USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

30 вересня: події, факти, дні народження

30 Вересня 2010 11:18
30 вересня день народження святкують директор Луцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №24 – технологічний ліцей» Людмила Гучак та ректор Луцького біотехнічного інституту Міжнародного науково-технічного університету Григорій Стеценко.
«ВН» вітає іменинників зі святом та бажає міцного здоров’я та успіхів у професійній діяльності.
Іменини цього дня відзначають Віра, Любов, Надія, Софія, Дмитро, Зиновій, Іван, Ілля, Мирон.
Також сьогодні – Міжнародний день перекладача, а в Україні відзначають День всиновлення та Всеукраїнський день бібліотек.
30 вересня 1472 року у Майнці Йоганн Гутенберг надрукував першу книгу – Біблію (фрагмент сторінки – на фото). 1846 року у Чарльстоні доктор Вільям Мортон уперше вирвав зуб із використанням анестезії – ефіру. 1882 року в американському містечку Епплтон на річці Фокс запрацювала перша у світі гідроелектростанція. 1902 року американці Вільям Уолкер, Артут Літтл та Гаррі Морк запатентували штучний шовк, а 1906 року в Парижі дали старт першим міжнародним змаганням на повітряних кулях, наповнених гарячим повітрям.
У 1928 році в цей день англійський мікробіолог Александер Флемінг оголосив про винайдення ним пеніциліну, а наступного року англійська служба Бі-Бі-Сі вперше провела телетрансляцію. У 1954 році, пройшовши всі випробування, запрацював перший атомний підводний човен «Наутілус».
1978 року Джон Траволта в дуеті з Олівією Ньютон-Джон очолив британський хіт-парад із піснею Summer Nights. 2005 року 12 карикатур на пророка Мухаммеда, опублiкованi в датській газеті «Юлландс-Постен», викликали хвилю протестів у мусульманському світі.
30 вересня 2007 року в Україні відбулися дострокові парламентські вибори.
Цього дня народилися перша жінка-офіцер у російській армії письменниця Надія Дурова, британський фельдмаршал, барон, ім'я якого увійшло в історію моди завдяки моделі верхнього одягу Фіцрой Реглан. В останній день вересня народилися визначний український публіцист, історик, філософ Михайло Драгоманов, а також американський промисловець, чия компанія стала найбільшим виробником жувальної гумки Вільям Ріглі-молодший, російський математик, астроном, геофізик Отто Шмідт, російський і радянський театральний режисер, британська акторка театру й кіно Дебора Керр, американський письменник Трумен Капоте, англійський рок-музикант, лідер групи «T. Rex» Марк Болан, футболісти Франк Райкаард та Олександр Грицай, італійська актриса й модель Моніка Белуччі («Страсті Христові», «Малена», «Астерікс і Обелікс: Місія Клеопатра»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus