USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Археологія – це наука одержимих. ІНТЕРВ’Ю. ФОТО

15 Серпня 2013 11:30
Майже щомісяця волинські археологи знаходять цінні історичні пам’ятки, які згодом стають експонатами музеїв. Серед них - монети, римські глечики, предмети побуту тощо.



З вересня 2012 року у Луцьку, на вулиці Кафедральній, 13, здійснюють археологічні дослідження. Зі слів археологів, усі знайдені експонати дуже цінні.
Заступник директора дочірнього підприємства «Волинські Старожитності» Сергій Панишко розповів Волинським Новинам, що кожна археологічна знахідка є цінною як матеріально, так і культурно. Мовляв, завдяки їм можна визначити традиції, побут тих народів, яким належать знайдені предмети. Адже писемності довгий час не існувало, і розкопки – це єдиний спосіб вивчити нікому досі невідому історію. Паникшо каже, що інколи археологів долучають до написання і розробки шкільних підручників з історії.

Які, найчастіше, знахідки розкопуєте, яких історичних періодів?
Нам трапляються, переважно, античні знахідки. Часто буває, що археологічна пам’ятка не одношарова. Тобто в одному місці трапляються експонати дуже давні, яким понад тисяча років, і недавні – воєнного періоду. Розкопуємо і масові поховання воєнних часів. Наприклад, у Володимирі-Волинському, в 40-их роках минулого століття була тюрма, де розстрілювали ув’язнених. Жахлива картина, але ми ніколи й нічого не обминаємо - кожну знахідку опрацьовуємо та ідентифікуємо.


Чи натрапляли Ви на фальшиві знахідки?
Як правило те, що ми знаходимо в землі не є фальшивкою. Багато підробок у колекціонерів, які самі про це не здогадуються. Такі роботи виконані майстерно, серед них - прикраси Скіфського періоду, Середньовіччя тощо. Звичайно, і військові знахідки копіюють та видають за справжні.
«Чорна» археологія стрімко розвивається на Волині?
Така археологія, на жаль, розвинена і багато хто цим займається. Переважно люди, які виконують замовлення заможних колекціонерів. «Чорна» археологія не лише збиткова для держави, але й руйнує пам’ятки. Ми – люди, які професійно займаємось археологією і знаємо, як правильно це робити. А «чорні» археологи руйнують тисячолітню цеглу, роблять великі отвори у стінках, де тривають розкопки. Вони, разом із знахідкою, забирають цінну інформацію, яку можна отримати, оглянувши пам’ятку. Але бувають люди, які просто цікавляться давньою історією, знаходять якісь цікаві речі і здають їх у музей.

Скільки, орієнтовно, коштують знайдені Вами експонати?
Складно сказати тому, що археологи оцінюють знахідку не з боку матеріального, а інформаційного, тобто, що саме вона може нам розповісти про те місце, де ми її знайшли. Але впевнений, що такі речі дуже дорогі. Їх вартість встановлюють експерти, а ми лише вивчаємо.
Які масштабні пам’ятки Вам доводилось знаходити?
На Волині, у селах Фалемичі та П’ятиднєво, розкопали найдавніші лицарські замки. Це будівлі не такого типу, які ми всі звикли бачити. Наш Луцький, Дубенський, Кременецький та інші замки – це феодальні спорудження, в яких жили багаті вельможі. Натомість класичний лицарський замок був невеликий, у ньому жив лицар із родиною. Вони були бідні, тому для «рядового» лицаря шолом і меч – це були найцінніші спорядження. У них не було лат та одягу з дорогих тканин. А ще біля Луцька були знайдені середньовічні боярські садиби.


В археології існують забобонні традиції?
Головна традиція – це святкування Дня археолога 15 серпня. Також ми здійснюємо серед новачків «посвяти» в археологи, ритуальне побиття лопатами. У нас власний професійний фольклор, анекдоти, тощо.
Де ще у Луцьку плануєте розкопки?
Конкретну вулицю не назву, але зауважу, що вся частина Старого Луцька - це цінне джерело історичних пам’яток. Навіть Луцький замок ще не до кінця вивчений, тому що там культурний шар сягає до десяти метрів. Тобто на цій глибині можна ще багато чого знайти. Історія Луцька показова для України. Волинська земля до 1564 року простягалась до півночі сучасної Миколаївської області і так проіснувала 100 років.

А ще, Сергій Панишко розповів Волинським Новинам, що історія людства розвивається по спіралі. Він прогнозує, що з часом ми повернемося до тих технологій, з якими розпочинали розвиватись, і археологія допоможе їх відновити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Штефан, Луцьк Показати IP 15 Серпня 2013 13:08
Сергій Панишко побоявся сказати про походження численних кістяків у братній могилі могилі на княжому городищі, біля автостанції у Володимирі. Там їх - тисячі! Доведеться це зробити мені. То - "робота" НКВД СССР у 1939 - 41 роках. "Вороги народу", мученики, котрі поховані там - національно свідомі українці, євреї, поляки, "куркулі" та інтелігенція різних народів. Слово "одержимий" - русизм. Українською тлумачиться, як "навіжений". Вибачте, але автор публікації погано знає українську. Спитайте - відповідатиму. Імейл у "ВН".
Лондон до Штефан, Луцьк Показати IP 15 Серпня 2013 17:25
Штефане, а цікаво Леся Українка теж погано знала рідну мову назвавши свою поему "Одержима"? Можете ознайомитись: http://www.ukrlib.com.ua/books/printthebook.php?id=119&bookid=15
Майский день Показати IP 15 Серпня 2013 16:08
http://www.vobu.com.ua/ukr/news/social-много интересного совсем рядом
Андрій Показати IP 21 Серпня 2013 18:02
Лондон мене випередив, бо одразу спав на думку твір Лесі Українки "Одержима". Тепер для Штефана окрема консультація. Слово походить від слова "держати". В українській є слово "держак", "одержувати". Отж. уже основа українська. Суфікс -им- - теж цілком український. Він є у словах незгасимий, невловимий (академічний Словник українських морфем). Префікс о- теж є цілком український: оголений, отямитися, опанувати. Ну і з закінченням усе зрозуміло6 -ий - закнчення прикметника чоловічого роду. Тож слово "одержимий" - цілком українське. Крім того, слово "навіжений" означає психопат, а "одержимий", той, кого не відпускає якась ідея, справа, або в церкві так називають тих, кого не відпускає біс, тобто біснуватих. Біснуватий і психопат - різні речі. Біснуватий, тобто одержимий не сприймає всього святого, і поза Церквою таких людей від звичайних практично не відрізниш. Психопата - значно простіше. І ще одне: "русизм" - це теж більш "русизм". Українською карще казати "зросійщення". Тож прошу жидів не навчати українців неукраїнської мови.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus