григорій.

Сьогодні - День домашніх тварин.

Хроніка «ВН»:

Торік під’їзд у Луцьку оживили героями мультфільмів.

Два роки тому депутати Луцькради перейменували одразу 27 вулиць.

А 2009 року археологи почали рятувати Зимненський монастир.

26 листопада 2008 в ОДА говорили, що Луцькому району мають заздрити через рівень медичного обслуговування.

Народилися:

30 листопада народилися англo-ірландський письменник-сатирик, публіцист, поет Джонатан Свіфт («Подорожі Гуллівера»), американський винахідник і виробник стрілецької зброї Олівер Вінчестер, американський письменник, гуморист, сатирик Марк Твен («Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна»), визначний англійський політичний і державний діяч Уїнстон Черчілль, український радянський політичний і державний діяч Григорій Гринько, американський англійський письменник, майстер детективів Джон Діксон Карр(«Відьмине лігво», «Відьма відливу», «Убивство в музеї воскових фігур»), український футболіст Микола Махиня, український поет Андрій Михайлюк, російський радянський письменник, автор популярних оповідань для дітей Віктор Драгунський, російський актор театру й кіно В'ячеслав Невинний, українська письменниця Раїса Іванченко, український естрадний співак Назарій Яремчук, американський кінорежисер і продюсер Рідлі Скотт («Гладіатор», «Ганнібал»), радянський скульптор, автор монумента Незалежності в Києві Анатолій Кущ, український футболіст і тренер Лев Броварський, український дитячий письменник, драматург Ярослав Стельмах, український боксер, олімпієць Тарас Шелестюк.

Сталося:

1763 — Судова реформа в гетьманській Україні. Універсалом гетьмана Кирила Розумовського в Україні запроваджено суди — земські (для цивільних справ), гродські (для кримінальних) та підкоморські (для земельних); Генеральний суд став найвищою апеляційною інстанцією.

1854 — Віце-король Єгипту Саїд-паша надав попередню концесію на будівництво і експлуатацію протягом 99 років каналу через Суецький перешийок французькому інженеру Фердинанду Марі де Лессепсу. 1859 року почалось будівництво Суецького каналу.

1886 — У паризькому залі для оперет, пантомім, водевілів і політичних мітингів Фолі-Бержер відбулось перше ревю за участю жінок у досить відвертих костюмах.

1918 — Данія визнала острів Ісландію незалежним і пов'язаним з нею лише особистою унією. 17 червня 1944 року Ісландія вийшла із союзу з Данією і була проголошена республікою.

1936 — Пожежа знищила унікальний Кришталевий палац в Лондоні, який збудували у 1851 році для проведення I Всесвітньої виставки.

1939 — Нападом СРСР на Фінляндію почалась радянсько-фінська війна («зимова війна»).

1954 — У містечку Силакауга американського штату Алабама впав метеорит Силакауга. Один з його уламків, вага якого сягала 4 кілограмів, а діаметр — 15 сантиметрів, травмував жінку, що стало першим задокументованим випадком влучання небесного тіла в людину.

1968 — У Києві відкрили Республіканський будинок композиторів.

1993 — Гербом Російської Федерації став двоголовий орел.

2002 — засновано Київську незалежну медіа-профспілку.

2006 — Офіційний реліз нової операційної системи Windows Vista і пакету програм Office 2007 корпорації «Microsoft».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus