USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

9 березня: події, факти, дні народження

9 Березня 2011 00:01
День народження 9 березня відзначає директор ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» Володимир Гунчик (на фото).
«ВН» вітають його зі святом і бажають здоров'я, довголіття і достатку.
Цього дня народилися визначний український поет, письменник, художник Тарас Шевченко, український художник-живописець, автор відомих картин на сільську та міську тематику Микола Пимоненко, український художник-графік Георгій (Юрій) Нарбут, радянський державний і партійний діяч В'ячеслав Молотов, американський математик, творець перших електромеханічних обчислювальних машин Говард Ейкен, діяч українського повстанського руху часів Другої світової війни Тарас Боровець (псевдо Бульба, Чуб, Гонта), молдавський актор театру й кіно Михай Волонтир («Циган», «Дмитрій Кантемир»), радянський льотчик-космонавт, перша людина в космосі, Герой Радянського Союзу Юрій Гагарін, італійська кіноакторка Орнелла Муті («Приборкання норовливого», «Життя прекрасне», «Я й моя сестра», «Любов Свана»), український лікар, політик, міністр охорони здоров'я України у 2007-2010 роках, особистий лікар президента Віктора Ющенка Василь Князевич, французька кіноактриса Жульєт Бінош, український легкоатлет Юрій Білоног, український фігурист, багаторазовий чемпіон України Антон Ковалевський.
Сьогодні Міжнародний день ді-джея (World DJ Day). Це не тільки офіційне свято, але й благодійна подія, яка відбувається від імені міжнародної клубної індустрії з 2002 року. Кожного року 9 березня в рамках Дня Ді-джея в усьому світі проходить благодійна акція на допомогу дитячим організаціям.
1074 – Папа Римський Григорій VII відлучив від церкви усіх священиків, що вступили у шлюб.
1497 – Миколай Коперник здійснив перші астрономічні спостереження.
1796 – у Парижі Наполеон Бонапарт одружився з Жозефіною Богарне, уродженою Таше де ла Пажері, вдовою офіцера, страченого на гільйотині під час Французької революції.
1822 – американець Чарльз Грехем із Нью-Йорка отримав патент на штучні зуби.
1830 – початок боротьби горців Чечні й Дагестану за незалежність від Росії.
1858 – у Філадельфії запатентовано вуличну поштову скриньку.
1918 – столицю Росії більшовики перенесли з Петрограда в Москву.
1918 – у Мінську проголошено створення незалежної Білоруської Народної Республіки.
1930 – у Києві почався відкритий судовий процес над представниками української інтелігенції, звинуваченими у створенні так званої «Спілки визволення України».
1953 – у Москві відбулися похорони Йосипа Сталіна, в ході яких сотні людей були роздавлені в натовпі. Труну з тілом екс-диктатора помістили в мавзолеї Леніна на Красній площі.
1959 – у Нью-Йорку на ярмарку іграшок вперше продемонстровано ляльку Барбі.
1961 – у СРСР запущено космічний корабель-супутник із пасажиром на борту. Політ пройшов успішно, собака-дворняга Чорнушка повернулася на Землю. На кораблі перебував також манекен, що імітував людину.
1967 – в американське посольство в Делі з проханням про притулок звернулася Світлана Аллілуєва, дочка Сталіна.
1985 – знаменитий американський фільм «Віднесені вітром» був випущений на відеокасетах. Коштували вони $89,95.
2001 – пік протестної акції «Україна без Кучмии». Масова бійка демонстрантів із силами озброєної міліції біля адміністрації президента.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 12:07
Гунчика раньше Кобзаря вспомнили? Правильно: Володимир Петрович гораздо больше добра в своей жизни сделал и пользы людям принес. Поздравляю! P.S. А идол-лжепророк будет свергнут...
Українець Показати IP 9 Березня 2011 13:18
Ричуку. Пане Юрію, якщо кацапська гидота буде так говорити про Велетня українського народу, памятники якому стоять від Торонто до Авсралії, і навіть в Росії, то кому потрібне таке видання і такі українці? Уяви, що ти сидиш в грузинському чи московському офісі і на українській мові написав таке на грузинсько-російського "велетня" і ката всіх народів Сталіна, що б з тебе зробили? Не збагну, на кого ти працюєш.
Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 14:19
Українець, учи матчасть: прочитай, к примеру, книгу "Вурдалак Тарас Шевченко" (в Интернете есть) - и поймешь, какой из него "Велетень". Поймешь, правда, только если твой свидомизм еще в той стадии, в которой лечению поддается.
Ястребок до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 14:41
Да, и еще: я не "кацапська гидота", а чистокровный хохол.
Українець Показати IP 9 Березня 2011 14:51
Ястребку. Цю книгу зварганив такий же відщепенець, як і ти. Я також знаю, що ти пишеш і куди пишеш. Видно пана по халявах, навіть не треба представлятись. Знаємо таких інтернет-"пісятєлєй". А ще дай відповідь на запитання: як можна жити в країні, яку так ненавидиш? Що, нікуди поїхати? Це страшне самонаказання. Страшнішого бути не може.
Ястребок до Українець Показати IP 9 Березня 2011 15:11
Не страну я ненавижу. И к таким, как ты, нет во мне ненависти (конечно, если ты не свободовец и не куновец, т.е. не нацист). А только антинародный проект Ukraina ненавижу и тех, кто продолжает на его воплощение работать. И в этой стране живу, потому что мухи, т.е. упомянутый проект, для меня отдельно, пироги (родная страна) - отдельно. Если пU окончательно воплотится в жизнь - уеду. Но этого, скорее всего, не будет. А наоборот - рухнет ваш идол Кобзарь, останутся в истории с клеймом позора мазепы с бандерами и т.д.
Українець. Показати IP 9 Березня 2011 17:32
Ястребок, ти народився лише тому, що твій біологічний батько або забув одягнути презерватив, або був в пяному угарі, або не вмів ним користуватись. Запитай у нього, якщо він ще живий.
Ястребок до Українець. Показати IP 9 Березня 2011 17:49
А за такие слова в морду не мешало бы.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus