USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

7 травня: події, факти, дні народження

7 Травня 2011 00:01
День народження 7 травня відзначають прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП, депутат Волинської обласної ради Віталій Собко (на фото) та журналіст газети «Волинь-нова» Петро Боярчук.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, злагоди та успіхів у всіх починаннях.
Сьогодні – День радіо – свято працівників усіх галузей зв’язку, радіоаматорів і радіожурналістів. У цей день 1895 російський фізик Олександр Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач. Також 7 травня – Міжнародний день астрономії.
7 травня народилися шотландський філософ та історик Девід Юм, український письменник, драматург, театральний актор Марко Кропивницький, російський композитор Петро Чайковський, індійський письменник, філософ, лауреат Нобелівської премії з літератури Рабіндранат Тагор, радянський поет, перекладач «Слова про похід Ігорів» Микола Заболоцький, радянський і російський державний і політичний діяч, голова президії Верховної ради СРСР у 1990-1991 роках Анатолій Лук'янов, радянський і російський кінорежисер українського походження Володимир Бортко («Блондинка за рогом», «Собаче серце», «Бандитський Петербург», «Тарас Бульба»).
1610 – Галілео Галілей відкрив перші три супутника Юпітера: Іо, Європу, Ганімед.
1682 – нагло помер 20-річний російський цар Федір Олексійович, після чого бояри з порушенням порядку престолонаслідування проголосили царем Петра I.
1785 – француз Жан П'єр Франсуа Бланшар разом з американцем Джоном Джеффрісом уперше перетнув Ла-Манш на повітряній кулі.
1917 – Тимчасовий уряд надав католицькій церкві право релігійної пропаганди у Росії.
1919 – Раднарком України ухвалив постанову про знесення пам'ятників царям та їхнім поплічникам.
1920 – в ході радянсько-польської війни до Києва вступає польська армія й українські війська на чолі з Симоном Петлюрою.
1945 – о 2:41 ночі в Реймсі було підписано акт про капітуляцію Німеччини. За наполяганням Сталіна акція була повторена наступного дня в Берліні, окупованому радянськими військами.
1951 – Міжнародний олімпійський комітет запросив СРСР брати участь в Олімпійських іграх 1952 року.
1954 – США, Франція та Англія відповіли негативно на пропозицію Сталіна прийняти СРСР у НАТО.
1984 – радянського академіка-дисидента Андрія Сахарова схопили на вулиці й силою доставили у Горьковську обласну клінічну лікарню імені Семашка, де утримували протягом чотирьох місяців.
1985 – вийшла постанова ЦК КПРС про заходи з подолання пияцтва й алкоголізму.
1999 – уперше після розколу християнської церкви в 1054 року Папа Римський Іоан Павло ІІ відвідав православну країну – Румунію.
2000 – інавгурація другого президента Росії Володимира Путіна.
2004 – інавгурація президента Росії Володимира Путіна на другий термін.
2006 – у віці 99 років померла останній свідок загибелі «Титаніка» – американка Лілліан Гертруд Асплунд, якій на момент катастрофи було 5 років. Після її смерті живими залишилися ще двоє людей, які пливли на «Титаніку», але на момент катастрофи їм було менше року.
2008 – інавгурація третього президента Росії Дмитра Медведєва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus