USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

6 жовтня: події, факти, дні народження

6 Жовтня 2010 11:49
Цього дня у 1701 році Києво-Могилянській колегії було надано статус академії.
1889 року в Парижі відкрито кабаре «Мулен Руж». А у 1917-му в американському лексиконі з'явилося слово «джаз».
У 1918 році відкрився Київський державний український університет.
1927 року у Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму під назвою «Jazz Singer». 1943 року на екрани СРСР вийшов фільм режисера Леоніда Лукова «Два бійці» із Борисом Андрєєвим та Марком Бернесом у головних ролях. Саме з цієї кінострічки крилата фраза «Помирать, так с музыкой!» та хіти «Шаланды, полные кефали» і «Темная ночь».
1962 року в Лондоні пройшла прем'єра першого фільму про Джеймса Бонда - «Доктор Ні» з Шоном Коннері.
1975 року футболісти київського «Динамо» стали володарями Суперкубка Європи, обігравши мюнхенську «Баварію» в повторному матчі на Республіканському стадіоні у присутності 100 тисяч глядачів з рахунком 2:0.
У 1979 році уперше в історії Папа Римський Іван Павло II відвідав Білий дім у Вашингтоні.
Іменинниками цього дня є Андрій, Іван, Інокентій, Микола, Петро, Раїса, Антон та Йосип.
2 жовтня народилися Александр Македонський, німецький географ, який створив перший глобус Мартін Бехайм.
У цей день з’явилися на світ англійський астроном, що виміряв відстань від Землі до Сонця, Невіль Маскелін, французький письменник, філософ Дені Дідро, норвезький етнограф, археолог, натураліст, мандрівник, письменник Тур Хеєрдал, американський астрофізик, лауреат Нобелівської премії з фізики 2002 року «за створення рентгенівської астрономії і винахід рентгенівського телескопа» Ріккардо Джакконі, шведська співачка Енні Лінд.
Також народилися український громадський і політичний діяч, дипломат Федір Лизогуб, український драматург Іван Кочерга (на фото), ірландський фізик-ядерник Ернест Уолтон, радянський кінорежисер Генріх Габай («Зелений фургон», «Ім'ям революції»), литовський і радянський актор театру й кіно Юозас Будрайтіс («Ніхто не хотів помирати», «Щит і меч», «Вовкодав»), радянський і російський актор театру й кіно Віктор Павлов ( «Місце зустрічі змінити не можна», «Операція «И»), опальний російський медіа-магнат Володимир Гусинський, австралійський футболіст Марк Шварцер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus