USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

9 листопада: події, факти, дні народження

9 Листопада 2010 13:28
Сьогодні дні народження святкують заступник головного редактора «Волинської газети» Оксана Чурило та директор Навчально-методичного центру профспілок Галина Даниленко.
«ВН» вітають іменинників та бажають їм успіхів у роботі, нових досягнень та міцного здоров’я.
9 листопада 1882 року в Єлисаветграді п'єсою «Наталка Полтавка» дебютував український театр Марка Кропивницького.
1906 року американська компанія International Radio Telecommunications уперше передала новий сигнал про допомогу, відомий як SOS. У 1911 році парижанин Жорж Клод запатентував неонову рекламу.
1918 року у Львові створили виконавчий орган ЗУНР.
У 1938 році відбулась «Кришталева ніч» у нацистській Німеччині: під час погромів з 9 на 10 листопада спалено та зруйновано єврейські будинки, школи і синагоги.
1956 року президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ «Про заборону колишнім ватажкам і активним учасникам українського націоналістичного підпілля, які були засуджені й відбували покарання, повертатися в західні області УРСР». У 1961 році місто Сталіно перейменоване в Донецьк, а через рік президія Верховної Ради СРСР ухвалила постанову про перейменування міста Станіслав в Івано-Франківськ, а Станіславської області – в Івано-Франківську.
1967 року в Сан-Франциско вийшов перший номер журналу Rolling Stone. На обкладинці був зображений Джон Леннон.
У 1989 році розпочалося руйнування Берлінського муру. 2000 року невідомий шанувальник творчості Пабло Пікассо купив через інтернет його роботу «Жінка зі схрещеними руками» на аукціоні Christie's за рекордно високу ціну – 55,6 мільйона доларів.
9 листопада народилися американський філантроп, бізнесмен і винахідник, який розробив методи довготривалого зберігання харчових продуктів Гейл Борден, російський письменник і драматург Іван Тургенєв («Батьки і діти», «Муму», «Записки мисливця»), французький письменник, один з основоположників детективного жанру Еміль Габоріо («Справа Леруж», «Пан Лекок», «Раби Парижа»), український поет, прозаїк, перекладач Богдан Лепкий («Мотря», «Не вбивай», «Батурин», «Полтава»), російський поет і прозаїк «срібного віку» Велимир Хлєбников, український письменник Яків Качура («Чад», «Ольга», «Іван Богун»),
Цього дня з’явилися на світ австрійська й американська кіноакторка Хеді Ламарр, український історик Олена Апанович, український гімнаст Віктор Чукарін, радянська композиторка Олександра Пахмутова (на фото), радянський шахіст Михайло Таль, американський музикант Том Фогерті, данський кінорежисер, сценарист, продюсер, оператор, актор Білле Аугуст («Прощавай, «Бафана», «Снігове почуття Смілли»), футболісти Віктор Матвієнко, Андреас Бреме, Зісіс Врізас та Алессандро Дель П'єро, бразильський футбольний тренер Луїс Феліпе Сколарі, радянський баскетболіст Олександр Бєлов та австралійська поп-співачка, композиторка, піаністка й кіноакторка Дельта Гудрем.
У світі сьогодні відзначають міжнародний день проти фашизму й антисемітизму, а в Україні - День української писемності та мови.
Іменинниками цього дня є Андрій, Афанасій, Іван, Максим, Миколай, Степан та Терентій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus