USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Археологи почали рятувати Зимненський монастир. ФОТО

30 Листопада 2009 10:16
Берег річки Луги, над яким стоїть Святогірський Свято-Успенський Зимнівський монастир, ризикує обвалитися – у ньому з’явилися тріщини. Аби цього не сталося, була затверджена державна програма щодо відновлення технічного стану Зимненського монастиря.
Про це повідомили у ДП « Волинські старожитності».
Спеціалісти кажуть, що тріщини з’явилися під тиском споруд, бо саме там розташовані Свято-Троїцька церква, пам’ятка кінця ХV століття, та Успенська церква (ХV–ХІХ ст.). Під Успенською церквою є печери. Оскільки вони стали небезпечними, їх закрили.
Зимнівський монастир оглянула комісія, яка постановила, що пам’ятку треба терміново рятувати. Підприємству «Волинські старожитності» виділили близько 80 тисяч гривень на сканування небезпечного схилу георадаром.

Днями археологи просканували територію монастирського подвір’я, майданчик навколо Свято-Троїцької церкви, схил берега річки та його підніжжя. Наразі дані георадара розшифровують – це дасть змогу зрозуміти склад ґрунту, його вологість, розміщення пустот і тріщин.
«Після розшифрування передамо дані проектантам, щоб вони змогли визначити, як саме укріплювати схил берега й де зводити рятівний вал. Те, що схил не витримав ваги споруд і став небезпечним, зрозуміло одразу, бо кілька добрячих тріщин видно неозброєним оком» - розповів директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський.
Під час сканування Свято-Успенського собору георадар показав дані на глибину тільки трьох метрів, хоча всюди «діставався» до восьми.  Таке трапилося вперше – кажуть у «Волинських старожитностях».
Після археологів в Зимному працюватимуть геологи. Із врахуванням результатів роботи обох експедицій і складатимуть проект укріплення схилу.
Довідково:
Святогірський Свято-Успенський Зимнівський монастир, що біля Володимира-Волинського, відомий далеко за межами краю. Цей архітектурний комплекс – пам’ятка національного значення. Сотні прочан приїжджають туди, щоб поклонитися чудотворній іконі Богородиці, яка, за переказами зцілює від недуг очей та онкозахворювань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
seal Показати IP 30 Листопада 2009 17:51
Основне щоб розпочату справу було доведено до кінця. А то у нас на хороші справи завжди не вистачає коштів. Такі святі місця потребують особливої уваги.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus