USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

3 травня: події, факти, дні народження

3 Травня 2012 09:08
Сьогодні святкує день народження речник УСБУ у Волинській області Михайло Баранов (на фото).
3 травня за рішенням ЮНЕСКО відзначають Всесвітній день свободи преси. 1991 року у Намібії була підписана «Віндгукська декларація», яка закликала уряди держав усього світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер.
Хроніка «ВН»:
3 травня 2009 року «ВН» розповідали про кризу в луцькому моделінгу.
А 3 травня 2010-го «ВН» інформували про те, що блискавка спалила хлів в Ковельському районі Волині.
3 травня 2011 року новообраним депутатом Волинської облради став Михайло Скопюк від Народної партії, який переміг у мажоритарному окрузі в Локачинському районі.
Народилися:
Цього дня народилися італійський мислитель, філософ, політичний діяч Нікколо Макіавеллі, російський художник «Срібного віку» Олександр Бенуа, французький парфумер, який придумав випускати аромати серіями – духи, одеколон і мило з тим самим запахом, Франсуа Коті, французький органіст, піаніст, композитор Марсель Дюпре, український та російський учений-літературознавець, дослідник давньоруської, російської та української літератури XVIII – початку XX століть Микола Гудзій, український поет і прозаїк Тодось Осьмачка, російський радянський кіноактор походженням з України Федір Нікітін («Мусоргський», «Академік Іван Павлов», «До мене, Мухтар!», «Проданий сміх»), український актор театру й кіно Микола Яковченко (Прокіп Сірко в кінокомедії «За двома зайцями»), російський письменник, сценарист, гуморист Аркадій Інін, російський і радянський кінорежисер Леонід Нечаєв («Про Червону Шапочку», «Пригоди Буратіно», «Проданий сміх»), російський футболіст Юрій Гаврилов, анлійський рок-музикант, гітарист гурту «Sex Pistols» Стів Джонс, російська акторка театру й кіно Наталія Андрейченко («Меррі Поппінс, до побачення», «Військово-польовий роман», «Сибіріада»).
Сталося:

1880відкрито перший в Україні львівський кінний трамвай

Львівський трамвай – система електричного трамваю Львова, єдина в Західній Україні трамвайна система, найбільша серед вузькоколійних трамвайних систем України. З 1880 по 1908 роки використовувалася кінна тяга, з 1894 – електрична. Це перша на території сучасної України система кінного трамваю.
Найбільшого розквіту досяг напередодні Другої світової війни, коли був основним транспортом міста; з середини 20 століття поступово втрачає позиції. Станом на 1 січня 2011 року налічує 9 маршрутів і експлуатується комунальним підприємством «Львівелектротранс». У 2010 році на трамваї припадало 24,3% пасажирських перевезень у місті.
Планується, що в майбутньому трамвай стане пріоритетним видом транспорту у Львові.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus