USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

5 серпня: події, факти, дні народження

5 Серпня 2013 00:01
День народження 5 серпня відзначають колишній футболіст «Волині», найкращий бомбардир клубу Андрій Федецький (на фото), заступник голови – керівник апарату Волинської облдержадміністрації Станіслав Ющик , депутат Луцької міської ради Василь Гриб, отаман Українського козацтва, генерал-хорунжий Українського козацтва Микола Пасаман, заступник начальника головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Світлана Ремезовська, ведуча радіостанції «Луцьк» Яна Рамська та директор команди КВН «Віктрія Бекхем-Збірна Волині» Світлана Матвійчук.

«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, злагоди, достатку.

Сьогодні іменини в Андрія та Віталія.

Хроніка «ВН»:

Торік «ВН» інформували про те, що під час Олімпійських ігор у Лондоні Україна втратила бронзу.


Два роки тому цього дня на Волині відбувався міжнародний пленер художників.


Три роки тому в лучан забрали ОРТ.


2009 року на Волині заявляли про те, що рейдери захопили державне підприємство.


А 5 серпня 2008 року «ВН» повідомляли, що Луцьк – серед аутсайдерів за рівнем життя.


Народилися:

Цього дня народилися російський і український художник-передвижник Ілля Рєпін, французький письменник Гі де Мопассан (Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан), український громадсько-політичний діяч, політик, письменник і меценат, один із засновників Центральної Ради Володимир Леонтович, російська зірка німого кіно українського походження Віра Холодна, радянський поет, пісняр Василь Лебедєв-Кумач, український письменник, перекладач, лiтературний критик, мовознавець Борис Антоненко-Давидович, український оперний і камерний співак Борис Гмиря, американський економіст російського походження, лауреат Нобелівської премії з економіки Василь Леонтьєв, радянський авіаконструктор Артем Мікоян, американський кінорежисер, актор Джон Х'юстон, американський астронавт, який першим із людей ступив на поверхню Місяця, Ніл Армстронг, український космонавт Леонід Кизим, українська політична діячка, юристка, народний депутат ІІІ і VI скликань Інна Богословська, український футболіст Олег Лужний, український естрадний співак Василь Лазарович, український спортсмен Олександр Петрів, український журналіст, блогер та громадський діяч Олена Білозерська.

Сталося:

1858 — Відкрився перший трансатлантичний телеграф. Королева Вікторія обмінялася вітаннями з президентом США Джеймсом Б'юкененом.

Ініціатором і організатором прокладки кабелю був американський підприємець і фінансист Сайрус Вест Філд. Хоча експедиції, яка пройшла в 1857—1858 рр., і вдалося прокласти кабель, вже за декілька тижнів він вийшов з ладу (ймовірно, у зв'язку з порушенням ізоляції).

Протягом наступних 10 років було зроблено ще п'ять спроб і врешті вдалося прокласти відразу декілька трансатлантичних телеграфних ліній з більшою довговічністю. Для ізоляції в ті часи використовували озокерит, який постачався з бориславських покладів під Львовом.

До 1919 р. число кабелів досягло 13, і більшість з них належали Великобританії.

1924 — У Туреччині заборонене багатоженство (полігінія).

В цілому на кінець ХХ століття полігінію було істотно обмежено, проте явище аж ніяк не зникло. Більше того, навіть у тій же Туреччині воно існує в латентній формі.

Це ж у повній мірі стосується і деяких народів Північного Кавказу Російської Федерації (чеченці, інгуші, народи Дагестану) та мусульманських республік колишнього СРСР (країни Середньої Азії та Азербайджан). Після розпаду СРСР у 1991 році і демократичних змін у цих незалежних державах неодноразово ставилося питання про офіційне визнання полігінії, однак досі (станом на початок 2008 року) у жодній з цих країн полігінія не набула правового статусу.

У 2007 році про визнання полігінії в межах автономії вперше заявив лідер одного з російських регіонів - президент Чечні Рамзан Кадиров, проте зроблено це було в неофіційний спосіб, позаяк підтримка з боку федеративного центру у цьому питанні не гарантована.

Полігінія - явище характерне не лише для Сходу. Зокрема, полігінія дозволялася юдаїзмом, і існувала серед євреїв, в т.ч. і Європи аж до XVII століття (у сучасному Ізраїлі полігінія заборонена). У США та інших державах полігінія практикується серед адептів секти мормонів.

1967 — Випущений перший альбом гурту «Пінк Флойд».


Його називають одним з найвпливовіших альбомів усіх часів. Він зробив величезний вплив на психоделічну музику тих та подальших часів. Платівка містить химерну лірику про космос, опудала, гномів, велосипеди і казки разом з психоделічними інструментальними пасажами.

Альбом був записаний на студії № 3 у (Abbey Road Studios) в Лондоні. В той самий час в сусідній студії № 2 The Beatles записували не менш легендарний Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Диск був випущений в монофонічній версії, місяць потому в стереофонічній. Він досяг 6-ої позиції в британських чартах, американська версія досягла 131-го місця в чартах США. «See Emily Play» замінила «Astronomy Domine», «Flaming» та «Bike» на оригінальній американській вініловій платівці. Стереоверсія на CD випущена вперше в 1987 р.

The Piper At The Gates Of Dawn є здебільшого дітищем Сіда Баррета. Його назву він взяв з сьомої частини дитячого роману Кеннета Грема «The Wind In The Willows», в якій герої роману зустрічаються з великим богом Паном, що втілює могутні, хоча й дружні, сили природи. Баррета зачарувала та простота, з якою Грем доносить глибокі філософські концепції до своїх юних читачів.

Сід часто розповідав друзям про свою зустріч з Паном (можливо, під впливом ЛСД), яка дала йому глибоке розуміння природи. У цьому контексті альбом постає не просто зразком химерної англійської псіходелії, а відображає інтерес до містицизму, до природи, занепокоєння пошуками місця людини у світі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Голова Показати IP 5 Серпня 2013 10:18
Уже давно не існує головного управління, з 1 січня це департамент ОДА, а С. Ремезовська вже не є заступником начальника. Оновлюйте дані, зайдіть хоча б на сайти відповідних органів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus