USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

8 травня: події, факти, дні народження

8 Травня 2011 00:01
День народження 8 травня святкують головний лікар Луцької міської клінічної стоматологічної поліклініки Олександр Кобись, письменник, член НСПУ, видавець Андрій Криштальський, етнограф, фольклорист, педагог, професор кафедри української літератури ВНУ, доктор філологічних наук Віктор Давидюк (на фото).
«ВН» вітають їх зі святом та бажають здоров'я, наснаги і достатку.
Cьогодні в Україні – День матері. Вітаємо усіх мам і зичимо, аби їхні терпіння, любов і турбота відгукувалися вдячністю у душах їхніх дітей.
Також цього дня відзначають Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.
8 травня народилися французька та російська більшовичка, коханка Леніна Інеса Арманд, білоруський учений-мовознавець, громадський діяч, ініціатор створення Інституту білоруської культури Степан Некрашевич, президент США в 1945-1953 роках Гаррі Трумен, російський радянський кіноактор і режисер Борис Ліванов («Депутат Балтики», «Крейсер «Варяг»), російський і радянський кінорежисер Юрій Мамін («Дощі в океані», «Вікно у Париж», «Свято Нептуна», «Фонтан»), український письменник Олесь Ульяненко, іспанський поп-співак Енріке Іглесіас, український поп- і реп-співак, шоумен, телеведучий Олексій Потапенко (Потап).
1713 – столиця Росії перенесена з Москви до Санкт-Петербурга.
1794 – за обвинуваченням у корупції страчений французький учений, батько сучасної хімії Антуан Лавуазьє.
1900 – Андрей Шептицький призначений митрополитом Львівським.
1910 – вінчання поетів Миколи Гумільова та Анни Горенко (Ахматової).
1914 – у Голлівуді створена кіностудія «Парамаунт пікчерз».
1923 – Англія висунула радянській Росії низку ультимативних вимог («Ультиматум Керзона»).
1945 – у передмісті Берліна Карлсхорсті о 22:43 підписано заключний Акт про військову капітуляцію Німеччини.
1950 – обкладинку французького журналу тоді «Elle» прикрасила фотографія 15-річної Бріджит Бардо. Вона привернула увагу кінорежисера-початківця Роже Вадима, який зняв її у своєму першому фільмі. У тому ж році вони побралися, а після стрічки Вадима «І Бог створив жінку» Бардо стала зіркою французького екрана.
1951 – свій перший вірш опублікував поет Іван Драч.
1965 – свято 8 березня оголошено в СРСР неробочим днем.
1965 – указами президії Верховної Ради СРСР затверджено положення про почесне звання «Місто-герой» та надано таке звання Брестській фортеці, містам Волгограду, Севастополю, Одесі, Ленінграду й Києву.
1976 – генсеку ЦК КПРС Леоніду Брежнєву присвоєно звання Маршала Радянського Союзу.
1994 – Азербайджан долучився до договору про припинення вогню в Нагірному Карабасі.
2000 – у Львові хулігани побили композитора Ігоря Білозіра, який помер через за три тижні. Це спричинило в місті хвилю виступів на національному ґрунті.
2003 – у Барі (Італія) навпроти храму святого Миколая, де спочивають його останки, відкрито пам'ятник цьому Чудотворцеві роботи російсько-грузинського скульптора Зураба Церетелі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Mirna Показати IP 8 Травня 2011 00:57
Віктор Давидюк - один з небагатьох викладачів, заради лекцій якого варто вступати на філфак ВНУ. Хай буде здоровий і живе довго-довго!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus